Hotărârea instanței a fost confirmată după recurs în 2011, dar dna Hartmann, fostă corespondentă în Balcani a cotidianului a Le Monde, a refuzat să plătească amenda de 7.000 de euro. Din acest motiv, judecătorii au decis condamnarea sa la șapte zile de închisoare, cerând autorităților franceze arestarea și transferarea dnei Hartmann la Haga, ceea ce Ministerul de Externe de la Paris a refuzat însă.
Prezentă joi în exteriorul tribunalului, Hartmann, în lacrimi, a fost reținută de gărzi, sub protestele manifestanților veniți la Haga pentru anunțarea verdictului în cazul lui Radovan Karadjici.
În cartea sa ‘Paix et Châtiment’ (Pace și pedeapsă), publicată în 2007, autoarea menționa două decizii confidențiale ale Curții de Apel a TPI în procesul împotriva fostului președinte iugoslav Slobodan Milosevic. În opinia fostei purtătoare de cuvânt, aceste decizii ar dovedi implicarea statului sârb în masacrul de la Srebrenica, în care au murit aproape 8.000 de bosniaci în 1995, potrivit Agerpres.
Condamnarea sa de către TPI a scandalizat numeroși jurnaliști și organizații active în fosta Iugoslavie, care s-au reunit într-un comitet de sprijin.
Fostul lider politic al sârbilor bosniaci este inculpat pentru 11 capete de acuzare, între care genocid, crime împotriva umanității și crime de război, comise în timpul războiului din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morți și 2,2 milioane de persoane refugiate din calea luptelor între 1992-1995.
Citirea verdictului urmează să înceapă la ora locală 14:00 (13:00 GMT) în prezența a numeroase victime, între care foști deținuți în lagăre și mame de la Srebrenica, precum și a unor diplomați și jurnaliști veniți din lumea întreagă.