Procurorii DNA au dispus sesizarea instanţei de judecată după ce Cornelia Liliana Ştefănescu, fostă şefă a cancelariei Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a recunoscut comiterea infracţiunilor de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut că „în perioada 2008-2014, inculpatul Vlasov Mihail, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României – C.C.I.R., abuzând de prerogativele funcţiei deţinute, a întreprins demersuri pentru promovarea unor interese private, în detrimentul entităţii pe care o reprezintă, cu repercusiuni negative în planul climatului investiţional, reducând, totodată, eficienţa măsurilor adoptate la nivel public pentru susţinerea şi dezvoltarea economică internă”.
Anchetatorii susţin că, în perioada respectivă, Mihail Vlasov şi alte persoane din conducerea Camerei şi a S.C. Romexpo S.A., printre care şi Cornelia – Liliana Ştefănescu, prin actele şi faptele lor au produs un prejudiciu de 54.342.145 lei Camerei de Comerţ şi de 6.086.741 lei bugetului S.C. Romexpo S.A.
„Inculpata Ştefănescu Cornelia – Liliana, în calitatea anterior amintită, în baza împuternicirii primită din partea preşedintelui CCIR., a semnat trei contracte prin care au fost direcţionate fonduri din bugetul acestei instituţii către diverse persoane şi societăţi, în scopul sprijinirii intereselor de afaceri ale acestuia din urmă sau ale unor membri de familie ai acestuia”, mai arată procurorii, scrie News.ro.
În urma recunoaşterii vinovăţiei, procurorii propun instanţei condamnarea Lilianei Ştefănescu la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de doi ani.
„Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Ştefănescu Cornelia – Liliana va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei în raza căreia are stabilit domiciliul sau locuieşte în fapt”, mai propun procurorii.
Dosarul de urmărire penală privind-o pe Cornelia – Liliana Ştefănescu împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Iaşi.
Anchetatorii arată că în acelaşi dosar continuă efectuarea de acte de urmărire penală faşpă de Mihail Vlasov, Elena Ingrid Vlasov şi Marian Nedelcu.
Ingrid Vlasov a fost pusă, în martie, sub acuzare de procurorii DNA, în dosarul tatălui ei, pentru că ar fi prejudiciat Camera de Comerţ şi Industrie a României, de la care a obţinut 20.000 de lei în baza unor contracte fără justificare economică pentru instituţie.
În acest dosar, sunt urmăriţi penal atât fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României Mihail Vlasov, cât şi fiica sa Ingrid Vlasov şi soţul acesteia, Marian Nedelcu.
Ingrid Vlasov a fost informată, pe 7 martie, că a fost pusă sub acuzare, fiindu-i schimbată calitatea în dosar, din suspectă în învinuită.
În perioada 2008 – 2009, Ingrid Vlasov în calitate de administrator al S.C. Ingrid Vlasov S.R.L., a încheiat două contracte de cesiune neexclusivă a drepturilor de autor cu Camera de Comerţ şi Industrie a României, în baza cărora a încasat suma totală de 20.595 lei, pentru prestaţii ce nu au justificare economică pentru această instituţie publică, susţin anchetatorii.
Obiectul contractelor a constat în cedarea dreptului de reproducere şi difuzare a imaginii firmei lui Vlasov.
„Aceste contracte nu aveau justificare economică, nerezultând necesitatea sau vreun avantaj pentru Camera de Comerţ şi Industrie a României ca imaginea firmei S.C. Ingrid Vlasov S.R.L. să apară în Buletinul Oficial al Camerei, cu atât mai mult cu cât instituţia publică respectivă percepea şi percepe tarife de la firmele care vor să apară în paginile acestei publicaţii (tariful practicat este între 50 şi 3.500 de euro/apariţie, în funcţie de dimensiunea şi poziţionarea reclamei)”, arată DNA.
În perioada 2009 – 2012, Marian Nedelcu, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a încheiat două contracte de colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie a României prin care a beneficiat de suma 220.780 de lei, achitată integral, fără ca prestaţiile să fi fost realizate, mai arată procurorii.
De asemenea, la data de 5 septembrie 2012, Marian Nedelcu, în aceeaşi calitate, a încheiat un contract cu S.C. Romexpo S.A. având ca obiect închirierea imobilului „Casa Leda” şi a terenului aferent, la preţul de 500 lei/lună, fără TVA, pentru casă, în preţul chiriei fiind inclusă şi valoarea utilităţilor, şi de 0,1 euro/mp/lună pentru teren, susţin procurorii.
Valoarea totală a prejudiciului cauzat, reprezentând venituri nerealizate precum şi costul utilităţilor suportate din bugetul S.C. Romexpo S.A. pentru perioada septembrie 2012 – octombrie 2014, este de 109.025 de lei, potrivit DNA.
La data de 12 decembrie 2013, Marian Nedelcu, în nume personal, a încheiat cu S.C. Romexpo S.A. promisiunea de vânzare-cumpărare având ca obiect imobilul „Casa Leda” la preţul de 100.000 euro, la care se adaugă TVA, mai susţin anchetatorii.
În plus, la data de 12 decembrie 2013, suspectul Nedelcu Marian, tot în nume personal, a încheiat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României un contract de închiriere pentru terenul în suprafaţă de 2.900 mp (aflat în incinta S.C. Romepxo S.A.), tot la un preţ derizoriu, valoarea totală a prejudiciului cauzat bugetului instituţiei publice, reprezentat de venituri nerealizate în perioada decembrie 2013 – iunie 2014, fiind de 39.617 lei, potrivit DNA.