Porivit rechizitoriului procurorilor buzoieni, Liliana Şova instituise, totodată, o practică potrivit căreia personalul din şcoli care se adresa Inspectoratului Şcolar pentru soluţionarea unor probleme ce ţineau de încadrarea şi normarea personalului didactic şi nedidactic trebuia să-i ofere acesteia sacoşe de cadouri în care se aflau, de regulă, mici atenţii, cum ar fi cutii de bomboane sau pungi de cafea. La schimb, femeia promitea că va interveni pe lângă şefii din ISJ pentru soluţionarea problemelor cu care reprezentanţii şcolilor din judeţ se prezentau la ea în birou.
”Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Buzău au finalizat cercetările, iar procurorul specializat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău a emis rechizitoriul prin care a sesizat Tribunalul Buzău, dispunând trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei Ş. L, la data comiterii faptelor şef al unui serviciu în cadrul unei unităţi de învăţământ din judeţul Buzău, pentru săvârşirea, în concurs real, a infracţiunilor de luare de mită în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual şi uz de fals. Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că în perioada septembrie – noiembrie 2014 inculpata a primit, în mod repetat, de la reprezentanţii unor unităţi şcolare din judeţul Buzău, bani şi diferite foloase necuvenite în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu referitoare la verificarea şi avizarea situaţiilor de încadrare/normare a personalului didactic şi nedidactic din cadrul unor unităţi de învăţământ”, se arată în comunicatul citat de News.ro.
Din ancheta procurorilor a mai reieşit că atunci cînd anchetatorii i-au solicitat o fişă de post, femeia, sub pretexul că documentul este de negăsit, a determinat-o pe şefa ISJ Buzău, Florina Stoian, să semneze şi să stampileze o fişă de post, despre care i-a lăsat impresia că include toate atribuţiile sale de serviciu, pe care însă a falsificat-o înainte eliminând anumite atribuţii. Ulterior, a depus fişa postului astfel modificată la secretariatul instituţiei pentru a fi transmisă organelor judiciare. În acest fel, Şova a încercat să ascundă procurorilor exercitarea unor atribuţii de serviciu şi astfel să se sustragă unei eventuale răspunderi.
”De asemenea, a mai rezultat faptul că, în contextul solicitării Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău de predare a fişei sale de post, sub pretextul că nu se mai găseşte ultima sa fişă de post, în perioada 7 – 9 noiembrie 2016, a determinat-o pe S.F., să avizeze prin semnătură şi stampilă o fişă de post, despre care i-a lăsat impresia că include toate atribuţiile sale de serviciu, pe care însă, în prealabil, a falsificat-o prin eliminarea unora dintre aceste atribuţii, după care a depus fişa postului astfel modificată la secretariatul instituţiei pentru a fi transmisă organelor judiciare”, men’ionează documentul citat.
Pentru toate aceste fapte, fosta şefă a Serviciului Salarizare din Inspectoratul Şcolar Buzău a fost trimisă în judecată, dosarul fiind înaintat Tribunalului Buzău.
Potrivit DGA, dosarul penal a fost întocmit ca urmare a sesizării din oficiu a lucrătorilor S.J.A. Buzău, care au desfăşurat activităţi de cercetare în baza a 21 ordonanţe de delegare emise de procurorul de caz, beneficiind de sprijinul lucrătorilor din cadrul D.G.A. – Serviciul Tehnic.Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Buzău au finalizat cercetările, iar procurorul specializat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău a emis rechizitoriul prin care a sesizat Tribunalul Buzău, dispunând trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei Ş. L, la data comiterii faptelor şef al unui serviciu în cadrul unei unităţi de învăţământ din judeţul Buzău, pentru săvârşirea, în concurs real, a infracţiunilor de luare de mită în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual şi uz de fals.
Din probatoriu a reieşit că în perioada septembrie – noiembrie 2014 Şova a primit în mod repetat de la reprezentanţii unor unităţi şcolare din judeţul Buzău bani şi diferite foloase necuvenite în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu referitoare la verificarea şi avizarea situaţiilor de încadrare/normare a personalului didactic şi nedidactic din cadrul unor unităţi de învăţământ.