Numele candidaţilor pentru funcţiile de conducere de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, de la Asigurări şi de la Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private au venit în plicuri închise, direct de la centrul partidelor politice, scriu jurnaliştii de la Ziarul Financiar.
Parlamentarii au validat săptămâna aceasta noi membri în conducerea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), care supraveghează Bursa de la Bucureşti, cu o capitalizare de 22 de miliarde de euro, şi modul în care sunt administrate activele de circa 7 mld. euro ale Fondului Proprietatea, SIF-urilor şi fondurilor de investiţii, însă niciunul dintre noii membri nu are experienţă pe piaţa de capital care să-l recomande pentru o asemenea poziţie.
Potrivit sursei citate, plicul cu recomandările de partid şi nu experienţa profesională a contat pentru parlamentari când au ales noile conduceri ale CNVM. Astfel, Ştefania Ferencz, de profesie avocat şi fără niciun fel de experienţă pe bursă, a ajuns să supravegheze piaţa de capital, singurul lucru care o recomandă fiind că a fost şefa de cabinet a fostului prim-ministru Emil Boc, în timp ce Carmen Negoiţă (tot avocat), fosta soţie primarului Sectorului 3 Liviu Negoiţă (membru important al PD-L), a fost numită în funcţia de preşedinte al comisiei. Carmen Negoiţă a ajuns membră a CNVM în urmă cu cinci ani la fel, fără a avea experienţă în domeniu, şi o înlocuieşte acum pe Gabriela Anghelache, şefa catedrei de monedă şi profesor de pieţe de capital la Academia de Studii Economice.
Dorina Mihăilescu, avocat, care a primit un nou mandat la CNVM, a devenit membru al comisiei în 2005, după ce a fost şefa de cabinet a lui Adrian Năstase. Componenţa este completată de un inginer metalurgist, un inginer mecanic şi un inginer geolog.
Aceste posturi sunt plătite cu salarii care pot depăşi şi 10.000 de euro pe lună, iar Parlamentul i-a validat deşi legea spune clar că doar persoane cu experienţă pot fi numite în astfel de funcţii. Mai mult, selecţia candidaţilor trebuie să se facă dintr-o listă ce conţine un număr mai mare de candidaţi decât numărul membrilor ce urmează a fi aleşi. Nu s-a întâmplat însă acest lucru.
Numele candidaţilor pentru funcţiile de conducere de la CNVM şi de la CSPP au venit în plicuri închise, direct de la centrul partidelor, cu specificaţii concrete ce post îi este destinat fiecărei persoane în parte, fără contracandidaţi, susţin surse parlamentare.
Pentru Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, instituţia care supraveghează piaţa de capital, PD-L a propus persoane care au experienţă redusă sau deloc în supraveghere cum este cazul Ştefaniei Ferencz, care a fost validată marţi de Parlament în funcţia de comisar. Ea a fost consiliera şi şefa de cabinet a premierului Emil Boc. În perioada 2000-2004, când Emil Boc era deputat, a fost şefa de cabinet a acestuia, fiind alături de Emil Boc şi în mandatul de primar al Clujului. A absolvit Facultatea de Drept şi nu are niciun an experienţă în supravegherea pieţei de capital deşi Legea 289/2010, care reglementează activitatea autorităţilor de supraveghere a pieţelor financiare, spune că membrii „trebuie selectaţi exclusiv pe baza experienţei şi calificării tehnice în supravegherea sectorului financiar.” Mai mult, Ştefania Ferencz nu a avut niciun contracandidat.
Carmen Negoiţă, susţinută de PD-L pentru funcţia de preşedinte al CNVM, îndeplineşte criteriile de experienţă pentru că în ultimii cinci ani a fost vicepreşedinte al CNVM. Carmen Negoiţă este de profesie avocat şi a fost căsătorită cu Liviu Negoiţă (PD-L). Şi PSD-ul a propus persoane care au puţine legături cu piaţa de capital: pe senatorul Gheorghe Marcu care va fi noul vicepreşedinte, care nu a lucrat în supravegherea pieţelor financiare, şi pe Dorina Mihăilescu, care a lucrat din 2005 în CNVM însă la începutul anilor 2000 a fost consiliera premierului Adrian Năstase. Ei se vor alătura unei echipe de conducere aleasă tot pe criterii politice din care face parte Alexe Gavrilă, de profesie metalurgist, şi Lorand Kralik, de profesie biolog şi jurnalist.