Fosta şefă de la Inspectoratul Şcolar Cluj, condamnată la închisoare cu executare. MOTIVAREA judecătorilor

Fosta șefă adjunctă a Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Peter Tunde, a fost condamnată la doi ani și şase luni de închisoare cu executare, pentru că, deși și-a recunoscut faptele de corupție, magistrații au considerat că activitățile sale infracționale repetitive ar fi putut duce la o generalizare a corupției în rândul examenelor naționale, potrivit motivării deciziei de condamnare la închisoare a lui Peter Tunde.
Iulian Tudor
10 iun. 2015, 17:09
Fosta şefă de la Inspectoratul Şcolar Cluj, condamnată la închisoare cu executare. MOTIVAREA judecătorilor

Dacă fosta șefă adjunctă a ISJ Cluj, Peter Tunde, ar fi primit o pedeapsă mai mică de doi ani și şase luni de închisoare, magistrații susțin că frecvența fraudării examenelor s-ar fi generalizat, oricum acesta fiind deja un fenomen îngrijorător.

Sub acest aspect, se impune a sublinia că durata pedepselor pe care instanța le-a stabilit în sarcina inculpaților trebuie privită si din perspectiva art.3 din Legea nr.254/2013, referitor la pedeapsă si scopul acesteia. Potrivit textului legal indicat, scopul pedepsei este prevenirea săvârsirii de noi infracțiuni. Prevenirea săvârsirii de noi infracțiuni trebuie să se realizeze nu doar pentru cel căruia i se aplică o pedeapsă care este menită să asigure constrângerea si reeducarea inculpatului (asa numita „prevenție specială”), ci si pentru ceilalți destinatari ai legii penale – care sub amenințarea cu pedeapsa prevăzută în norma penală îsi conformează conduita socială la exigențele acesteia (asa numita „prevenție generală”), sub acest ultim aspect fiind important de subliniat că frecvența fenomenului de fraudare a examenelor naționale este îngrijorătoare si că este absolut necesară împiedicarea „normalizării” fenomenului” „, se arată în motivarea judecătorilor Curții de Apel Cluj care au condamnat-o definitiv pe Peter Tunde la închisoare cu executare, potrivit voceatransilvaniei.ro.

Judecătorii mai spun că, deși Peter Tunde nu are antecedente penale, parcursul profesional al acesteia nu este unul fără pată, fapt care a contribuit la decizia instanței.

În ceea ce priveste criteriile de individualizare referitoare la persoana inculpatei si la conduita procesuală a acesteia, s-a reținut că inculpata nu este cunoscută cu antecedente penale, însă, contrar susținerilor apărării, nu se poate susține cu temei că ar fi avut un parcurs profesional fără pată, chiar dacă ne raportăm numai la înlocuirea sa intempestivă din comisia de bacalaureat din vara anului 2014 (desi, asa cum s-a argumentat deja, activitățile infracționale se pare că sunt repetitive, perpetuându-se de-a lungul mai multor sesiuni anuale de examene naționale), aceasta manifestând, într-adevăr preocupare pentru desăvârsirea pregătirii sale profesionale, asa cum rezultă din înscrisurile depuse în circumstanțiere„, se arată în documentul instanței.

Faptul că Peter Tunde și-a recunoscut atât în fața procurorilor, cât și în fața judecătorilor faptele de corupție, nu a ajutat-o să obțină o pedepasă mai ușoară, pentru că, spun magistrații, faptele sale erau oricum în atenția anchetatorilor și mai devreme sau mai târziu tot ar fi ajuns să răspundă în fața legii.

În ceea ce priveste conduita procesuală, inculpata a recunoscut, încă din faza de urmărire penală, activitatea infracŃională desfăsurată, colaborând cu organele judiciare, optând si pentru judecarea în procedura abreviată, sens în care a beneficiat de reducerea limitelor de pedeapsă cu o treime, conform prevederilor art.396 alin.10 C.pr.pen. s-a subliniat însă, că actele materiale de trafic de influenŃă aferente examenelor de definitivat si titularizare erau deja în atenŃia organelor de urmărire penală, chiar înainte să opereze recunoasterea inculpatei, fiind doar o chestiune de timp până când amploarea activităţii acesteia să fie pe deplin conturată prin alte mijloace de probă, decât recunoasterea acesteia, astfel că nu s-a considerat necesar acordarea unei valori deosebite atitudinii sale procesuale„, mai arată judecătorii în motivarea sentinței.

În motivarea judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj se mai arată că, deși colegii lor de la Tribunal au arătat în motivarea sentinței lor că Peter Tunde își racola clienții pentru care trafica influență din anturajul fiului său, Pal Peter, consilierul personal al primarului Emil Boc, acest lucru nu poate fi probat.

Peter Tunde a fost condamnată în aprilie 2015, definitiv, la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare, de Curtea de Apel Cluj, pentru trafic de influență, Curtea menținând astfel sentința dată în ianuarie 2015 de Tribunalul Cluj, instanța de fond care a judecat cazul lui Peter Tunde. Din pedeapsa de 2 ani și 6 luni de închisoare, fostei inspectorare i se scade perioada de arest preventiv și arest la domiciliu. În prezent, Peter Tunde își execută pedeapsa în cadrul secției exterioare pentru femei a Penitenciarului de Maximă Siguranță Gherla.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. I-a spulberat pe toți. A fost lovitură de stat
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
România, printre cele mai sigure țări. Cum a scăzut rata criminalității
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Ei sunt pensionarii care vor primi în plus 720 de lei la pensie. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Cancan.ro
Cine a fost de vină în cumplitul accident de pe E85? Constantin, Teodora și Sofia au murit cu zile
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizia pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat. Ce se întâmplă cu alegerile prezidențiale
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Un american condamnat la 15 ani în Rusia pentru spionaj biotehnologic
MediaFlux
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă