Curtea de Apel Bucureşti a judecat miercuri acţiunea Danielei Andreescu în care a cerut anularea deciziei prin care a fost îndepărtată din funcţia de şef al SGG şi în care pârât este Guvernul, prin premierul Emil Boc.
Consilierul juridic al Guvernului a formulat două excepţii, respectiv excepţia lipsei calităţii procesuale a Guvernului în raport de solicitările făcute în acţiunea Danielei Andreescu şi excepţia prematurităţii introducerii acţiunii.
În cazul primei excepţii, reprezentantul Guvernului le-a explicat judecătorilor că în raport de ceea ce cere Andrescu în acţiunea sa, în judecată nu trebuia chemată instituţia, ci doar fostul prim-ministru Emil Boc.
În ce priveşte cea de-a doua excepţie, consilierul juridic a argumentat că Daniela Andreescu nu a aşteptat termenul legal prevăzut de normele legale în vigoare şi că a introdus mult prea devreme acţiunea.
După deliberări, Curtea de Apel Bucureşti a decis că Daniela Andreescu trebuia să-l cheme în judecată doar pe Emil Boc, admitând astfel prima excepţie făcută de apărarea Guvernului.
Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de toate părţile din proces la instanţa supremă.
Fostul secretar general al Guvernului Daniela Andreescu declara, la sfârşitul lunii ianuarie, pentru Mediafax, că instanţa este cea în măsură să clarifice dacă a comis o eroare la conducerea SGG şi dacă modul de revocare din funcţie a fost corect.
Daniela Andreescu a apreciat că revocarea din funcţie ar fi trebuit decisă doar în baza unei sentinţe judecătoreşti, emisă în urma anchetelor derulate de Agenţia Naţională de Integritate.
Andreescu a susţinut totodată că, în luna decembrie 2011, a fost înştiinţată că trebuie să primească un act din partea ANI, cu confirmare de primire, document care a fost însă retras înainte să îl ridice, iar după o săptămână aceeaşi instituţie a anunţat că există suspiciunea de conflict de interese în cazul său.
Emil Boc declara atunci că el a luat decizia corectă de a o demite pe Daniel Andreescu din funcţia de secretar general al Guvernului şi că în calitatea sa de premier are posibilitatea să demită orice demnitar pe care îl numeşte prin decizie.
Boc preciza că nu a avut o altă discuţie cu Andreescu de când a luat decizia de a o demite şi că RA-APPS poate da toate datele privind rudele acesteia angajate acolo, adăugând că ancheta în ceea ce o priveşte pe Gabriela Andreescu este în derulare.
Fostul secretar general al Guvernului a contestat la Curtea de Apel Bucureşti raportul prin care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a declarat-o incompatibilă şi a dat în judecată şi Guvernul, cerând totodată anularea deciziei prin care a fost revocată din funcţie.
Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, în 16 ianuarie, că fostul secretar general al Guvernului Daniela Andreescu a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, impunându-se declanşarea procedurilor de anulare a contractelor încheiate de fostul demnitar.