Procurorii DNA i-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe :
MIHAI SORIN, la data faptei director general executiv și membru în Consiliului de Administrație al SC Petromservice SA (actuală SC PSV Company SA), cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată,
ȘUPEALĂ GHEORGHE, la data faptelor membru în Consiliul de Administrație și director general executiv al SC Petromservice SA (actuală SC PSV Company SA), cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– evaziune fiscală în formă continuată,
– spălarea banilor,
ANAGNASTOPOL ZIZI, la data faptei director economic, respectiv director financiar al SC Petromservice SA (actuală SC PSV COMPANY SA), cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată,
DINU TATIANA, la data faptei administrator de fapt si de drept al SC Card Vision Media SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,
IORDĂCHESCU MARIANA, la data faptei reprezentant al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,
KISS LASZLO GYŐRGY, la data faptei reprezentant al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală,
EFTIME IONUȚ-ADRIAN, în prezent aflat în stare detenție, pentru executarea unei pedepse privative de libertate, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,
PSV COMPANY SA (fostă Petromservice SA), cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– evaziune fiscală în formă continuată,
– spălarea banilor,
ALEXANDRA INTERNATIONAL ENTERPRISE FUND SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la evaziune fiscală,
– complicitate la spălarea banilor,
– spălarea banilor,
BOAZ ACTIVE SRL și CARD VISION MEDIA SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpații Mihai Sorin, Șupeală Gheorghe și Anagnastopol Zizi, în calitate de reprezentanți ai SC Petromservice SA (actuala SC PSV Company SA), au creat și au implementat un mecanism infracțional constând în aceea că se înregistrau în evidențele contabile ale firmei și se declarau la fisc cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale. În perioada 2006-2008 sumele declarate nejustificat au totalizat 50.357.919 lei. Majorarea artificială a cheltuielilor determina reducerea obligațiilor fiscale pe care firma le plătea statului, prin urmare a rezultat că firma s-a sustras de la plata unei sume importante la buget, în valoare de 6.802.669 lei.
Cheltuielile declarate consemnau achiziții fictive de servicii de la mai multe societăți comerciale controlate de ceilalți inculpați, printre care și SC Alexandra Internațional Enterprise Fund SRL, SC Card Vision Media SRL și SC Boaz Active SRL. În cazul unora dintre aceste operațiuni, inculpații Supeală Gheorghe și Anagnastopol Zizi au beneficiat de ajutorul inculpatului Eftime Ionuț Adrian care a intermediat încheierea unora dintre contractele de achiziții fictive de servicii.
Mai mult, pentru a da o aparență de legalitate a activității evazioniste și pentru a disimula originea ilicită a banilor, inculpatul Șupeală Gheorghe a dispus transferul din conturile SC Petromservice SA (actuala SC PSV Company SA) în conturile SC Alexandra International Enterprise Fund SRL a sumei de 2.782.200 lei, ce reprezintă contravaloarea unora dintre aceste achiziții fictive.
Ulterior, prin intermediul aceleiași societăți comerciale, inculpatul Șupeală Gheorghe și-a asigurat produsul infracțiunilor de evaziune fiscală și spălarea banilor prin achiziționarea unui imobil cu suma de 2.221.217 lei (631.000 euro), imobil care a fost folosit în scop personal.
Acționând în această manieră, inculpații au creat bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 6.802.669 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.