Litigiul a fost anunțat miercuri seară pe Bursa de Valori de la Sofia, subliniind faptul că EIG a fost unul dintre cei mai mari investitori din piața asigurărilor din România, cu o investiție de aproximativ 280 de milioane de euro.
Controversa a început pe 17 martie 2023, când Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras licența Euroins România, decizie considerată de Eurohold arbitrară și discriminatorie.
„Decizia ilegală a ASF a provocat falimentul asigurătorului român în iunie 2023, distrugând operațiunile companiei, anterior lider în sectorul asigurărilor locale”, se arată într-o informare de presă emisă de companie, citată de Economica.net.
Pe 25 octombrie 2023, Eurohold și EIG au trimis Guvernului României o Notificare de Litigiu, solicitând soluționarea amiabilă a conflictului. Cu toate acestea, Guvernul României nu a răspuns acestei solicitări.
„Așa cum am informat deja toate părțile interesate, ne vom proteja investițiile prin toate mijloacele legale. Statul român a decis să nu se intereseze de problemele pe care le-am ridicat noi. Mai mult, nici nu a încercat să discute subiectul acesta cu noi. În plus, autoritățile române au neglijat în totalitate propunerile noastre constructive de soluționare a litigiului și de a economisi daunele și costurile impuse de ASF cetățenilor romani prin revocarea ilegală a licenței Euroins România. Ca atare, următorul pas logic este să mergem mai departe cu procedura de arbitraj”, a declarat Todor Danailov, CEO al EIG.
Eurohold și EIG sunt reprezentate în procedura de arbitraj de firmele de avocatură Pinsent Masons și Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov (DGKV).