Simpatia populară faţă de Vladimir Putin a atins cote impresionante anul trecut, când liderul de la Kremlin a anexat teritoriul ucrainean al Crimeei. Cei mai mulţi dintre ruşi vedeau în Putin un erou care a readus în federaţie un teritoriu strategic care aparţinuse fostului Imperiu rus.
Putin a spus că anexarea Crimeei a fost decizia lui personală. Dar conflictul din estul Ucrainei care s-a declanşat apoi a provocat furie internaţională, iar Rusia a primit sancţiuni economice internaţionale.
Alexei Kudrin, fost ministru de Finanţe în perioada 2000-2001 şi fost prim-ministru adjunct, avertizează acum asupra costurilor pe care le va implica politica externă agresivă dusă de Kremlin. Kudrin anticipează că, în următorii ani, Rusia nu va reveni la niveluri de creştere economică convenabile pentru o mare putere. „Suntem blocaţi”, a afirmat Kudrin, adăugând că o creştere economică de 1-2 la sută – ceea ce ar fi maximum cât ar putea spera Rusia – „nu reflectă abilitatea Rusiei de a fi competitivă în cadrul economiei globale”.
Citeşte şi Şeful diplomaţiei olandeze avertizează: Rusia vrea să submineze unitatea europeană
Printr-un calcul simplu, foştii aliaţi ai lui Putin au ajuns la concluzia că finanţarea directă a Crimeei va costa Rusia aproximativ 150-200 de miliarde de dolari în următorii 4 ani, adică aproximativ o jumătate din rezerva valutară a Rusiei.
Se estimează că economia Rusiei se va contracta cu 3 până la 6 procente în 2015, acesta fiind cel mai accelerat declin de la venirea lui Putin la putere în Rusia, acum 15 ani. Mandatul liderului de la Kremlin expiră în 2018, dar nu se ştie dacă nu va candida şi a patra oară.
Putin a ajuns la putere după demisia, în 1999, în Ajunul Anului Nou, a fostului preşedinte rus Boris Elţîn. A câştigat alegerile prezidenţiale din 26 martie 2000 şi a candidat pentru al doilea mandat prezidenţial, pe care l-a obţinut în 2004. În 2008 nu a mai putut să candideze, dar a condus, de facto, ţara, din poziţia de prim-ministru, avându-l ca preşedinte pe fostul său adjunct, Dmitri Medvedev. În 2012, a câştigat cel de-al treilea mandat prezidenţial, care se va încheia în 2018.