Foştii prefecţi de Buzău Paul Beganu şi Maria Buleandră, condamnaţi la închisoare pentru corupţie

Foştii prefecţi de Buzău Paul Beganu şi Maria Buleandră au fost condamnaţi la 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv 5 ani şi 6 luni de închisoare, într-un dosar privind retrocedarea a 5.000 de hectare de pădure în localitatea buzoiană Gura Teghii. În acest dosar, au fost 12 inculpaţi. Decizia nu este definitivă.
Iulian Tudor
28 iun. 2018, 09:31
Foştii prefecţi de Buzău Paul Beganu şi Maria Buleandră, condamnaţi la închisoare pentru corupţie

Magistraţii de la Curtea de Apel Ploieşti s-au pronunţat joi în dosarul retrocedării ilegale a 5,000 de hectare de pădure la Gura Teghii, în care printre inculpaţi s-au aflat doi foşti prefecţi de Buzău, un avocat, un fost judecător, dar şi un fost sef al ITRSV Focşani.

Conform sentinţei dictate de judecătorii de la Curtea de Apel Ploieşti, fostul prefect de Buzău Paul Beganu a fost condamnat la 9 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, iar Maria Buleandră, de asemenea fost prefect de Buzău, a primit cinci ani şi şase luni, tot cu executare.

Omul de afaceri Gheorghe Ceteraş a primit zece ani şi opt luni de detenţie, iar un fost şef de la ITRSV Focşani a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Avocatul Vasile Mihai Cosmin a primit o condamnare la cinci ani de închisoare, Ion Irimia, fost lucrător la Direcţia Silvică Buzău, a primit o condamnare de cinci ani şi jumătate, în timp ce fostul judecător de la Pătârlagele Neculae Toader a fost condamnat la şase ani si şase luni. Totodată, fostul jurist al Prefecturii Ştefan Feraru a fost condamnat la trei ani şi două luni de închisoare cu executare, iar fostul secretar al Primăriei Gura Teghii, Iuliana Panaete, a primit patru ani de închisoare cu executare.

Prin aceeaşi sentinţă, instanţa de judecată a dispus confiscarea de la inculpaţii din acest dosar a sumelor totale de 4.621.000 de euro şi peste 1.690.000 de lei.

În plus, judecătorii au admis acţiunea civilă formulată de statul român prin Ministerul finanţelor publice şi a dispus că şase dintre inculpaţi să plătească statului peste 21,7 milioane de euro. De asemenea, în dosar s-a constituit parte civilă şi Regia naţională a pădurilor Romsilva care, conform aceleiaşi sentinţe, trebuie să primească peste cinci milioane de lei de la unii dintre inculpaţi.

Sentinţa nu este definitivă, ci poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

În total, în acest dosar, au fost trimise în judecată 12 persoane.

Omul de afaceri Gheorghe Ceteraş este acuzat de şase fapte de corupţie, respectiv patru infracţiuni de dare de mită, constituirea unui grup infracţional organizat şi cumpărare de influenţă. La rândul său, fostul prefect de Buzău Paul Beganu, care a fost arestat în 2014, a fost judecat pentru cinci fapte de corupţie: abuz în serviciu, luare de mită, instigarea la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, spălare de bani, fals intelectual şi instigare la dare de mită.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2010, Gheorghe Ceteraş împreună cu inculpaţii Poenaru Gheorghe Petre Vlad, Moiseanu Eduard Gabriel şi Vasile Mihail Cosmin s-au înţeles să obţină, în condiţii de nelegalitate, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 5134,29 de hectare de teren forestier – pădure care aparţinuse „Societăţii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră”, în numele nou înfiinţatei SC Forestiera Ardeleana SRL administrată de Poenaru. Această societate avea ca obiect principal de activitate silvicultura, exploatarea forestieră şi servicii anexe, scopul declarat fiind „redobândirea patrimoniului Societăţii Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră”.

În acest scop, în perioada ianuarie 2011 – decembrie 2011, Ceteraş i-a remis suma de 1.000.000 euro, în două tranşe, inculpatului Irimia Ion, angajat în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor ROMSILVA, care a pretins că are influenţă asupra prefectului judeţului Buzău Paul Beganu şi a altor funcţionari din cadrul regiei menţionate, pentru a-i determina să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, toate referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului de 5132,29 ha, revendicat de SC Forestiera Ardeleana SRL, punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate.

În acelaşi scop, în prima jumătate a anului 2011, inculpatul Ceteraş i-a remis suma de 1.000.000 euro prefectului judeţului Buzău Paul Beganu, în legătură cu îndeplinirea şi urgentarea îndeplinirii unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, respectiv emiterea unei adrese conţinând menţiuni nereale, nepromovarea intereselor Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău, în dosarele aflate pe rolul instanţelor de judecată având ca obiect suprafaţa respectivă de pădure şi urgentarea punerii în posesie în condiţii de ilegalitate a inculpatului Ceteraş Gheorghe cu suprafaţa de teren anterior menţionată şi eliberarea titlului de proprietate.

La data de 22 iulie 2011, cu intenţia de a disimula provenienţa sumei de 45.000 euro provenind din săvârşirea infracţiunii de luare de mită, Beganu a încheiat un contract de vânzare – cumpărare în care a menţionat un preţ supraevaluat, care nu a fost achitat în realitate de către inculpatul Constantin Anton, în calitate de cumpărător, arată procurorii.

În schimbul acestor bani primiţi cu titlu de mită, în luna ianuarie 2011, Paul Beganu a falsificat o adresă şi a determinat-o pe inculpata Panaete Liliana să falsifice o altă adresă, astfel încât Ceteraş Gheorghe să fie repus în termenul legal de a contesta hotărârile emise de comisiile locale în anul 2006, invocând faptul că moştenitorii nu au primit răspuns la contestaţiile formulate. Aceasta, în condiţiile în care, în perioada 2006-2011, procesul de revendicare a terenurilor în cauză nu a mai suferit alte modificări, rămânând la nivelul respingerii solicitărilor. Actul întocmit în fals de către Panaete a fost transmis Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău, cunoscând că este falsă, în vederea repunerii în termenul de 30 de zile prevăzut de lege în care inculpatul Poenaru Gheorghe Petre Vlad şi restul persoanelor contestatare puteau formula plângere la instanţa de judecată împotriva Hotărârii nr. 353/2006 a comisiei menţionate.

Mai mult, Liliana Panaete a sustras mai multe file din „Registru Expediere Corespondenţă” al Primăriei comunei Gura Teghii, precum şi recipisa din care rezultă că Hotărârea Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău nr. 353 / 25.08.2006 a fost comunicată contestatorilor la data de 04.09.2006. Aceste documente false au fost eliberate ca urmare a unei cereri întocmite şi depuse la Instituţia Prefectului Buzău de către Gheorghe Petre Vlad Poenaru, care solicita să i se comunice „răspunsul la contestaţia formulată în data de 26.04.2006 împotriva procesului – verbal nr. 887/02.03.2006 al Comisiei Locale Gura Teghii prin care s-a respins cererea de retrocedare nr. 611/22.09.2005″, precizând în fals că „până în acest moment nu mi s-a comunicat rezultatul contestaţiei”.

Ca urmare a acestor demersuri, în anul 2011, Poenaru a depus plângere la Judecătoria Pătârlagele.

„În continuare, acelaşi inculpat i-a remis suma de 250.000 euro judecătorului Toader Neculae din cadrul Judecătoriei Pătârlagele pentru a pronunţa o soluţie favorabilă acestuia în dosarul nr. 171/277/2011 care îi fusese repartizat spre soluţionare şi în care Ceteraş Gheorghe era parte. În schimb, judecătorul Toader Neculae, prin exercitarea cu rea – credinţă a funcţiei, în perioada februarie 2011 – 12 aprilie 2011, a soluţionat dosarul civil nr. 171/277/2011, având ca obiect plângerea împotriva hotărârii Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău nr. 353/25.08.2006, formulată de SC Ardeleana Forestiera SRL”, spun procurorii.

Magistratul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 5132,29 hectare de pădure (din care suprafaţa de 2.830,65 hectare se afla la momentul pronunţării hotărârii judecătoreşti în proprietatea statului), în favoarea inculpatului Ceteraş Gheorghe, cumpărător al drepturilor litigioase de la SC Ardeleana SRL. Aceasta, în condiţiile în care această societate nu deţinea în mod legal calitatea de titular al dreptului de reconstituire a dreptului de proprietate şi nici nu s-a făcut dovada că societatea este continuatoarea sau succesoarea în drepturi a Societăţii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră.

„Inculpatul Feraru Ştefan, la începutul anului 2011, prin intermediul avocatului Vasile Mihail Cosmin, a primit de la Ceteraş Gheorghe, la instigarea inculpatului Beganu Paul, suma de 23.000 euro şi suma de 10.000 lei, pentru activitatea pe care acesta o desfăşura în calitate de reprezentant al Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor Agricole şi Forestiere Buzău – parte în dosarul nr. 171/277/2011 al Judecătoriei Pătârlagele. În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, la datele de 21 februarie 2011 şi 11 aprilie 2011, la instigarea inculpatei Buleandră Maria, inculpatul Feraru Ştefan, în calitate de consilier juridic – reprezentant al Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău în dosarul nr. 171/277/2011 al Judecătoriei Pătârlagele, cu ştiinţă, nu a propus probe în cauză şi a solicitat admiterea plângerii formulată de SC Ardeleana SRL împotriva Hotărârii nr. 353/25.08.2006 a instituţiei al cărei reprezentant era. Consilierul Feraru Ştefan a mai admis reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 5132,29 ha pădure, din care suprafaţa de 2830,65 ha se afla la acel moment în proprietatea statului, în favoarea inculpatului Ceteraş Gheorghe, cumpărător al drepturilor litigioase de la SC Ardeleana SRL, deşi această societate nu deţinea calitatea de titular al dreptului de reconstituire a dreptului de proprietate în conformitate cu dispoziţiile art. 26 alin. 1 din Legea 1/2000 şi nici nu s-a făcut dovada că societatea este continuatoarea sau succesoarea în drepturi a Societăţii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră”, mai menţionează DNA.

Conform procurorilor, tot la a instigarea fostului prefect Maria Buleandră, consilierul juridic reprezentant al Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău a aprobat reconstituirea dreptului de proprietate pentru întreaga suprafaţă avută în proprietate de Societatea Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră, chiar dacă nu toţi acţionarii Societăţii Anonime au înţeles să se constituie în aşa-zisa noua formă asociativă şi nu a recurat hotărârea pronunţată în dosarul nr. 171/277/2011, faptele având ca rezultat prejudicierea bugetului de stat cu suma de 89.787.721 RON (echivalentul a 21,7 milioane euro) şi totodată, obţinerea unui avantaj patrimonial pentru inculpatul Ceteraş Gheorghe în acelaşi cuantum.

Procurorii DNA mai precizează că, la începutul lunii mai 2011, Alexandru lefter, în calitate de inspector şef al Inspectoratului Silvic Teritorial Focşani, i-a cerut lui Gheorghe Ceteraş suma de 25.000 euro şi a primit de la acesta suma de 15.000 euro, în scopul semnării şi aplicării ştampilei instituţiei menţionate pe un titlu de proprietate eliberat de Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Buzău.

„La data de 28.02.2011, inculpatul Moiseanu Eduard Gabriel a încheiat un contract de intermediere cu Ceteraş Gheorghe, utilizând informaţii obţinute în virtutea funcţiei sale de şef al Ocolului Silvic Nehoiaşu şi, respectiv, director tehnic al Direcţiei Silvice Buzău, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”, adaugă DNA.

DailyBusiness
Decizie de ultimă oră în CSAT. Ce se întâmplă cu primul tur al alegerilor
Spynews
Călin Georgescu a fost favorizat de TikTok, conform CSAT. Cum a ajuns, de fapt, viral candidatul la Alegerile Prezidențiale 2024
Bzi.ro
Ce îi rezervă astrele lui Călin Georgescu: Ce semnifică anul său de naștere
Fanatik.ro
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar trebui să faci, de fapt, pe timpul iernii
Capital.ro
Călin Georgescu a intrat în panică. Decizia care-l blochează: E singura cale!
Playtech.ro
Concluzia CSAT: TikTok l-a favorizat pe Călin Georgescu. Atacuri cibernetice și manipularea procesului electoral
DailyBusiness
Prime de Crăciun 2024. Categoria de angajați lăsaţi fără 3.000 de lei de sărbători
Adevarul
Arsenie Boca, 35 de ani de la moartea sfântului Ardealului. Ultimul său mesaj către Ceaușescu: „Nu mai apucă Crăciunul”
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Primele imagini cu Fane Văncică în libertate! Interlopul a fost eliberat după ce a fost condamnat la închisoare, după ce s-a filmat în timp ce își maltrata amanta
Spynews
Condamnare cu închisoarea pe viață pentru un bărbat din Arad. Criminalul l-a împușcat pe presupusul amant al soției, apoi l-a înjunghiat cu o șurubelniță
Evz.ro
Cumpărăturile ce nu mai pot fi returnate. Mulți români vor fi afectați
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
kanald.ro
Trei persoane și-au pierdut viața într-un accident cumplit pe DN 26, în Galați! Traficul rutier a fost blocat
Cancan.ro
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu, ELIMINAT?! Anunț acum câteva minute: Am primit fotografiile
StirileBZI
Fumatul va fi interzis pentru aceste persoane! Nu mai pot cumpăra țigări!
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
stirilekanald.ro
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe afară din cimitir
substantial.ro
Curtea Constituțională din România dispune renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale
MediaFlux
RĂSTURNARE privind RENUMĂRAREA VOTURILOR. ANUNȚUL AEP: Nu poate fi făcut nici în ore nici într-o zi nici în două
Shtiu.ro
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Puterea.ro
De la „100 de ani de singurătate” la „Squid Game”: cele mai tari seriale de urmărit în decembrie