Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului: Hotărârea Camerei privind ARESTAREA Elenei Udrea este ILEGALĂ

Profesor de Drept Constituţional, fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, a explicat, pentru stiripesurse.ro, că Hotărârea Camerei Deputaţilor în privinţa încuviinţării arestării Elenei Udrea în Gala Bute este ilegală şi poate fi atacată la Curtea Constituţională.
Romania TV
24 feb. 2015, 09:59
Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului: Hotărârea Camerei privind ARESTAREA Elenei Udrea este ILEGALĂ

Avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea, a spus că va invoca rezultatul votului din Parlament pentru a preîntâmpina o eventuală arestare a clientelei sale. „Cred că va fi o discuţie foarte interesantă privind votul din plen care, în opinia mea, nu întruneşte condiţiile legale, mai exact nu intră în prevederile articolului 24, alineatul 4 din Legea 96/2006 privind Statutul deputatului şi senatorului. Ieri nu a fost întrunită majoritatea cerută de lege. Articolul 24 cere să existe o majoritate de jumătate plus unu din membrii Camerei. Ieri au fost doar 170 de voturi pentru din 199 minim necesare pentru aprobarea cererii”, susţine Striblea.

„Nu ştiu dacă vom contesta în mod direct deocamdată, ci vom invoca faptul că hotărârea respectivă e un vot de neavizare fiindcă, în condiţiile în care nu există o majoritate cerută de legea, orice altă hotărâre este o hotărâre împotrivă. Vom spune asta şi în faţa procurorilor şi în faţa instanţei”, a mai spus avocatul.

Citeşte şi Avocaţii ELENEI UDREA contestă votul din PARLAMENT. Prevederile legislative se bat cap în cap

Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, îi dă dreptate lui Striblea. Prezentăm mai jos interpretarea hotărârii Camerei oferită pe Iancu pentru stiripesurse.ro.:

„Legea 96/2006, care reglementeaza Statutul parlamentarului, spune la articolul 24, alineatul 4, ca pentru adoptarea unei Hotarari de aprobare a unei arestari sunt necesare jumatate plus unu din totalul voturilor membrilor Camerei respective, ceea ce inseamna jumatate plus unu ca si cvorum de lucru si jumatate plus unu, spune legea, din cei care formeaza Camera respectiva. Deci, pana la urma, cvorumul este egal cu numarul membrilor Camerei care pot adopta Hotararea, adica majoritatea necesara.

S-a pus problema prioritatii legii in fata Regulamentului. Este o prioritate a legii fata de Regulament in primul rand pentru ca legea este opozabila tuturor Regulamentelor, ca urmare trebuie neaparat ca Regulamentul sa fie adaptat legii. In plus, Curtea Constitutionala s-a pronuntat ca pana la urma Regulamentul si Hotararile au valoare de regulament si nicidecum de lege. Legea este lege si are valoare suprema intr-un sistem kelsenian, adica este Constitutia deasupra, pe urma legea si abia apoi restul, acte normative inferioare ca valoare juridica legii.

Prin urmare, legea este aplicabila aici, care vorbeste de jumatate plus unu din membri.

Apoi s-a vorbit in legatura cu aceasta Hotarare ca ar putea sa fie examinata ca legalitate la Curtea Suprema. Nu este adevarat. Constitutia o spune foarte, foarte, foarte clar. Numai Curtea Constitutionala se poate pronunta asupra unei Hotarari a unei Camere sau a Camerelor Reunite (art. 146 din Constitutie). Ca urmare, daca nu este atacata de catre unul din Presedintii celor doua Camere sau de catre un grup parlamentar, Hotararea nu poate fi restructurata. Nici macar instantele nu pot sa trimita la Curtea Constitutionala pentru ca nu au drept de sesizare in aceasta situatie.

Ca urmare, aceasta Hotarare se impune, proasta sau nu, adoptata cu majoritatea gresita sau nu, procurorilor si instantelor judecatoresti, iar acestia pot sa decida arestarea persoanei chiar in situatia in care Hotararea este neconstitutionala si nelegala.

Ilegalitatea, respectiv neconformitatea respectivei Hotarari cu legea nu poate fi atacata decat la Curtea Constitutionala in conditiile in care este neconstitutionala. Exista motive de neconstitutionalitate, e clar, motivul este ca nu se respecta suprematia legii, care e reprodusa in articolul 1, alineatele 3 si 5 din Constitutie, ceea ce ar putea sa duca la desfiintarea acestei Hotarari. Dar cine o ataca?”

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un preț mai mic de 3 euro
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
Playtech.ro
Fiica lui Adi Minune, gravidă la două luni de la divorț? Karmen, mesaj direct: „Lăsați-mă să fac ce vreau”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Atacurile cibernetice sunt mai frecvente ca niciodată. Escrocii folosesc ingineria socială
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9