Fostul comandant al trupelor SUA în Europa: „Ucraina va câştiga războiul. Ruşilor începe să li se termine rezervele de muniţie şi nu au nici destui oameni cât să încercuiască Kievul”

Generalul în rezervă Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA în Europa, spune că Rusia a plănuit greşit atacul asupra Ucrainei şi că trupele sale nu sunt antrenate pentru o operaţiune de asemenea anvergură.
Filip Stan
09 mart. 2022, 20:57
Fostul comandant al trupelor SUA în Europa:

Fostul comandant al trupelor SUA în Europa mai spune că Rusia ar putea avea o mare problemă în a recruta noisoldaţi pentru războiul din Ucraina, dacă informaţiile referitoare la ce se întâmplă de fapt pe front ajung la poporul rus.

Hotnews: Aș vrea să aflu care este opinia dumneavoastră despre așa-numita „supremație aeriană a Rusiei”. De ce Rusia nu a obținut supremația aeriană după primele zile, iar ucrainenii au reușit să lovească cu drone convoaiele blindate ale rușilor și chiar sistemele lor de apărare antiaeriană?

Este o întrebare excelentă. Cred că există mai multe motive: în primul rând poate că forțele aeriene rusești nu sunt atât de bune pe cât credeam că sunt. Nu au practică, antrenamente la un nivel operațional la un nivel atât de înalt. Noi avem un număr mare de forțe aeriene, la sol și pe mare, plus forțe speciale care lucrează împreună. Este ceea ce facem noi în NATO.

Ei (n.r.-rușii) nu au practică în genul acesta de operațiuni împotriva unui oponent care chiar are un sistem de apărare aeriană. Cum este Ucraina.

În al doilea rând cred că este vorba despre un exces de încredere în forțele proprii al generalilor din armata rusă implicați în această operațiune. Cu forțele aeriene române, cu forțele aeriene poloneze și cu altele lucrăm din greu ca să menținem nivelul de pregătire. Piloții, echipele se pregătesc tot timpul. Trebuie să te pregătești tot timpul.

Nu sunt convins că rușii au această cultură a pregătirii, că piloții au suficient timp să zboare zi și noapte. Nu sunt deloc impresionat de ceea ce am văzut la forțele rusești. De aceea au eșuat în încercarea de a obține supremația aeriană în primele zile.

Cum pot fi explicate problemele logistice ale armatei ruse? Lipsa combustibilului pentru vehiculele blindate, de exemplu.

Cred că este vorba despre aceleași motive: excesul de încredere și lipsa de experiență pentru operațiuni de luptă la scară mare. Când te gândești, de pildă, la acel convoi care doar stă la nord de Kiev: chiar și un proaspăt locotenent ar ști că nu se așează toate vehiculele pe un rând ca să nu te poți întoarce. Și apoi doar stau acolo, consumă provizii.

Cred că este rezultatul lipsei de experiență în operațiuni pe scară largă care consumă multă muniție, combustibil în cantități mult mai mari decât te poți aștepta. Audiența dumneavoastră din România este probabil familiarizată cu faptul că noi am făcut exerciții ample în Europa pentru a crește pregătirea forțelor noastre.

„Rușii vor să creeze o situația în care guvernele din vest, să fie atât de îngrijorate de uciderea civililor încât să zică: „stop, nu mai facem nimic, doar opriți-vă”
Care credeți că a fost strategia armatei ruse la început și ce credeți că s-a schimbat între timp?

Citeşte şi: Sorin Ovidiu Vîntu: „Mi-aş dori ca Rusia să sfarme Ucraina. Ucraina este un stat vrăjmaş nouă. Nu am pic de milă pentru acest stat, aveţi voi!”

Cred că strategia principală a fost de a ocupa Kievul și câteva orașe cheie pentru a înlocui Guvernul. De asemenea cred că rușii au vrut să sugrume economia Ucrainei pentru ca Guvernul să se prăbușească. Ca Ucraina să fie văzută ca un stat eșuat care nu se va alătura niciodată Vestului.

După câteva zile, când și-au dat seama că nu vor obține aceste obiective, au făcut tranziția către o altă strategie și anume aceea de a pune la pământ apărarea ucraineană, de a distruge orașele, de a alunga civilii, împrăștia teroarea și a crea o imensă problemă a refugiaților pentru Ucraina și, de asemenea, pentru Europa.

Vor să creeze o situația în care guvernele, nu numai din Ucraina, ci și din vest, să fie atât de îngrijorate de uciderea civililor astfel încât să ajungă să zică: „stop, nu mai facem nimic, doar opriți-vă”. Aceasta cred că este abordarea.

Problema pentru Rusia este că au nevoie de trei lucruri pentru ca această strategie să dea succes: În primul rând, au nevoie de timp. Dar ei nu au timp. Efectele sancțiunilor vor fi simțite tot mai mult în următoarele săptămâni.

În al doilea rând au nevoie de provizii nelimitate de muniție. Ca să distrugi orașele ai nevoie de multe rachete și proiectile și deja am văzut rapoarte care arată că rezervele de muniții se epuizează.

În al treilea rând, au nevoie de tot mai mulți soldați ca să ocupe orașe mari precum Mariupol, Harkiv, unde nu au avut niște operațiuni de succes. Nu au suficienți oameni nici să incercuiască și să „curețe” Kievul. Acestea sunt cele trei motive pentru care această abordare va eșua.

Cât vor rezista ucrainenii în aceste condiții? I-ați văzut în ultimele două săptămâni, ce credeți?

Cred că armata ucraineană devine mai puternică în fiecare zi. Cu acest ajutor logistic venind din Vest, din ce în ce mai multă muniție și echipament intrând în țară, lucrurile devin mai bune. În același timp, problemele logistice ale rușilor sunt din ce în ce mai mari.

În Ucraina nu este o lipsă de oameni. Cu o populație de peste 40 de milioane de locuitori au foarte mulți oameni tineri pregătiți să facă pasul înainte. Cred că Ucraina va rezista atâta vreme cât Occidentul va furniza ajutorul cerut. Și mă aștept să o facă.

Credeți că Ucraina va câștiga acest război și cum va arăta această victorie pentru Ucraina?

La prima parte a întrebării răspunsul e „da”. Cred că Ucraina va câștiga, Kievul nu va cădea și nici orașele majore ale țării. Ce nu știu este în ce punct anume forțele rusești se vor opri. E greu de imaginat acum un Putin care zice „OK, hai să avem un summit de negociere, apoi mă retrag”. Chiar și când oligarhi de-ai lui spun „hai să ne oprim, înainte să pierdem totul”.

Eu cred că soluția decisivă trebuie să vină din interiorul Rusiei. Populația să zică: „destul”. Cred că pentru noi prioritatea ar trebui să fie să ducem informația către populația Rusiei.

Probabil că știi că pe 1 aprilie sunt recrutări pentru valul următor de recruți pentru armata Rusiei și în jur de 120 de mii de familii ruse vor trebui să-și trimită fii de 19, 20 de ani să se alăture armatei, pentru a fi apoi candidați să fie trimiși în Ucraina.

Dacă părinții chiar înțeleg ce se întâmplă în interiorul Ucrainei acum, cred că va fi o mare problemă pentru Rusia. Imaginează-ți că jumătate, o treime din aceste familii vor zice „nu, fiul meu nu se va alătura armatei ca recrut pentru că acolo este o uriașă luptă”.

Vom vedea că Rusia va lăsa la vatră recruți, după ce perioada s-a terminat și vor începe să angajaze din ce în ce mai mulți mercenari. Sunt rapoarte care vorbesc despre aducerea de mercenari din Siria. Rușii pierd acest război și caută să aducă militari din alte surse.

Cred că va fi neplăcut în următoarele săptămâni pentru că, cu ajutorul din Occident, Ucraina va opri avansul tancurilor ruse, Kievul nu va cădea, președintele Zelensky va rămâne președinte al Ucrainei și apoi chiar și pe teritoriile pe care rușii le-au ocupat vor fi lupte în fiecare zi.

Citeşte şi: Ucraina anunţă creşterea numărului victimelor civile şi acuză Rusia că aplică doar parţial acordul privind evacuările

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de circulație
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației, 114 oameni au murit
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Oana Lis a vrut să se sinucidă. Ce a făcut soția lui Viorel Lis
StirileBZI
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024: Românii primesc 125 de lei pentru masa de Sărbători!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Statele Unite cer Israelului să ia măsuri împotriva violenței coloniștilor israelieni în Cisiordania
MediaFlux
Se VERIFICĂ TOATE PENSIILE! CASA de PENSII a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi