Fostul comandant al trupelor SUA în Europa: „Ucraina va câştiga războiul. Ruşilor începe să li se termine rezervele de muniţie şi nu au nici destui oameni cât să încercuiască Kievul”

Generalul în rezervă Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA în Europa, spune că Rusia a plănuit greşit atacul asupra Ucrainei şi că trupele sale nu sunt antrenate pentru o operaţiune de asemenea anvergură.
Filip Stan
09 mart. 2022, 20:57
Fostul comandant al trupelor SUA în Europa:

Fostul comandant al trupelor SUA în Europa mai spune că Rusia ar putea avea o mare problemă în a recruta noisoldaţi pentru războiul din Ucraina, dacă informaţiile referitoare la ce se întâmplă de fapt pe front ajung la poporul rus.

Hotnews: Aș vrea să aflu care este opinia dumneavoastră despre așa-numita „supremație aeriană a Rusiei”. De ce Rusia nu a obținut supremația aeriană după primele zile, iar ucrainenii au reușit să lovească cu drone convoaiele blindate ale rușilor și chiar sistemele lor de apărare antiaeriană?

Este o întrebare excelentă. Cred că există mai multe motive: în primul rând poate că forțele aeriene rusești nu sunt atât de bune pe cât credeam că sunt. Nu au practică, antrenamente la un nivel operațional la un nivel atât de înalt. Noi avem un număr mare de forțe aeriene, la sol și pe mare, plus forțe speciale care lucrează împreună. Este ceea ce facem noi în NATO.

Ei (n.r.-rușii) nu au practică în genul acesta de operațiuni împotriva unui oponent care chiar are un sistem de apărare aeriană. Cum este Ucraina.

În al doilea rând cred că este vorba despre un exces de încredere în forțele proprii al generalilor din armata rusă implicați în această operațiune. Cu forțele aeriene române, cu forțele aeriene poloneze și cu altele lucrăm din greu ca să menținem nivelul de pregătire. Piloții, echipele se pregătesc tot timpul. Trebuie să te pregătești tot timpul.

Nu sunt convins că rușii au această cultură a pregătirii, că piloții au suficient timp să zboare zi și noapte. Nu sunt deloc impresionat de ceea ce am văzut la forțele rusești. De aceea au eșuat în încercarea de a obține supremația aeriană în primele zile.

Cum pot fi explicate problemele logistice ale armatei ruse? Lipsa combustibilului pentru vehiculele blindate, de exemplu.

Cred că este vorba despre aceleași motive: excesul de încredere și lipsa de experiență pentru operațiuni de luptă la scară mare. Când te gândești, de pildă, la acel convoi care doar stă la nord de Kiev: chiar și un proaspăt locotenent ar ști că nu se așează toate vehiculele pe un rând ca să nu te poți întoarce. Și apoi doar stau acolo, consumă provizii.

Cred că este rezultatul lipsei de experiență în operațiuni pe scară largă care consumă multă muniție, combustibil în cantități mult mai mari decât te poți aștepta. Audiența dumneavoastră din România este probabil familiarizată cu faptul că noi am făcut exerciții ample în Europa pentru a crește pregătirea forțelor noastre.

„Rușii vor să creeze o situația în care guvernele din vest, să fie atât de îngrijorate de uciderea civililor încât să zică: „stop, nu mai facem nimic, doar opriți-vă”
Care credeți că a fost strategia armatei ruse la început și ce credeți că s-a schimbat între timp?

Citeşte şi: Sorin Ovidiu Vîntu: „Mi-aş dori ca Rusia să sfarme Ucraina. Ucraina este un stat vrăjmaş nouă. Nu am pic de milă pentru acest stat, aveţi voi!”

Cred că strategia principală a fost de a ocupa Kievul și câteva orașe cheie pentru a înlocui Guvernul. De asemenea cred că rușii au vrut să sugrume economia Ucrainei pentru ca Guvernul să se prăbușească. Ca Ucraina să fie văzută ca un stat eșuat care nu se va alătura niciodată Vestului.

După câteva zile, când și-au dat seama că nu vor obține aceste obiective, au făcut tranziția către o altă strategie și anume aceea de a pune la pământ apărarea ucraineană, de a distruge orașele, de a alunga civilii, împrăștia teroarea și a crea o imensă problemă a refugiaților pentru Ucraina și, de asemenea, pentru Europa.

Vor să creeze o situația în care guvernele, nu numai din Ucraina, ci și din vest, să fie atât de îngrijorate de uciderea civililor astfel încât să ajungă să zică: „stop, nu mai facem nimic, doar opriți-vă”. Aceasta cred că este abordarea.

Problema pentru Rusia este că au nevoie de trei lucruri pentru ca această strategie să dea succes: În primul rând, au nevoie de timp. Dar ei nu au timp. Efectele sancțiunilor vor fi simțite tot mai mult în următoarele săptămâni.

În al doilea rând au nevoie de provizii nelimitate de muniție. Ca să distrugi orașele ai nevoie de multe rachete și proiectile și deja am văzut rapoarte care arată că rezervele de muniții se epuizează.

În al treilea rând, au nevoie de tot mai mulți soldați ca să ocupe orașe mari precum Mariupol, Harkiv, unde nu au avut niște operațiuni de succes. Nu au suficienți oameni nici să incercuiască și să „curețe” Kievul. Acestea sunt cele trei motive pentru care această abordare va eșua.

Cât vor rezista ucrainenii în aceste condiții? I-ați văzut în ultimele două săptămâni, ce credeți?

Cred că armata ucraineană devine mai puternică în fiecare zi. Cu acest ajutor logistic venind din Vest, din ce în ce mai multă muniție și echipament intrând în țară, lucrurile devin mai bune. În același timp, problemele logistice ale rușilor sunt din ce în ce mai mari.

În Ucraina nu este o lipsă de oameni. Cu o populație de peste 40 de milioane de locuitori au foarte mulți oameni tineri pregătiți să facă pasul înainte. Cred că Ucraina va rezista atâta vreme cât Occidentul va furniza ajutorul cerut. Și mă aștept să o facă.

Credeți că Ucraina va câștiga acest război și cum va arăta această victorie pentru Ucraina?

La prima parte a întrebării răspunsul e „da”. Cred că Ucraina va câștiga, Kievul nu va cădea și nici orașele majore ale țării. Ce nu știu este în ce punct anume forțele rusești se vor opri. E greu de imaginat acum un Putin care zice „OK, hai să avem un summit de negociere, apoi mă retrag”. Chiar și când oligarhi de-ai lui spun „hai să ne oprim, înainte să pierdem totul”.

Eu cred că soluția decisivă trebuie să vină din interiorul Rusiei. Populația să zică: „destul”. Cred că pentru noi prioritatea ar trebui să fie să ducem informația către populația Rusiei.

Probabil că știi că pe 1 aprilie sunt recrutări pentru valul următor de recruți pentru armata Rusiei și în jur de 120 de mii de familii ruse vor trebui să-și trimită fii de 19, 20 de ani să se alăture armatei, pentru a fi apoi candidați să fie trimiși în Ucraina.

Dacă părinții chiar înțeleg ce se întâmplă în interiorul Ucrainei acum, cred că va fi o mare problemă pentru Rusia. Imaginează-ți că jumătate, o treime din aceste familii vor zice „nu, fiul meu nu se va alătura armatei ca recrut pentru că acolo este o uriașă luptă”.

Vom vedea că Rusia va lăsa la vatră recruți, după ce perioada s-a terminat și vor începe să angajaze din ce în ce mai mulți mercenari. Sunt rapoarte care vorbesc despre aducerea de mercenari din Siria. Rușii pierd acest război și caută să aducă militari din alte surse.

Cred că va fi neplăcut în următoarele săptămâni pentru că, cu ajutorul din Occident, Ucraina va opri avansul tancurilor ruse, Kievul nu va cădea, președintele Zelensky va rămâne președinte al Ucrainei și apoi chiar și pe teritoriile pe care rușii le-au ocupat vor fi lupte în fiecare zi.

Citeşte şi: Ucraina anunţă creşterea numărului victimelor civile şi acuză Rusia că aplică doar parţial acordul privind evacuările

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Vești proaste pentru românii care stau la bloc sau la curte. Amenda e destul de mare
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
Gardurile ca la ocnă din Sectorul 5 care îi deranjează pe bucureşteni. Ce se pune în jurul blocurilor
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Andreea Esca, detalii despre retragerea de la Pro TV. Motivul deciziei
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Românii care stau la casă pot primi până la 10.000 de lei. Au nevoie de trei documente
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un 'second hand' din Arad: 'Ăștia-s mari și pentru mine'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)