În iulie 2016, Horia Simu și Crinuța Dumitrean, fosta șefă a Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, au fost trimiși în judecată de DNA în dosarul ANRP 5, care vizează retrocedarea ilegală a unui teren din municipiul Constanța, supraevaluat cu 7,7 milioane euro.
Tot atunci, procurorii au clasat partea din dosar care îi privea pe cei opt, însă Horia Simu a făcut plângere la Curtea de Apel București, instanță care a dispus luni ca DNA să-i pună sub acuzare pentru complicitate la dare de mită.
„În temeiul disp.art.340 rap.la art.341 alin.6, lit.b Cod procedură penală, admite plângerea formulată de petentul Simu Horia, împotriva soluției de clasare a cauzei, dispusă prin Rechizitoriul nr.634/P/2015 din data de 20 iulie 2016 și Ordonanța nr.277/II-2/2016 din data de 5 septembrie 2016 emise de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție din 20 iulie 2016 față de numiții Moldoveanu Daniel Andrei, Buliga-Neagu Alecsandru-Andrei, Surdu Georgian Gabriel, Niculae Aurel, Birisiu Ionuț, Adrian Thiess, Cocoș Dorin și Cocoș Alin, privitor la infracțiunile de complicitate la săvârșirea infracțiunii de dare de mită prev. și ped. de art.48 alin.1, rap. la art.290 alin.1 cu aplic. art.5 Cod penal, rap. la art.6 din Legea nr.78/2000. Trimite cauza la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție, pentru începerea urmăririi penale cu privire la persoanele anterior menționate și în ceea ce privește infracțiunea mai sus menționată. Definitivă. Pronunțată astăzi, 3 iulie 2017”, se arată în decizia instanței, scrie Agerpres.
După ce a fost trimis în judecată, Horia Simu a declarat că Daniel Moldoveanu, fost consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale și șef al Comunității Naționale de Informații, a luat 25% din suma de 7 milioane de euro primită de la ANRP pentru terenul din Constanța.
„Domnul consilier a venit la mine, spunându-mi că poate să rezolve aceste dosare, el cunoscându-se în prealabil cu doamna Crinuța Dumitrean, cu care eu nu m-am cunoscut. (…) Ceea ce este nedrept în acest dosar, este inversarea cazualității și sunt acoperiți autorii morali ai acestui dosar. Domnul Daniel Moldoveanu este autorul moral al acestui dosar. Dânsul a făcut și alte activități economice care nu țineau de fișa postului domniei sale și faptul că nu este nici măcar prezent în acest dosar este puțin nedrept”, declara atunci Horia Simu.
În rechizitoriul întocmit de DNA se arăta că persoane cu funcții de conducere din Administrația Prezidențială, Ministerul Mediului și RAAPPS au intervenit pentru ca Horia Simu să obțină, în anul 2011, despăgubiri nelegale de la ANRP pentru un teren din municipiul Constanța.
Procurorii susțineau că o persoană, care la acel moment ocupa funcția de consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, i-ar fi intermediat lui Horia Simu o întâlnire cu prefectul județului Constanța și a obținut sprijinul acestuia pentru soluționarea favorabilă și urgentă a dosarului, aspect materializat prin validarea cererii de despăgubire de către Comisia Județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor și înaintarea dosarului la ANRP. În schimbul sprijinului acordat, Horia Simu i-ar fi dat consilierului 10% din drepturile litigioase, printr-un intermediar.