Fostul deputat Dan Mihai Marian, Gigi Neţoiu şi Luchi Georgescu, puşi sub acuzare de DNA

Fostul deputat Dan Mihai Marian, oamenii de afaceri Gheorghe Nețoiu și Luchi Georgescu sunt urmăriți penal de DNA sub control judiciar, într-un dosar legat de dobândirea frauduloasă de la ADS a unui teren de 692 hectare plantat cu viță-de-vie.
Romania TV
07 oct. 2016, 13:43
Fostul deputat Dan Mihai Marian, Gigi Neţoiu şi Luchi Georgescu, puşi sub acuzare de DNA

Procurorii DNA susţin în rechizitoriu că Dan Mihai Marian, la data faptei deputat și președinte al Biroului politic teritorial al unei formațiuni politice – Filiala Vaslui, este acuzat de abuz în serviciu, iar Gigi Nețoiu și Luchi Georgescu sunt acuzați de instigare la abuz în serviciu, instigare la complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, spălare de bani.

În același dosar sunt urmăriți penal Vasile Cătălin Cupșan, la data faptei secretar general al Prefecturii Vaslui și secretar al Comisiei Județene de Fond Funciar Vaslui; Gabriela Luca (fostă Stan), funcționar în Prefectura Vaslui; Daniel Prunilă, la data faptei membru al Comisiei Județene de Fond Funciar Vaslui, respectiv de director al OCPI Vaslui; Tudor Stafie, fost primar al municipiului Huși; Emanuela Mocanu (fostă Mardare), reprezentant punct de lucru Huși al unei societăți viticole.

Potrivit DNA, în cursul anului 2007, o societate viticolă controlată de Gheorghe Nețoiu a dobândit în proprietate, în mod fraudulos, la prețuri sub valoarea de piață, suprafața totală de 692,685 ha plantată cu viță-de-vie, situată pe amplasamentul fostelor plantații ale SC Vidișamp SA Huși, județul Vaslui, teren aflat în administrarea Agenției Domeniilor Statului (ADS).

Concret, în primăvara anului 2006, Gheorghe Nețoiu, în înțelegere cu Luchi Georgescu (fostă Vasile), a căutat și identificat o modalitate ilicită prin care să dobândească în proprietate, la prețuri sub valoarea de piață, suprafața de teren în cauză.

Demersurile au fost făcute în contextul în care Gheorghe Nețoiu cunoștea că, potrivit legislației în domeniul fondului funciar, suprafețele de teren în cauză, aflate în proprietatea privată a statului și administrate de ADS, nu ar fi putut intra în proprietatea societății decât prin plata unor sume de bani, la valoarea de piață, către foștii proprietari ce deținuseră suprafețe de teren pe amplasamentul respectiv, iar cele care nu făceau obiectul solicitărilor de reconstituire a dreptului de proprietate nu puteau fi înstrăinate de către stat, ci doar concesionate.

Astfel, Gheorghe Nețoiu i-a cerut deputatului Dan Mihai Marian ca, în schimbul unor foloase materiale, să determine persoane cu funcții „cheie” în procesul decizional legat de retrocedări (printre care se aflau și Vasile Cătălin Cupșan, Daniel Prunilă și Tudor Stafie) să îl ajute în acest demers.

Procurorii susțin că funcționarii respectivi urmau să găsească, să deruleze și să se implice într-o procedură ilicită care, sub aparența unei activități legale de retrocedare către persoane îndreptățite la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri din județul Vaslui, să aibă ca rezultat obținerea în proprietate, de către societatea viticolă controlată Gheorghe Nețoiu, a celor 692,685 ha cu viță-de-vie.

DNA mai spune că Dan Mihai Marian a controlat „din umbră” procesul de retrocedare, implicându-se pe fiecare etapă (validare de către Comisia Județeană de Fond Funciar Vaslui, predare de către ADS, emitere titluri de proprietate) și cunoscând că activitatea este contrară legislației aplicabile în materia fondului funciar (documentele aflate la dosarele de retrocedare întocmite la nivelul comisiei județene sunt incomplete, necorespunzătoare situației de fapt și contrare actelor normative incidente în cazurile respective de retrocedare). Acest aspect i-a fost adus la cunoștință pe parcursul derulării procedurii, însă deputatul a insistat în demersurile ilicite față de persoanele sus-menționate pentru a finaliza procedura de retrocedare.

Concret, la instigarea deputatului Dan Mihai Marian, funcționarii publici implicați au organizat activitatea de retrocedare prin solicitarea implicării primarilor și a unor funcționari publici din cadrul comunelor, în sensul întocmirii unor documente contrare normelor de fond funciar. De asemenea, acestora le-a fost indicată și modalitatea de formulare a propunerilor de validare, prin introducerea pe ordinea de zi și prezentarea cazurilor în cadrul ședințelor Comisiei Județene de Fond Funciar Vaslui în modalitatea în care să se asigure de reușita validării propunerilor nelegale formulate.

Totodată, ei s-au implicat, cu încălcarea prevederilor legale, în derularea în ședințele de fond funciar a unei proceduri de validare a radierii unor persoane îndreptățite la reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenuri agricole, pe raza mai multor comune și atribuirea altora, pe amplasamentul fostei SC Vidișamp SA Huși (plantație de vie) din rezerva ADS.

În plus, funcționarii au aprobat prin vot în ședințele Comisiei Județene de Fond Funciar Vaslui validarea și nu au inițiat sistarea activităților ilicite atunci când le-au constatat și s-au ocupat de avizarea, semnarea și înaintarea către ADS București a dosarelor de retrocedare și au semnat titlurile de proprietate emise nelegal.

Ulterior, reprezentanții ADS, cu încălcarea legislației aplicabile în materia fondului funciar, au avizat documentația de retrocedare și întocmire a protocoalelor de predare-preluare a terenurilor respective.

După predarea de către ADS București a suprafețelor de teren către comisiile de fond funciar din municipiul Huși și alte două comune, au fost emise titluri de proprietate pentru o suprafață de 692,685 ha (în condițiile în care hotărârile Comisiei Județene de Fond Funciar Vaslui au vizat o suprafață totală de 636,44 ha, iar prin protocoalele de predare-preluare s-a predat suprafața totală de 770,53 ha).

Potrivit DNA, în aceste condiții, pe de o parte statul român (titular al dreptului de proprietate exercitat prin intermediul ADS) a fost prejudiciat cu suma de 9.598.656 lei. Aceasta reprezintă diferența valorii noului amplasament și valoarea de piață a vechilor amplasamente la care persoanele ar fi fost îndreptățite pentru reconstituirea proprietății. Pe de altă parte, societatea viticolă controlată de Gheorghe Nețoiu a obținut un folos injust, prin achiziția terenurilor în cauză la un preț inferior valorii de piață, în sumă de 11.482.021 lei.

Gheorghe Nețoiu a fost implicat în dosarul transferurilor din fotbal, primind o condamnare de 3 ani și 4 luni închisoare. A ieșit condiționat din închisoare, după ce a executat un an și 9 luni închisoare.

Luchi Georgescu este proprietara producătorului de vinuri Vincon Vrancea. A fost o perioadă lungă de timp partenera de viață a lui Gheorghe Nețoiu.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Divorț zguduitor în lumea mondenă din România! Celebrul cântăreț s-a despărțit de soție după 20 de ani
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. I-a spulberat pe toți. A fost lovitură de stat
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
„Le ordonă atacuri fără speranță”. Trupele nord-coreene au suferit pierderi masive pe frontul din Ucraina, anunță Casa Abă
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Călătoria în timp, o mare enigmă. Cum poate deveni realitate
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Ei sunt pensionarii care vor primi în plus 720 de lei la pensie. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Cancan.ro
Cine a fost de vină în cumplitul accident de pe E85? Constantin, Teodora și Sofia au murit cu zile
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizia pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat. Ce se întâmplă cu alegerile prezidențiale
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Securitate amenințată: pierderi majore de arme și dispozitive la Ministerul britanic al Apărării
MediaFlux
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă