Fostul deputat Ioan Oltean cere despăgubiri statului român, pentru ”7 ani de tortură psihică”, timp în care a fost anchetat de DNA pentru că ar fi primit un sac cu 600.000 de euro.
Ioan Oltean acuză DNA că a provocat moartea soției sale, printr-o campanie care a avut ca unic obiectiv compromiterea sa publică și condamnarea penală pentru o faptă pe care nu a comis-o. Politicianul spune că moartea soției sale a fost provocată de șocul reținerii sale, în anul 2015. Oltean a depus la dosar certificatul de deces, datat 26 martie 2021.
”În cei 7 ani cât a durat această tortură psihică, (Ioan Oltean, n.r.) a suferit prejudicii morale irecuperabile, având probleme de relaţionare inclusiv cu membrii familiei, consecinţa cea mai gravă fiind decesul soţiei sale din luna martie a anului 2017, deces ce a survenit pe fondul imposibilităţii acesteia de a-şi reveni din punct de vedere psihic în urma socului pe care l-a suferit în momentul în care a văzut la televizor că reclamantul a fost reţinut pe scara avionului de către ofiţerii DNA.
La dosarul cauzei există certificatul de deces al soţiei sale, iar cei 3 martori audiaţi în cauză au declarat fără echivoc faptul că decesul soţiei sale a intervenit pe fondul problemelor pe care reclamantul le-a avut la acea vreme.
Moartea soţiei l-a afectat zguduitor, fiind căsătoriţi de peste 35 de ani, având împreuna o viaţă de familie exemplară şi o legătură emoţională extrem de puternică, soţia fiind principalul său sprijin moral în tot ce făcea.
Pierzând acest sprijin, viaţa sa socială a intrat în derivă şi nu avea puterea să îşi revină la o viaţă socială normală”, se arată în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bistrița Năsăud.
Ioan Oltean a fost anchetat într-un dosar care viza acordarea unor despăgubiri supraevaluate, alături de Crinuța Dumitrean, fostă șefă a ANRP, care era însărcinată în 8 luni în anul 2016, când a fost reținută. Totul a început de la declarația unui preot din Chitila, care le-a spus procurorilor că Oltean a primit ”un sac de bani în 2010”, în curtea bisericii sale. În 2020, DNA a clasat dosarul pe motiv că fapta nu există sau nu e prevăzută de legea penală.