„Inculpata, în calitate de deputat în Parlamentul României, a propus angajarea fiicei sale pe post de referent în cadrul biroului său parlamentar şi a avizat contractul individual de muncă al acesteia, pe o perioadă determinată (din februarie 2009 până la sfârşitul mandatului), contract în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru angajată în cuantum total de 18.763 lei, sumă plătită din bugetul Camerei Deputaţilor”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului.
Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Iordache este ultima dintr-o serie mai lungă de parlamentari care şi-au angajat progeniturile sau alte rubedenii la birourile parlamentare şi au pus statul să le plătească lefurile. Ea a făcut parte dintr-un lot de patru parlamentari în cazul cărora Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul.
Potrivit unui comunicat al ANI din noiembrie 2013, Mircovici Niculae (Uniunea Bulgară din Banat – România) a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de deputat, a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă în baza căruia soţia sa a fost angajată în perioada 5 ianuarie 2009 – 15 iunie 2010 în funcţia de referent în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 35, Timiş.
De asemenea, Mircovici Niculae a încălcat dispoziţiile art. 253 (1) din Codul Penal al României, întrucât a avizat contractul individual de muncă încheiat de soţia sa cu Camera Deputaţilor, decizie în urma căreia soţia a realizat un venit net în sumă totală de 20.387 lei.
Adrian Miroslav Merka (Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România) a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese, deoarece, în calitate de deputat, a solicitat angajarea şi a avizat contractele individuale de muncă ale părinţilor săi, prin care aceştia au fost angajaţi în perioada 15 decembrie 2008 – 17 octombrie 2011 în funcţia de şef cabinet în cadrul biroului său parlamentar.
În urma semnării contractelor de muncă respective, mama deputatului a realizat venituri de 28.245 lei, iar tatăl său a realizat venituri de 4.533 lei.
Mircea Grosaru (Asociaţia Italienilor din România) a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese, deoarece în calitate de deputat a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă prin care soţia sa a fost angajată în perioada 15 decembrie 2008 – 1 februarie 2011 în funcţia de consilier în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 7, Botoşani, realizând un venit de de 66.745 lei.
ANI susţine că cei patru deputaţi nu au respectat dispoziţiile art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”.
Potrivit art. 253 (1) din Codul Penal al României, „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.