„În urma cooperării polițienești internaționale cu Biroul Național Interpol Cayman, la data de 20 octombrie a.c., polițiști din cadrul Interpol România au efectuat o misiune de preluare, sub escortă, a unui bărbat de 59 de ani din București, dat în urmărire internațională, în baza unui mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de Judecătoria Giurgiu”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române.
Mihai Tânjală a fost condamnat la 5 ani închisoare, pentru infracțiuni de corupție. În cauză s-a colaborat cu Ministerul Justiției, precizează sursa citată.
Procedura de extrădare din Insulele Cayman a început la finalul lunii octombrie 2015, când cel în cauză a fost arestat provizoriu în Insulele Cayman, în vederea extrădării către România, în baza Tratatului dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, extins și pentru Insulele Cayman, arată Agerpres.
Potrivit comunicatului citat, acest caz reprezintă o premieră în planul cooperării polițienești internaționale cu Biroul Național Interpol Cayman.
Fost ofițer de contrainformații înainte de 1989 și fondatorul UM 0215 („Doi si-un sfert”), Mihai Tânjală a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, după ce, în calitate de administrator al SC ICMUG SA Giurgiu (fosta Întreprindere de Construcții și Utilaje Grele Giurgiu), a vândut două active ale societății la valori mult mai mici față de prețul real al pieței. Vânzarea a fost făcută către firme controlate de Mihai Tânjală și membrii familiei sale, pentru ca ulterior să fie revândute la prețurile de piață. În urma acestei tranzacții, Tânjală ar fi obținut mai bine de 500.000 de euro, bani necuveniți.
Mihai Tânjală a fost şi acționar al societății Nitramonia Făgăraş în perioada 2004-2006, perioadă în care combinatul chimic a intrat în lichidare.
Condamnat pentru înşelăciune, Mihai Tânjală a acordat în urmă cu un an un interviu jurnalistului Robert Turcescu, căruia i-a dezvăluit că a fost implicat şi într-o afacere cu titluri de proprietate, estimate la peste 100 milioane de euro. El, însă, nu a reușit să obțină despăgubiri de la comisia din cadrul ANRP, ai cărei membri sunt anchetați acum de DNA sau trimişi în judecată.
Citeşte şi: Fostul deputat Mihai Tânjală, condamnat pentru înşelăciune, ar putea fi extrădat din SUA