Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de DNA, procurorii Serviciului Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a fostului director al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Mureş Teodor Giurgea, alături de Orban Laszlo Levente, fost director tehnic la ABA Mureş, Maria Pătraşcu – director economic la ABA Mureş şi Ioan Popa – şef Birou Investiţii ABA Mureş, scrie Mediafax.
Cei patru sunt acuzaţi de procurorii anticorupţie de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave, abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave – dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, uz de fals în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de bancrută frauduloasă, în formă continuată.
Alături de aceştia, au fost trimişi în judecată Laurenţiu Manuel Huja, director tehnic la SC Laurenţiu H SRL Negreşti Oaş, şi firma SC Ancora Cons SRL. Huja este acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave, şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi complicitate la bancrută frauduloasă, în formă continuată. Persoana juridică SC Ancora Cons SRL este acuzată de primele trei infracţiuni.
Procurorii DNA susţin, în rechizitoriul întocmit, că, în cursul anului 2011, Teodor Giurgea, Orban Laszlo Levente, Maria Pătraşcu şi Ioan Popa au avizat două contracte de cesiune încheiate de SC Laurenţiu H SRL Negreşti Oaş, firmă reprezentată de inculpatul Laurenţiu Manuel Huja, cu SC Globe Trotters SRL Târgu Mureş, societate aflată în insolvenţă, încălcând astfel prevederile legale privind achiziţiile publice.
Inculpaţii ar fi încheiat apoi cu SC Laurenţiu H SRL trei contracte de investiţii având ca obiect lucrări de amenajare şi regularizare a unor ape din judeţul Mureş.
„În această modalitate, aceste lucrări, iniţial atribuite S.C. Globe Trotters S.R.L. şi nefinalizate, au fost încredinţate direct către SC Laurenţiu H SRL, consecinţa fiind prejudicierea creditorilor S.C. Globe Trotters S.R.L., firmă aflată în procedura insolvenţei şi, ulterior, în procedura falimentului. Ulterior, pe baza unor documente justificative fictive ce atestau în mod nereal că lucrările au fost executate de SC Laurenţiu H SRL, inculpaţii Giurgea Teodor, Orban Laszlo Levente, Pătraşcu Maria şi Popa Ioan au avizat la plată contravaloarea acestor lucrări, în sumă totală de 1.014.000 lei, executate anterior încheierii acestor contracte de către S.C. Globe Trotters SRL Târgu Mureş”, susţin reprezentanţii DNA.
Aceştia adaugă că, în baza unor subcontractări, suma de 1.014.000 de lei a ajuns, după reţinerea unui comision, în conturile SC Ancora Cons SRL Sâncraiu de Mureş, societate comercială care era administrată, în fapt, de reprezentantul S.C. Globe Trotters SRL Târgu Mureş.
„Pentru că această sumă de bani nu a mai intrat în patrimoniul societăţii aflate în stare de insolvenţă, această situaţie a condus la prejudicierea creditorilor acestei societăţi comerciale, în rândul cărora se află inclusiv Direcţia Generală a Finanţelor Publice Mureş”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, lichidatorul judiciar s-a constituit parte civilă în numele SC Globe Trotters SRL cu suma de 1.014.000 de lei, iar în vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor aparţinând SC Ancora Cons SRL.
Procurorii DNA au colaborat cu ofiţeri din cadrul Serviciului Român de Informaţii la instrumentarea acestui dosar, dosarul fiind înaintat spre judecare la Tribunalul Mureş.
În replică, fostul director al Administraţiei Bazinale de Apă Mureş Teodor Giurgea a declarat corespondentului MEDIAFAX că a acţionat absolut legal.
„Am acţionat absolut legal, această cesionare s-a făcut cu acordul ANAR şi al ministerului de resort. Prejudiciul e zero. Sigur, e datoria organelor de cercetare să-şi facă treaba, noi am fost foarte cooperanţi, le-am pus la dispoziţie documentele solicitate, iar instanţa va decide. Din punctul nostru de vedere, nu există niciun prejudiciu, dimpotrivă, considerăm că am găsit o rezolvare. Lucrările respective au fost câştigate de o firmă care a intrat în insolvenţă, astfel că am apelat la firma clasată în urma licitaţiei pe loul doi – SC Laurenţiu H SRL Negreşti Oaş -, care a acceptat să le realizeze, la acelaşi preţ. Astfel lucrările au fost terminate la termenul prevăzut de finanţator, adică Comunitatea Europeană”, a susţinut Giurgea.
Citeşte şi Şeful Comisariatului Judeţean de Mediu Călăraşi şi un poliţist reţinuţi de procurorii DNA