Masao Yoshida a murit în jurul orei locale 11.00 (5.00, ora României) la un spital din Tokyo, după mai multe luni de tratament, scrie Mediafax.
Potrivit Tokyo Electric Power (TEPCO), Yoshida ar fi fost afectat de o doză de radiaţii de 70 milisieverţi în perioada scursă de la accident, în martie 2011, şi plecarea sa de la centrală, în nord-estul ţării, şase luni mai târziu. Compania îndepărtează o legătură între această expunere şi cancerul de care suferea, argumentând că este necesară o perioadă mai mare, de aproximativ cinci ani, pentru ca razele să antreneze acest tip de cancer.
Masao Yoshida a devenit directorul complexului atomic Fukushima Daiichi în iunie 2010, cu câteva luni înainte de cutremurul urmat de un tsunami pe 11 martie 2011 care a pus în pericol patru dintre cele şase reactoare ale instalaţiei, un dezastru care a determinat autorităţile să evacueze peste 150.000 de locuitori din zonă.
Yoshida a gestionat această criză fără precedent în condiţii teribile, opunându-se uneori directivelor incoerente sau întârzierilor companiei sale. El nu a dat curs inclusiv unor ordine ce îi păreau periculoase din punct de vedere tehnic şi poate că a evitat, în acest fel, ca situaţia să devină complet de necontrolat, potrivit unor experţi din acest sector.
Însă el a fost nevoit să îşi abandoneze postul la sfârşitul lui 2011, din cauza unui diagnostic de cancer esofagian.
Într-un rar interviu acordat presei în noiembrie 2011, înainte de a părăsi centrala, Yoshida a declarat că, „în săptămâna de după accident, am crezut în mai multe rânduri că vom muri”. „M-am gândit că este sfârşitul atunci când s-au produs explozii de hidrogen în clădirile reactoarelor 1 şi 3 şi atunci când era imposibil să se injecteze apă în (reactorul) 2„, adăuga el.
O înregistrare video cu Yoshida a fost proiectată, în august 2012, într-o conferinţă organizată în oraşul Fukushima, un interviu filmat în care fostul director îţi exprima dorinţa ca „nu doar în Japonia, ci în întreaga lume, învăţămintele trase în urma acestui accident să servească la ameliorarea securităţii instalaţiilor nucleare”.
Citeşte şi Niveluri ridicate de stronţiu radioactiv şi tritiu în apa subterană la Fukushima