În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA se arată că la data de 11 iunie 2013, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, reprezentat de Dănuţ Căpăţînă, la acea dată manager al unităţii medicale, şi o societate comercială, a fost încheiat un contract – neprevăzut în planul anual al achiziţiilor publice – având ca obiect prestarea unor servicii de consultanţă pentru convenţiile încheiate de spital cu casele de asigurări de sănătate, publice şi private. Contractul ar fi fost încheiat pe o durată de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii de drept.
„În exercitarea atribuţiilor sale de manager şi ordonator terţiar de credite, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a încheiat contractul fără a urma vreo procedură dintre cele prevăzute de legislaţia aplicabilă contractelor de achiziţie publică şi a dispus cheltuieli din fonduri publice fără existenţa unei baze legale, deşi serviciile de consultanţă ale prestatorului nu au fost executate în totalitate şi reprezentau, în fapt, şi atribuţii proprii ale inculpatului”, se arată într.un comunicat emis miercuri de DNA.
Astfel, în perioada 11 iunie 2013 – mai 2016, când Căpăţînă nu şi-a mai exercitat atribuţiile care decurgeau din calitatea deţinută, Spitalul „Sf. Apostol Andrei” din Constanţa a achitat către societatea respectivă suma de totală 307.900 lei, reprezentând onorariu şi prime de succes, pentru nişte servicii neexecutate în realitate, după cum arată DNA.
Potrivit DNA, care a dispus trimiterea în judecată a dosarului, această sumă de bani reprezintă un prejudiciu cauzat unităţii medicale şi un folos necuvenit pentru firma prestatoare a serviciilor.
DNA mai arată că până în acest moment, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa. Anterior, Dănuţ Căpăţînă a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru infracţiuni similare în alte trei dosare.