Viorel Popescu a fost condamnat la închisoare în dosarul în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) îl acuză de abuz în serviciu şi de conflict de interese. Judecătorii au redus din pedeapsa de patru ani şi patru luni de închisoare perioada în care fostul şef al RATB a fost reţinut şi arestat preventiv – între 6 şi 13 iunie 2014 – şi perioada în care a fost arestat la domiciliu, de la 14 iunie la 12 noiembrie 2014, scrie Mediafax.
Decizia a fost luată de Tribunalul Capitalei şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
Potrivit unui comunicat al DNA, în decembrie 2011, premergător sărbătorilor de iarnă, Viorel Popescu, în calitate de director general RATB, a primit pentru sine, în mod indirect, de la Brebeanu și de la un alt om de afaceri, la sediul Regiei, suma de 2.500 euro.
„În schimbul acestei sume de bani, primită prin intermediul consilierului său, Popescu urma să intervină pe lângă funcționarii competenți din RATB, în scopul derulării în condiții avantajoase pentru firmele celor doi oameni de afaceri a unui contract al cărui obiect îl constituia vânzarea de către această instituție a unui număr de 232 de mijloace de transport casate (din parcul propriu în vederea dezmembrării și valorificării ulterioare a deșeurilor rezultate), precum și în vederea atribuirii ulterioare a unor alte contracte similare către societățile celor două persoane”, se arată într-un comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES.
Citeşte şi Transportul public ar putea deveni GRATUIT în Bucureşti
Au mai fost deferiți justiției Marian Brebeanu, sub control judiciar, administrator al unei societăți comerciale, pentru cumpărare de influență, și Marian Romică Nițu, fost consilier al directorului general al RATB, pentru mărturie mincinoasă.
Sursa citată menționează că, în 29 ianuarie 2015, Marian Nițu, cu ocazia audierii sale, a făcut afirmații mincinoase cu privire la împrejurări esențiale cauzei, în sensul că a negat modalitatea de remitere prin intermediul său a sumei către directorul RATB.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile și imobile aflat în proprietatea lui Popescu și Brebeanu.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Viorel Popescu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pe 18 septembrie 2014, pentru abuz în serviciu, în scopul obținerii, pentru sine ori pentru altul, de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave și pentru conflict de interese.
Citeşte şi Fost director general al RATB, reţinut de procurorii DNA pentru trafic de influenţă