Jiang Zemin, fostul lider chinez, a încetat din viaţă miercuri, potrivit bbc.com
Fiind una dintre figurile majore ale istoriei chineze, politicianul a condus China într-o perioadă în care această ţară s-a deschis către lume şi a înregistrat o creştere economică rapidă.
Jiang a murit din cauza leucemiei şi de insuficienţă multiplă de organe la Shanghai, la ora 12.13, a anunțat agenţia oficială de presă Xinhua.
Jiang Zemin a fost secretar General al Partidului Comunist Chinez din 1989 până în 2002 , dar și președinte al Republicii Populare Chineze din 1993 până în 2003.
Acesta a reprezentat „nucleul celei de-a treia generații” de lideri ai PCC din 1989, an în care au avut loc protestele din Piața Tiananmen (Beijing).
Acum 33 de ani, guvernul chinez a răspuns cu violență cererilor oamenilor pentru democrație.
Manifestațiile au început în 15 aprilie 1989 și au fost suprimate cu forța în 4 iunie, atunci când autoritățile chineze au declarat legea marțială și au trimis Armata Populară de Eliberare să ocupe zone din centrul Beijingului.
Jiang Zemin ar fi fost văzut ultima data în public în octombrie 2019, alături de alți foști lideri chinezi, în timp ce urmăreau parada militara din Piata Tiananmen, care a marcat cea de-a 70-a aniversare a fondării Republicii Populare Chineze.
Zemin a fost foarte legat de România, mai ales de Brașov. Între 1951-1953 la Brașov, el a lucrat la uzinele Steagul Roșu ca inginer stagiar. Experienta căpătată la noi și în Uniunea Sovietica îi este de folos acasă, unde pune bazele primei fabrici de automobile, alături de alți ingineri școliți în afară, potrivit aktual24.ro
Spre deosebire de uzina Steagu Roșu (Roman), fabrica pusă la punct de echipa lui Jiang Zemin există și astăzi. Se numeste FAW Automotive si fabrica camioane, autobuze si automobile mici. De altfel, modelul de camion SR-101 fabricat la Brașov a fost prima masină ieșită pe poarta fabricii chineze – Jie Fang CA-10. Cat a stat la Brasov, tanarul (pe atunci) inginer chinez a învățat romanește și a dezvoltat o pasiune pentru cultura noastră, scria altmarius.com.
Știre în curs de actualizare…