Anatol Şelaru spune că aceste planuri erau cunoscute de mulţi ani în anumite cercuri, ba chiar au existat încercări de a fi puse în practică, dar administraţia de la Chişinău nu le-a luat în serios. Fostul ministru al Apărării spune că autorităţile de la Chişinău abia acum au înțeles că Rusia are nevoie stringentă de un cap de pod în Republica Moldova, ca parte dintr-un plan mai larg de expansiune.
„Putin a elaborat mai multe planuri de revenire în forță a Rusiei în frontierele Uniunii Sovietice și pentru a-și extinde zona de influență. Să ne amintim de anul 2014 când Rusia a anexat Crimea, când Rusia a decis și a avut planuri grandioase de formare a NovoRusiei, o zonă extinsă de la Crimeea la Odesa și s-au început atunci lucrările de constituire a Republicii Bugeac – o republică bazată pe teritoriul din Basarbia de Sud, o parte din Odesa și actualmente din Transnistria și autonomia găgăuză.
Foarte multe întâlniri, foarte multe discuții, au împărțit și funcțiile de miniștri. În 02 februarie 2014 găgăuzii au făcut două referendumuri de ieșire din componența Republicii Moldova și de aderare la Uniunea Rusiei-Belarus. În 2006-2007 au făcut și transnistrienii – 98% din toți cetățenii lor au votat pentru unirea cu Rusia. Au vrut să pună în 2014 în aplicare acest plan, au anexat Crimeea, au început războiul din estul Ucrainei, dar s-au oprit din cauză că nu au avut capacitatea militară Rusia să ajungă până la frontiera cu România”, a explicat Anatol Șalaru, la Europa FM.
„În 2022, când a început războiul împotriva Ucrainei, planul era să ocupe militar Republica Moldova, să intre în Transnistria și să anexe teritoriile de sud fiindcă deja găgăuzii erau pregătiți să depună această cerere să intre în componența Rusiei. Însă, datorită eroismului armatei ucrainene, a susținerii pe care a avut-o Ucraina din partea Occidentului, din partea lumii civilizate, armata ucraineană a reușit să oprească armata rusă, a reușit să-i alunge de pe Insula Șerpilor și Rusia nu a mai avut capacitate militară să debarce la Odesa să facă această joncțiune și să ajungă la Tiraspol în Transnistria sau la Chișinău”, a adăugat Anatol Șalaru.
„Fiind de mai multe ori în Ucraina, am avut întâlniri cu mai mulți oficiali care mi-au atras atenția că Rusia pregătea, în toamna anului trecut, scenariul de debarcare a acestei guvernări, de organizare a proetstelor de masă în Chișinău și în alte orașe din Moldova, mobilizarea tuturor celulelor pro-rusești care le-au constituit de-a lungul anilor, folosirea tuturor resurselor pe care le au în Republica Moldova pentru a da jos Guvernul și pentru a pune un Guvern obedient Moscovei – ori în funte cu Șor, ori în frunte cu Dodon ori alte cozi de topor care sunt din belșug în Republica Moldova”, a mai spus fostul ministru al Apărării din Republica Moldova.
„Aceste proteste plătite de Șor și de Rusia – s-a demonstrat de unde vin banii, au fost filmări, cine distribuie banii, cum se aduc oamenii în Chișinău – nu au avut succes. Au adunat multă lume, într-adevăr, a fost panică în rândul Guvernului, dar nu s-au încununat cu succes. Acum Rusia deja s-a mobilizat mai serios prin gura lui Lavrov au anunțat că Moldova este următoarea țintă după Ucraina.
Alți propagandiști ruși la televiziunile lor au declarat de mai multe ori că Moldova este o țintă firească și urmează să ne reîntoarcem aceste teritorii care sunt ale Rusiei. În regiunea găgăuză au fost organizate mai multe mitinguri de către niște partide extremiste pro-rusești unde s-a făcut apel la arme, s-a declarat că Găgăuzia este pământ rusesc, Moldova este pământ rusesc. Așteptăm să vină armata rusă și i-au cerut lui Putin să vină să-i elibereze. Multe organizații pro-rusești finanțate cu bani din Rusia s-au activizat în ultima perioadă, s-au activizat agenții FSB în Moldova.
Directorul SIS a declarat anul trecut că a observat această activizare și că instituțiile statului din Republica Moldova sunt pline de agenți FSB și desigur că guvernarea noastră nu a reacționat până acum, până la această declarație a lui Zelenski pentru că probabil nu a vrut să-i deranjeze cu nimic pe ruși. Au făcut multe concesii transnistrenilor, inclusiv și găgăuzilor ca să liniștească apele, să nu-i provoace și să nu înrăutățească situația din Republica Moldova”, a adăugat fostul ministru Şalaru.