Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, vineri, ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a lui Valerian Vreme pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 28 iulie a.c., Ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Vreme Valerian, fost ministru al comunicaţiilor şi societăţii informaţionale în perioada septembrie 2010 – februarie 2012, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prevăzută şi pedepsită de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) Cod penal şi art. 309 Cod Penal, cu aplicarea art. 5 Cod Penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 204/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008”, anunţa un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.
Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri.
DNA i-a trimis miercuri procurorului general referatul prin care solicita sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în vederea formulării cererii de începere a urmăririi penale în cazul fostului ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor Valerian Vreme, suspectat de abuz în serviciu în dosarul Microsoft.
Procurorii DNA susţin că, în perioada septembrie 2010 – februarie 2012, Valerian Vreme, în calitate de ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, a încheiat cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract ce avea ca obiect închirierea pe o durată de 16 luni şi 13 zile, cu opţiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în şcoli. Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent.