Darius Vâlcov a stat aproximativ jumătate de oră în sediul DNA, iar, la ieşire, fostul ministru a declarat că a venit să dea o declaraţie în dosar şi că nu crede că s-au extins cercetările în cazul său.
Întrebat de jurnalişti dacă crede că senatorii din comisia juridică îi vor da un aviz favorabil, Darius Vâlcov a declarat că nu ştie.
Solicitarea DNA pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov a ajuns, vineri, la secretariatul Senatului, şi urmează procedura normală, respectiv transmiterea la Biroul Permanent, care se va reuni, luni, şi care o va transmite comisiei juridice, în vederea unui aviz. După ce ajunge la comisie, senatorul Darius Vâlcov îşi poate vedea dosarul de la DNA şi îşi poate prezenta cauza în faţa colegilor jurişti.
Potrivit Regulamentului Senatului, în cazul reţinerii şi arestării preventive pentru un senator, comisia juridică are un termen de maxim trei zile pentru a elabora raportul, şi a-l transmite plenului, pentru vot final.
Procedura parlamentară impune ca votul în plenul Senatului să fie dat în maxim cinci zile de la finalizarea raportului comisiei juridice.
DNA a cerut aviz de la Senat pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20% din sumele încasate.
CITEŞTE ŞI: Vâlcov, pe Facebook: Demisia mea, un gest normal în astfel de situaţii pentru a nu afecta imaginea României
Procurorii DNA i-au adus la cunoştinţă lui Darius Vâlcov, în 13 martie, că este suspectat de trafic de influenţă, faptă comisă în perioada în care a fost primar al municipiului Slatina. Vâlcov a declarat că este nevinovat şi că nu a luat mită pentru intervenţii în sprijinul unui om de afaceri.
În acelaşi dosar, mai sunt urmăriţi penal primarul din Slatina, Minel Prina, în cazul căruia instanţa supremă a decis, sâmbătă seară, să fie plasat în arest la domiciliu, precum şi Lucian Petruţ Suşală, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firmă administrată de Primăria Slatina. În cazul acestuia, instanţa supremă a decis arestarea preventivă. Prina este suspectat de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, în timp ce Suşală este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.
Anchetatorii au dispus, în acelaşi dosar, cercetarea sub control judiciar a lui Bogdan Petrică Timofte şi a lui Cristian Constantin Tomescu, ambii fiind suspectaţi de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.
CITEŞTE ŞI: Victor Ponta preia interimatul la Finanţe. Klaus Iohannis a semnat decretul de numire în funcţie
Potrivit procurorilor anticorupţie, în anul 2009, Theodor Berna, administratorul SC Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări.
Ca urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, Darius Vâlcov a primit în perioada 2010-2013 aproximativ două milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar și 2.480.000 lei, prin intermediul unor firme.