UPDATE Cătălin Predoiu a precizat într-o postare pe Facebook de ce a fost chemat la DNA
„Întrucât interesul mass media este ridicat și pentru a lămuri vizita mea de azi la DNA, în calitate de martor, mă văd nevoit să fac următoarele precizări:
Am fost solicitat azi, de către procurorii anticorupție, să dau detalii în legătură cu aplicarea unei proceduri de desemnare a unui reprezentant al Ministerului Justiției într-un grup de lucru interministerial, în timpul mandatului meu de ministru.
Am dat o declarație în calitate de martor în care am precizat că această procedură a fost respectată de către Ministerul Justiției. Procurorul de caz dorea să lămureasca acest aspect și l-am lămurit.
Oricând voi fi solicitat să îmi aduc aportul la înfăptuirea unui act de justiție, voi răspunde prezent.
Îi rog pe simpatizanții și suporterii mei să stea liniștiți. O să-i reprezint ca și până acum, cu demnitate”, a scris Cătălin Predoiu.
UPDATE Cătălin Predoiu, declaraţii:
Am dat o declaraţie de martor în legătură cu o numire de la Ministerul Justiţiei într-o comisie la Autoritatea Naţională pentru Retrocedări.
A fost o procedură legală, perfect respectată.
UPDATE Fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu a venit la DNA, fiind citat în calitate de martor pentru a da explicaţii în dosarul despăgubirilor ilegale acordate de ANRP. Potrivit unor surse judiciare, procurorii vor să afle detalii despre modul în care a fost numită Alina Bica în Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor.
„Sunt citat ca martor într-un dosar DNA şi de aceea mă aflu aici. Nu am alte detalii„, a declarat preşedintele PNL Cătălin Predoiu, la intrarea în sediul DNA.
Fostul ministru a precizat că este prima dată când a fost citat la Direcţia Naţională Anticorupţie. Aceasta a adăugat că la ieşirea de la audieri va da mai multe explicaţii despre prezenţa sa în faţa procurorilor.
DNA a instrumentat în total cinci dosare care au vizat despăgubirile ilegale şi supraevaluate de la Autoritatea Naţoională pentru Restituirea Proprietăţilor. Trei dintre aceste dosare sunt deja trimise în judecată, iar în alte două încă se fac cercetări.
Într-unul dintre dosare de la DNA este vizată despăgubirea ilegală primită de omul de afaceri Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, pentru un teren supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei. Mihai Rotaru i-ar fi cerut deputatul PNL Ioan Oltean să intervină la fostul preşedinte ANRP Crinuţa Dumitrean pentru a primi despăgubirea şi i-ar fi dat în schimb 600.000 de euro, printr-un intermediar. Mita ar fi fost dată într-o biserică din Chitila, în 2010.
La momentul aprobării despăgubirii lui Mihai Rotaru, în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP erau Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru, Marko Attila şi Cătălin Teodorescu.
Alte trei dosare privind despăgubiri care ar fi fost acordate ilegat de ANRP au fost instrumentate de procurorii DNA şi sunt deja trimise în judecată.