Scrisoarea deschisă a fostului ministru al Justiției i-a fost adresată actualului ministru, Tudorel Toader, ministrului Apărării Naționale, Gabriel-Beniamin Leș, și ministrului Culturii, Ioan Vulpescu.
„Recenta decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțată în materia condițiilor de detenție din România a reprezentat un prilej de amplă dezbatere asupra pașilor de urmat în soluționarea problemei supraaglomerării penitenciarelor și a respectării drepturilor fundamentale. Până la punerea în practică a strategiilor și a planurilor de reintegrare socială a deținuților, precum și de reabilitare a infrastructurii penitenciare, aș dori să vă supun atenției un proiect prin care persoanele aflate în executarea unor pedepse să contribuie la îngrijirea monumentelor istorice aflate în raza teritorială a locului de detenție”, se arată în scrisoarea deschisă.
Tudorel Toader a postat la rândul său un mesaj pe rețeaua de socializare, anunțând că agreează o astfel de propunere.
„Susțin — frumoasă inițiativă!”, a scris ministrul Justiției.
Totodată, în cadrul scrisorii deschise, Cazanciuc a arătat că această inițiativă își propune să introducă printre prioritățile instituțiilor din justiție, armată și cultură un proiect care să debuteze anul acesta și a cărui continuitate să ramână în sarcina celor care vor fi conștienți de necesitatea unei acțiuni comune: îngrijirea monumentelor istorice ridicate în memoria celor care și-au dat viața în bătăliile Primului Război Mondial, făcând astfel posibil Actul Unirii de la 1 Decembrie 1918.
„Nu trebuie să căutam în legi, regulamente sau fișe de post, atribuții pentru o asemenea ‘sarcină’, ci trebuie să ne gândim la uriașa oportunitate de a nu fi doar trăitorii vremurilor noastre, ci făuritorii lor. Ministerele apărării și culturii au un rol major în păstrarea vie a jertfei eroilor neamului, dar cu siguranță nu vor putea doar prin resurse proprii să acorde monumentelor ostașilor români îngrijirea de care au parte cele ale eroilor americani, germani, francezi sau britanici, căzuți în afara granițelor propriilor țări”, a menționat senatorul PSD.
El a adăugat că pentru un deținut aflat într-un penitenciar cu o suprafață „de zece ori mai mică decât cea conform standardelor”, îngrijirea unui monument nu va fi doar „o ieșire la muncă”, ci și „o lecție care va contribui la reintegrarea în societate”.
Pe 25 aprilie, liderul grupului senatorial al PSD, Șerban Nicolae, și senatorul PSD Robert Cazanciuc au propus un set de măsuri privind problematica executării pedepselor în penitenciarele din România în acord cu exigențele unui stat membru al Uniunii Europene și au afirmat că rezolvarea situației din sistemul penitenciar trebuie să fie rezultatul unui proces de coeziune la nivelul societății românești.
Citeşte şi Comisia juridică din Senat: Se graţiază integral pedepsele cu închisoare de până la 3 ani