Fostul ministru Codruţ Sereş a fost eliberat

Codruţ Şereş, condamnat la închisoare în dosarul Hidroelectrica şi în dosarul privatizărilor strategice, a fost pus în libertate, în urma unei decizii definitive a Tribunalului Ilfov.
Iulian Tudor
05 feb. 2018, 13:58
Fostul ministru Codruţ Sereş a fost eliberat

UPDATE Fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş, condamnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul „Hidrolelectrica” şi la patru ani şi opt luni în dosarul privatizărilor strategice, a fost eliberat luni, ca umare a deciziei defintive a Tribunalului Ilfov.

La ieşirea din penitenciar, Şereş a declarat că perioada de detenţie a fost grea.

„A fost o perioadă lungă, a fost o perioadă grea. Din respect pentru colegii pe care i-am lăsat încă aici, nu o să intru în detalii, dar viaţa în puşcărie nu este una uşoară, este una grea, iar gândurile sunt gânduri bune”, a declarat Codruţ Sereş la ieşirea din Penitenciarul Jilava.

Întrebat dacă dosarul său a fost făcut la comandă, el a spus: „E târziu, poţi să ierţi, nu poţi să uiţi lucrurile. Despre dosar, poate cu altă ocazie, că aşa, în trei minute la poarta Jilavei, este greu de intrat în toate detaliile. Am să vă spun doar atât. În urmă cu două zile, Ziarul Financiar publica o listă cu privatizările şi cu vânzările de societăţi mai mari cu un miliard din România. Şi pe locul patru era privatizarea Electrica Muntenia Sud către compania Enel. Eu nu am ce să-mi reproşez”.

Prima instanţă a decis admiterea cererii de eliberare condiţionată a lui Codruţ Sereş, iar procurorii au atacat decizia, contestaţia fiind respinsă de Tribunalul Ilfov.

Fostul ministru urmează să fie pus în libertate.

În februarie 2016, fostul ministru Codruţ Sereş a fost condamnat definitiv în dosarul „Hidroelectrica” la patru ani de închisoare cu executare, de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Judecarea în apel a dosarului „Hidroelectrica” a început în 27 octombrie 2014, iar dezbaterile s-au încheiat după 14 termene de judecată, care au durat mai bine de un an. Sentinţa în fond a fost pronunţată în 31 martie 2014, fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş fiind atunci condamnat de un complet de trei judecători de la instanţa supremă la patru ani de închisoare cu executare şi doi ani interzicerea dreptului de a exercita funcţii publice, pentru complicitate la abuz în serviciu. Instanţa a mai decis achitarea lui Codruţ Şereş pentru constituire de grup infracţional organizat.

Decizia din 31 martie 2014 a fost contestată în 29 august 2014 la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, în septembrie 2011, pentru că ar fi ascuns activităţile ilegale ale conducerii SC Hidroelectrica SA, în urma cărora s-au adus prejudicii de aproximativ 165 de milioane de dolari. În rechizitoriul trimis instanţei, procurorii DIICOT l-au acuzat pe Codruţ Şereş de complot şi subminarea economiei naţionale.

La momentul deciziei din dosarul Hidroelectrica, Codruţ Şereş executa, din 27 ianuarie 2015, pedeapsa de patru ani şi opt luni de închisoare primită în dosarul privatizărilor strategice.

La începutul lunii decembrie 2006, Codruţ Şereş şi-a dat demisia din funcţia de ministru. El fusese interceptat de Serviciul Român de Informaţii, în 2005, monitorizările relevând raporturile directe dintre acesta şi Stamen Stanchev, precum şi aranjamentele de culise privind privatizările unor firme din domeniul energetic, inclusiv promovarea proiectului de hotărâre de Guvern privind vânzarea pachetului de opt la sută din acţiunile Petrom.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Pensionare anticipată 2025. Cine poate ieși la pensie mai devreme și câți bani primește. Aceasta este metoda de calcul
Capital.ro
Călin Georgescu NU poate fi oprit. Maestrul Florin Zamfirescu a amuțit România: Câștigă cu 80%
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Apelul la care nu trebuie să răspunzi niciodată. E o mare escrocherie
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Menajera l-a costat mariajul, iar divorțul, casa! Unde a ajuns să locuiască fostul campion român, după ce a rămas fără vila din
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict final pentru Călin Georgescu: Încalcă principiile fundamentale ale Constituției României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Analiză posibilă la FBI pentru epurarea agenților implicați în anchetele împotriva lui Trump și a asaltului din 6 ianuarie
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România