Fostul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, ales membru în Comisia de Drept Internaţional a ONU

Fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu a fost ales membru al Comisiei de Drept Internațional a Organizației Națiunilor Unite, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis, vineri. 
Alina Costache
04 nov. 2016, 09:44
Fostul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, ales membru în Comisia de Drept Internaţional a ONU

Potrivit sursei citate, alegerea candidatului României, care a avut loc la data de 3 noiembrie, la New York, de către Adunarea Generală ONU s-a realizat cu votul a 158 de state dintre cele 193 de state membre ale Organizației.

„Alegerea prof. dr. Bogdan Aurescu confirmă aprecierea statelor membre ONU față de Școala Română de Drept Internațional. Acest rezultat foarte bun pentru România a fost obținut grație eforturilor competente ale direcției de specialitate din Centrala MAE și ale Misiunii Permanente a României la ONU, care au construit o campanie internațională eficientă pentru promovarea candidaturii României”, menționează MAE.

Comisia ONU de Drept Internațional (CDI) este un organ subsidiar al Adunării Generale ONU înființat în baza art. 13 alineatul 1 din Carta ONU, având ca obiectiv realizarea dezvoltării progresive a dreptului internațional și a codificării sale. CDI este formată din 34 de experți independenți în domeniul dreptului internațional, care trebuie să aibă, conform Statutului Comisiei, o experiență recunoscută pe plan internațional în acest domeniu, atât în ce privește aspectele teoretice, cât și cele practice ale dreptului internațional, putând proveni din mediul universitar, din corpul diplomatic, din mediul guvernamental sau al organizațiilor internaționale, arată MAE.

CDI are în prezent pe agenda sa subiecte de maximă relevanță pentru dezvoltarea și codificarea dreptului internațional, cum sunt identificarea dreptului internațional cutumiar, normele imperative jus cogens, protecția atmosferei în dreptul internațional, aplicarea provizorie a tratatelor internaționale, imunitatea oficialilor statului în fața jurisdicțiilor penale naționale străine, protecția mediului în timpul conflictelor armate, crimele contra umanității, acordurile și practica subsecvente în conexiune cu interpretarea tratatelor.

Comisia are un rol fundamental având în vedere faptul că este unicul organism ONU ce acționează efectiv și concret pentru construirea dreptului internațional contemporan, care — în contextul actualelor provocări la adresa comunității internaționale — reprezintă un veritabil pilon de stabilitate și reper pentru relațiile internaționale, contribuind astfel la realizarea supremației dreptului (International Rule of Law) în cadrul comunității internaționale, conform MAE.

CDI funcționează în sesiuni care au loc o dată pe an, pe parcursul a câteva săptămâni, la sediul ONU din Geneva. Mandatul membrilor Comisiei este de cinci ani, cu posibilitatea realegerii.

MAE precizează că, pe lângă cariera sa diplomatică, Bogdan Aurescu este cadru didactic la Facultatea de Drept a Universității din București, unde a început cariera universitară în 1998. În prezent, este profesor universitar, predând disciplinele Drept internațional public, Organizații și relații internaționale, Sistemul jurisdicțiilor internaționale, Dreptul internațional al protecției minorităților. Este președintele Ramurii Române a International Law Association, membru al Curții Permanente de Arbitraj de la Haga, arbitru desemnat de România conform art. 2 al Anexei VII a Convenției ONU privind dreptul mării, membru supleant al Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei (unde a fost până în prezent raportor sau coraportor pentru 26 de rapoarte, studii sau opinii). A fost Agent Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Agentul României pentru Curtea Internațională de Justiție în cazul ‘Delimitarea Maritimă în Marea Neagră’.

Bogdan Aurescu este redactor-șef al ‘Revistei Române de Drept Internațional’, membru al colegiului de redacție al revistei ‘Curierul Judiciar ‘și membru al consiliului științific al revistei ‘ACTA Universitatis Lucian Blaga’ și al ‘Revistei de Drept Constituțional’. Este autor, co-autor sau coordonator a 15 volume în domeniul dreptului internațional și autor a peste 140 de articole, studii, comentarii, recenzii publicate în reviste române și străine de drept internațional și relații internaționale, mai menționează sursa citată.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Opt persoane și-au pierdut viața într-un incendiu devastator într-un centru comercial din Zigong, China
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'