Fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, a fost eliberat din închisoare după ce a dezvăluit cum a fost finanţată campania lui Traian Băsescu în 2009. Sandu cere acum control judiciar. Între timp, Sandu colaborează cu procurorii în dosarul Microsoft şi face denunţuri pe bandă rulantă.
„Pe întreaga perioadă a mandatului meu de ministru, am finanţat PDL cu sume lunare însumând circa 300.000 de euro în total. Aceste sume le-am înmânat direct şefului meu, Emil Boc, primul ministru al României”, le-a spus Gabriel Sandu procurorilor, informează antena3.ro.
Gabriel Sandu a menţionat că prin finanţarea partidului a vizat obţinerea de sprijin politic şi menţinerea funcţiei de ministru. „Recunosc şi admit, de asemenea, că am acceptat să finanţez partidul şi acţiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic şi a-mi menţine funcţia de ministru dar şi poziţia în conducerea centrala PDL. Mai precis, în cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat aceşti bani din fondurile personale, legale, şi le-am recuperat parţial în modalitatea expusă de Claudiu Florică, Dorin Cocoş şi Gheorge Ştefan. Practic, eu trebuia sa particip la campania prezidenţială din 2009 cu patru milioane de euro„, a mai spus Gabriel Sandu.
Iar încrengătura devine apoi şi mai complicată, în poveste intervenind Dorin Cocoş, soţul ministrului Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, la acea vreme, şi Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ.
„Ştiind că nu dispun de această sumă, Cocoş şi Ştefan, persoane interesate în derularea în continuare a contractului de licenţiere Microsoft, mi-au propus să închei contractul în condiţiile impuse de ei cu firma susţinută de Florică şi în contrapartidă, ei să plătească la partid 2 milioane de euro şi să contribuie la campania prezidenţială cu alte două milioane de euro. Chiar şi în aceste condiţii, din totalul cheltuielilor efectuate de mine pentru campania electorală, pe care le estimez la 5 milioane de euro, am recuperat doar 2,7 milioane de euro”, a mai mărturisit Gabriel Sandu.
Potrivit unei declaraţii a lui Claudiu Florică, fost director Fujitsu Siemens România şi martor în dosar, în primăvara anului 2009, urmare a discuţiilor purtate cu Dinu Pescariu, s-a deplasat la biroul lui Dorin Cocoş pentru a discuta cu acesta posibilitatea reînnoirii contractului de licenţiere şi a constat că aici îl aşteptau Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan şi ministrul comunicaţiilor, Gabriel Sandu. Martorul susţine că în perioada următoare a avut mai multe întrevederi cu aceştia în cadrul cărora au fost formulate anumite pretenţii băneşti pe care trebuia să le onoreze în situaţia în care dorea să obţină închjeierea contractului pentru încheierea de licenţe. Martorul susţine că pentru efectuarea plăţii sumelor pretinse de Cocoş Dorin – circa 9.000.000 de euro, Sandu Gabriel – 2.700.000 euro, Gheorghe Ştefan – 3.996.360 euro. Dinu Pescariu a înfiinţat firma Barringwood Investment Limited, în contul căreia D.Con.Net.Ag a virat toate sumele menţionate mai sus.
Legătura dintre dosarul Microsoft şi Elena Udrea
Potrivit DNA, din verificarea extraselor de cont ale celor implicaţi în dosar rezultă că, în mai 2012, Dinu Pescariu a efectuat o plată de 2,5 milioane de euro către Stelian Gheorghe, persoană implicată în proiecte imobiliare împreună cu Dorin Cocoş.
În cursul anului 2010, Faur Alexandru, persoană din anturajul lui Gheorghe Stelian, parte în dosarul retrocedărilor ilegale în care este implicat şi , a preluat creanţa aferentă creditului de 3,26 milioane de euro, contractat de Udrea Elena Gabriela la BRD.
DOSARUL MICROSOFT. Acuzaţii GRAVE făcute de un inculpat. Pe cine PROTEJEAZĂ PMP-ul Elenei Udrea
Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licențe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiții oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României și, implicit, permițând plata unor comisioane către persoanele implicate.
Astfel, susțin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preț cu cel puțin 40% mai mare față de prețul real, având la bază un necesar nefundamentat.
„La nivelul anului 2009, instituțiile beneficiare utilizau un număr de 150.694 licențe ce au fost achiziționate în perioada 2004 — 2008 în baza prevederilor Contractului comercial de închiriere a licențelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO și a actelor adiționale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat și dreptul neexclusiv de utilizare a licențelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licențelor și a efectelor contractului de închiriere de licențe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licențe Microsoft către Guvernul României”, precizează DNA.
Sursa citată arată că, în primăvara anului 2009, a avut loc o întrevedere între Cocoș, Ștefan, Sandu și alte persoane pentru a se discuta chestiuni generale legate de posibilitățile pe care le avea Ministerul Comunicațiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers pentru asigurarea în continuare a licențelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.
„În cursul procedurii de achiziție, pentru a sigura asocierii având ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Dorin Cocoș a pretins de la o persoană implicată în cauză foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ștefan și pentru Gabriel Sandu, după cum urmează: Gabriel Sandu — 2.700.000 euro și 1.800.000 euro, Gheorghe Ștefan — 4.000.000 euro, Dorin Cocoș — 9.000.000 euro. Din fișa de date a procedurii de achiziție rezultă că au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel încât să fie înlăturat de la licitație orice alt ofertant în afară de asocierea având ca lider D-CON.NET AG, în consecință, la 12.08.2009 a fost semnat un acord cadru cu această asociere de firme prin care Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a achiziționat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare”, se mai arată în comunicat.
DNA menționează că, pentru a putea efectua plata sumelor pretinse de Cocoș, Ștefan și Sandu, a fost înființată o firmă, în contul căreia D-CON.NET AG a virat toate sumele necesare.
„La baza acestei tranzacții a stat un contract de suport tehnic datat 19.10.2009, contract ce atestă operațiuni comerciale fictive. Pentru serviciile contractate, D-CON.NET se obliga să plătească suma de 18.153.058 euro. Sumele de bani pretinse au ajuns în cele din urmă în contul unor firme controlate, în mod direct sau prin intermediari, de Gabriel Sandu (2.700.000 euro), Gheorghe Ștefan (4.000.000 euro) și Dorin Cocoș (9.000.000 euro)”, mai susțin procurorii DNA.
Referitor la faptele reținute în sarcina lui Nicolae Dumitru, DNA arată că premisele încheierii contractului-cadru se referă la faptul că în 2003, în contextul în care distribuirea de licențe Microsoft către Guvernul României a fost identificată ca fiind o posibilă afacere, mai multe persoane ce aveau posibilitatea sa înlesnească încheierea și respectiv derularea contractului, prin susținerea financiară pe care o puteau acorda sau prin influența pe care o aveau direct sau indirect asupra unor oameni politici sau asupra unor membri ai Guvernului, ar fi fost cooptate pentru a face demersurile necesare.
„Astfel, în această afacere a fost cooptat și Nicolae Dumitru, care trebuia să își exercite influența asupra unor membri ai Guvernului de la acea vreme (Șerban Mihăilescu, Dan Nica) pentru a obține încheierea contractului. Pentru obținerea unui profit substanțial, care să asigure și plata sumelor pretinse de persoanele implicate, ar fi fost încheiat un singur contract pentru administrația publică și astfel, în funcție de numărul de licențe achiziționat, prețul era unul care permitea plata comisioanelor prin discountul acordat (între 47 și 60% raportat la prețul de listă)”, au constatat procurorii.
DNA a reținut că discountul a fost utilizat pentru plata comisioanelor pretinse de miniștri și alte persoane implicate.
„Pentru a-și exercita influența asupra lui Șerban Mihăilescu — ministru coordonator al SGG, Dan Nica — ministru al Comunicațiilor, precum și asupra altor membri ai Guvernului în vederea încheierii și derulării contractului de licențiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins și primit de la altă persoană implicată în cauză, prin virament, în contul firmei Running Total Group, pe care o controlează, suma totală de 7,65 milioane USD. Suma de bani pretinsă și primită provenea de la Fujitsu Siemens Computers”, mai arată DNA.