„Cauza morţii este înecul. Nu există elemente ale unei responsabilităţi externe în acest moment” al anchetei, a explicat Roman Hahslinger, purtător de cuvânt al poliţiei din Viena, prezentând primele rezultate ale autopsiei în cadrul unei conferinţe de presă, informează Mediafax.
Corpul acestui fost ministru al petrolului din timpul regimului colonelului Muammar Gaddafi a fost găsit în Dunăre în jurul orei 8.40 (9.40, ora României), anunţase duminică poliţia, care nu descoperise nici un indiciu privind o eventuală crimă.
Una dintre fiicele sale remarcase absenţa tatălui său duminică dimineaţă, în momentul în care cadavrul lui fusese deja găsit.
Rezultate mai complete ale autopsiei sunt aşteptate în cursul săptămânii, cu un raport toxicologic care va fi publicat probabil săptămâna viitoare. Poliţia a refuzat să ofere mai multe detalii despre circumstanţele înecului.
Purtătorul de cuvânt al poliţiei din Viena a precizat că Shukri Ghanem a avut un comportament aparent normal în seara dinaintea decesului său, dar se simţea „puţin rău”. Poliţia a adăugat că nu existau informaţii privind o posibilă boală gravă a lui Ghanem şi că fostul ministru libian nu a lăsat o scrisoare care să anunţe un suicid.
Ancheta continuă şi poliţia caută eventuali martori ai înecului.
Shukri Ghanem, în vârstă de 69 de ani, a rupt relaţiile cu Gaddafi în mai 2011 şi s-a exilat în capitala austriacă, un oraş pe care îl cunoştea bine, după ce a locuit frecvent aici, cu ocazia reuniunilor Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEP), cu sediul la Viena.
El deţinea şi un domiciliu fix în capitala austriacă, într-un cartier situat în apropiere de sediul ONU din Viena, chiar pe malul Dunării, nu departe de locul unde s-a înecat. Potrivit unor prieteni, el se ocupa de o societate de consiliere în materie de energie petrolieră şi lucra într-un birou din centrul oraşului.
Ghanem a fost şef al Guvernului în perioada 2003-2006 şi ministru al Petrolului, dar şi preşedinte al companiei petroliere de stat între 2006 şi 2011. La 1 iunie 2011, la Roma, la scurt timp după ce a fugit, el a declarat că a „părăsit ţara” pentru a se alătura rebeliunii şi a „lupta pentru un stat democratic”.