Tribunalul Bucuresti are pe rol un dosar inregistrat la data de 1 aprilie 2015, in care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) l-a reclamat pe Marian Sarbu, fost presedinte al CSSPP (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, autoritate responsabila de piata pensiilor private care in 2013 a fost absorbita, alaturi de CSA si CNVM, in ASF). Obiectul dosarului este: ‘actiune in raspundere patrimoniala’.
Dupa absorbtia CSSPP de catre ASF, Marian Sarbu a fost numit prim-vicepresedinte al ASF, de unde a demisionat, in luna iulie 2014, fortat de Curtea Constitutionala care a decis ca numirea lui in aceasta functie a fost neconstitutionala deoarece acesta nu avea experienta necesara ceruta de lege.
Dupa ce a demisionat din ASF, Marian Sarbu a fost numit consul in Dubai de catre Guvernul Ponta. In acest an, Marian Sarbu a fost rechemat la cererea sa din postul de consul al Romaniei la Dubai si s-a reintors in Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in luna iulie 2015 pe pozitia de consilier al presedintelui ASF, Misu Negritoiu.
Potrivit sursei citate, în instanţă, ASF solicita de la Marian Sarbu suma de 56.433 lei, reprezentand prejudiciu realizat de acesta in patrimoniul fostei Comisii de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Potrivit ASF, „situatia mentionata face parte din litigiile de munca ale ASF care implica fosti membri ai Comisiilor predecesoare ASF si fosti salariati care solicita pachete compensatorii, cat si fosti sau actuali angajati care au incasat sume necuvenite, asa cum au fost constatate de catre Curtea de Conturi. ASF are obligatia de a recupera aceste prejudicii, demers contestat in instanta de catre salariatii respectivi. ASF are un numar total de 54 de asemenea litigii, in care sunt implicate 138 de persoane„.
În ceea ce priveşte angajarea lui Sîrbu pe postuld e consilier personal, ASF precizează: „Marian Sarbu detine calitatea de salariat al ASF din data de 22.07.2014, iar pentru perioada in care a ocupat postul de consul al Romaniei in Dubai prin detasare la Ministerul Afacerilor Externe, contractul de munca i-a fost suspendat. Asadar Marian Sarbu era angajat al ASF in momentul deschiderii la Tribunal a procesului invocat. Ca si in cazul altor salariati, litigiul de munca nu este un motiv de desfacere a contractului de munca”.
Noua lui sotie Sarbu, Monica Mihaela, a incasat şi ea anul trecut de la ASF peste 300.000 de lei. In conditiile in care aceasta nu figura in listele cu declaratii de avere ale actualilor si fostilor angajati ASF, HotNews.ro a solicitat informatii suplimentare despre aceasta. Oficialii ASF au precizat ca Sarbu Monica Mihaela a lucrat in ASF pana in vara anului trecut, cand a parasit autoritatea prin programul de plecari voluntare, primind si salarii compensatorii.