„În plin scandal al secretelor, la 2 aprilie 2018, urmare a unei solicitari a domnului Sorin Strutinsky, PFA Kovesi ne spune că „mijloacele tehnice” utilizate de DNA au caracter clasificat, ca şi specificatiile tehnice ale acestora şi caietele de sarcini prin care au fost achiziţionate. Adică pe banii românilor, DNA cumpară tehnică în mod secret şi netransparent. Mai mult, mijloacele cu care românii sunt ascultaţi, filaţi, înregistraţi de DNA nu pot fi expertizate pentru că sunt secrete.Romania 3.0 vă informează că acestea nu sunt omologate în România şi pot fi folosite pentru a distorsiona, fabrica şi falsifica probe. Sunt multiple astfel de situaţii. În mod ilegal, cu un ordin dat de procurorul general Lazăr, cercetarea penală în Romania se face de către DNA cu mijloace secrete, în mod ilegal, mijloace care nu pot fi atacate în instanţe”, scrie Daniel Dragomir pe site-ul România 3.0.
Fostul ofiţer SRI a publicat pe site-ul său solicitarea făcută de Sorin Strutinsky pe 21 martie, de comunicare a unor date referitoare la omologarea mijloacelor tehnice cu care a fost interceptat, DNA răspunzând pe 2 aprilie.
„Urmare a efectuărilor efectuate a rezultat că, în conformitate cu Ordinul 43/2018 al Procurorului General al României,informaţiile referitoare la mijloacele tehnice speciale deţinute de Ministerul Public constituie informaţie clasificată în clasa secret de serviciu. În acest condiţii nu sunt destinate publicităţii documentele care conţin specificaţii tehnice respectiv clasa tehnică şi caietele de sarcini”, este răspunsul DNA, se arată în documentul publicat de Dragomir.
„Din informaţiile mele, nicio tehnică DNA nu e certificată şi omologată. Toată lumea interceptă poate ridica aceasta problemă”, a spus Daniel Dragomir la Antena3.
„Am demonstrat în cele patru convorbiri cu expertize că o convorbire a fost efectuată în 7, alta 5, alta în 4 şi alta în 3. Performanţa tehnică a oricărui echipament din acesta nou presupune înregistrări de mii de ore.Eu am avut cel mai mult două ore. Nu este justificat. S-au făcut intervenţii, s-au făcut colaje. Seriilele folosite la transcriere nu corespund cu seriile declarate pe original. Fatul că nu ştim seria şi nici la ce preţ ne duce la concluzia că poate fi şi un subiect de corupţie chiar în rândul celor care au achiziţionat tehnica la DNA.(..) Dacă acestea nu sunt omologate la standarde precise nu pot fi probe”, a declarat Sorin Strutinsky, la Antena 3.
Omul de afaceri Sorin Strutinsky, trimis în judecată de DNA într-un dosar de trafic de influenţă, în care este acuzat că a primit circa două milioane de euro ca să intervină la instituţii publice pentru plata unor lucrări, a fost condamnat la 7 ani şi 4 luni de închisoare, în prima instanţă, în decembrie 2017.