Fostul patron al firmei care gestiona magazinele Ultra Pro Computers, REŢINUT de DIICOT

Cristian Fughină, fostul patron al firmei care gestiona magazinele Ultra Pro Computers, cât şi soţia acestuia, Alina Fughină, dar şi Laszlo Kiss, au fost reţinuţi de procurorii DIICOT. Aceştia vor fi duşi la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.
Iulian Tudor
18 sept. 2014, 09:08
Fostul patron al firmei care gestiona magazinele Ultra Pro Computers, REŢINUT de DIICOT

Soţii Cristian şi Alina Fughină, precum şi Laszlo Kiss, au fost reţinuţi de procurorii DIICOT în dosarul falimentării controlate a companiei Ultra Pro Computers şi vor fi duşi joi la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

În acelaşi dosar, procurorii au reţinut-o şi pe Liliana Anton, iar în cazul Anei Lavinia Vasile-Caba s-a dispus cercetarea sub control judiciar.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada iulie 2008 – iunie 2009, Cristian Fughină, Laszlo Kiss, Lavinia Ana Vasile-Caba şi Liliana Anton au constituit un grup infracţional organizat, structurat pe mai multe paliere, ce a avut ca scop obţinerea de fonduri materiale din patrimoniul SC K Tech Electronics SRL (firma din spatele brandului Ultra Pro Computers – n.r.), prin delapidarea acestuia, fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăţi nerezidente (offshore), controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, tocmai pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei acestora.

Procurorii susţin că scopul grupului a fost atins prin însuşirea de către Cristian Fughină a unei sume de aproximativ 40 de milioane lei prin intermediul societăţilor offshore. Din această sumă, peste 17,7 milioane lei reprezenta valoarea unui imobil din Bucureşti.

Activitatea infracţională a grupului s-a derulat în patru etape, arată DIICOT, în prima – 15 iulie 2008 – 27 august 2008 – fiind încheiate 24 de contracte de vânzare-cumpărare, cu clauze identice, având ca obiect livrarea de echipamente IT de către firmă către patru societăţi offshore, controlate de Laszlo Kiss, în valoare de peste 13,4 milioane de euro şi aproximativ 3,2 milioane dolari.

„Toate aceste contracte includ o clauză identică, conform căreia vânzătorul – SC K Tech Electronics SRL (deşi nu a primit niciun avans) – în cazul în care nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale în tot sau în parte ori le îndeplineşte necorespunzător va fi obligat la plata de daune interese echivalente cu valoarea contractului. Aceste contracte cu clauze vădit defavorabile au fost semnate pentru vânzător de către administratorul Cristian Fughină, predarea produselor urmând a se efectua la diferite puncte de lucru din ţară ale vânzătorului”, declară DIICOT.

În cea de-a doua etapă, arată anchetatorii, având în vedere că firma nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute în cele 24 de contracte, respectiv nu a livrat produsele prevăzute în termenele stabilite, s-a urmărit emiterea facturilor de către societăţile offshore controlate de Laszlo Kiss, ce conţineau la rubrica ‘Denumirea produselor sau serviciilor’ menţiunea „sancţiune nerespectare Contract de vânzare cumpărare nr. …” şi acceptarea imediată a acestora la plată de către Cristian Fughină.

Procurorii au reţinut că suma totală facturată de către cele patru societăţi offshore în intervalul 1 septembrie – 29 octombrie 2008 a fost de aproximativ 57 de milioane de lei, provenind din clauzele penale prevăzute în cele 24 de contracte încheiate.

„Faţă de această împrejurare, având în vedere caracterul cert, lichid şi exigibil al creanţelor, create cu rea-credinţă faţă de SC K Tech Electronics SRL, în continuarea planului infracţional, cele patru societăţi offshore au deschis 24 de acţiuni la diferite instanţe din ţară, în funcţie de locaţia prevăzută în contract pentru livrarea bunurilor, în vederea obţinerii unor somaţii de plată, scopul urmărit fiind acela de a obţine titluri executorii. În cea de-a treia etapă, având în vedere ca Alina şi Cristian Fughină, în calitate de administratori, cunoşteau situaţia activelor din cadrul companiei SC K Tech Electronics SRL, s-a urmărit stingerea datoriilor artificial create cu ajutorul grupului infracţional organizat, prin intermediul celor patru societăţi offshore”, au mai constatat procurorii.

DIICOT mai menţionează că organizarea minuţioasă a grupării a făcut ca circuitul financiar să devină mai complex, prin folosirea unor noi societăţi comerciale nerezidente, controlate de familia Fughină, cu ajutorul lui Laszlo Kiss, în vederea ascunderii sau disimulării adevăratei provenienţe a banilor.

Astfel, precizează procurorii, din totalul creanţelor de aproximativ 57 milioane lei au fost decontate direct cu creditorii sau indirect prin cesiuni de creanţă şi contracte de dare în plată creanţe în valoare de aproximativ 40 milioane lei.

În a patra etapă, membrii grupului au urmărit să şteargă toate urmele activităţilor ilicite prin introducerea cererii de insolvenţă asupra SC K Tech Electronics SRL, respectiv prin încercarea de a iniţia falimentul societăţii care a spălat produsul infracţiunii, SC Spectrum International Management SRL.

Citeşte şi Fostul patron al firmei care gestiona magazinele Ultra Pro Computers, audiat la DIICOT

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Un bărbat din Kerala, blocat timp de 42 de ore într-un lift de spital fără mâncare sau apă
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'