Fostul patron al lui Dinamo, Dorin Şerdean, arestat într-un dosar al Parchetului European

Dorin Șerdean, fostul acționar majoritar de la Dinamo București, a fost arestat preventiv de Tribunalul București! Afaceristul este acuzat că ar fi emis în fals scrisori de garanție.
Filip Stan
14 iun. 2023, 23:50
Fostul patron al lui Dinamo, Dorin Şerdean, arestat într-un dosar al Parchetului European
Dinamo are un nou patron! Cine este românul care a preluat acțiunile lui Pablo Cortacero

Tribunalul București a admis, miercuri seara, cererea de arestare preventivă a fostului acționar al echipei Dinamo, Dorin Şerdean, care fusese reținut marți într-un dosar al Parchetului European, condus de Laura Codruța Kovesi, potrivit unor surse citate de „Adevărul”.

Şerdean este acuzat că a emis scrisori false de garanție. Omul de afaceri a vândut în luna februarie pachetul majoritar de acțiuni al lui Dinamo, pentru 500.000 de euro.

FOTO: Cum va arăta noul Stadion Dinamo, cu 25.000 de locuri. Cât va costa noua arenă la standard de cupe europene

Primul anunț al procurorilor despre dosar a fost făcut în luna mai, când au fost făcute mai multe percheziții.

Anunțul EPPO:

„Patruzeci de percheziții domiciliare sunt efectuate astăzi, 16 mai 2023, în mai multe localități din România și Franța, în cadrul unei anchete aflate în desfășurare condusă de Parchetul European (EPPO) din București cu privire la suspiciunea de fraudă care implică fonduri UE și naționale, în valoare de peste 30 de milioane de euro.
FOTO: Cum va arăta noul Stadion Dinamo, cu 25.000 de locuri. Cât va costa noua arenă la standard de cupe europene

Miza este suspiciunea unei scheme infracționale de a furniza scrisori de garanție false beneficiarilor de proiecte finanțate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva potențialelor daune.

În România, perchezițiile se fac în București, Alba, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Iași, Mureș și Olt. Se fac perchezitii și în Roquebrune-Cap-Martin, în sudul Frantei.

Potrivit anchetei, în perioada 2020 – 2023, în cadrul mai multor proiecte care beneficiază de finanțare UE, au fost emise mai multe scrisori de garanție de către bănci fictive sau entități financiare dubioase care nu dispuneau de numerarul necesar pentru acoperirea daunelor asigurate.

În special, o bancă fictivă care se pare că operează în Insulele Comore a emis scrisori de garanție prin care a asigurat autorităților publice din România plata unor sume în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro. În mod similar, instituții financiare care se pare că operează în Cehia, Letonia și Spania au emis scrisori de garanție pentru a fi utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru, și fără a avea fondurile necesare pentru acoperirea daunelor asigurate.

BREAKING NEWS: Dinamo a fost vândută. Investitori importanți vor să ducă echipa în Liga I, pentru a lupta împotriva lui Șucu și Becali la titlu

Pentru proiectele care beneficiază de finanțare UE, câștigătorul contractului finanțat de UE trebuie să depună o scrisoare de garanție de bună execuție, emisă de o instituție financiară care se obligă să plătească anumite sume de bani (valoarea garanției), în cazul în care serviciile nu sunt executate corect. În plus, în cazul în care beneficiarul fondurilor primește un avans, acesta trebuie să depună și o scrisoare de garanție către autoritatea contractantă, asigurând recuperarea avansului.

Se presupune că făptuitorii bănuiți au emis scrisori de garanție în numele unor entități financiare fictive sau cu resurse financiare fictive. În schimbul eliberării scrisorilor de garanție, suspecții se înțelege că ar fi încasat sume importante de bani, pe care le-au folosit în propriul interes.

În cazul în care un antreprenor nu își va îndeplini obligațiile contractuale, autoritățile contractante nu ar putea executa aceste scrisori de garanție, întrucât entitățile emitente nu dispuneau de resursele financiare necesare.

Perchezițiile, care sunt încă în desfășurare, se desfășoară cu sprijinul polițiștilor din mai multe agenții de drept din România și Franța:

Structura de sprijin EPPO în România

Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR și structurile teritoriale subordonate ale Inspectoratului General al Poliției Române

The Romanian Police – Special Operations Direction (Poliția Română – Direcția de Operațiuni Speciale)

DCCO – Service for Combatting Computer Crime (Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice), România

Institutul Național de Criminalistică din România

The Romanian Jandarmerie ( Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei Române)

Serviciul de Investigații Judiciare Financiare de la Nisa (Service d’Enquêtes Judiciares des Finances – unité locale de Nice), Franța,”

Ce spunea Dorin Șerdean, după ce și-a vândut acțiunile de la Dinamo

La sfârșitul lunii februarie 2023, după ce își ceda oficial acțiunile de la Dinamo, Dorin Șerdean descria scurta perioadă petrecută în fruntea clubului „alb-roșu” ca o „povară”.

„E o povară, pentru că nu e ușor să ai un club ca Dinamo, sunt multe responsabilități. Însuși numele e foarte mare, e un brand și până la urmă toate acestea formează o povară. De-a lungul timpului, oameni care au avut succes în afaceri au avut momente mai puțin fericite la Dinamo.

Sportul are o componentă pe care nu poți să o controlezi. Dacă m-aș fi lăsat doborât de toate acele lucruri făcute cu rea-voință, aș fi ieșit din povestea asta. Faptul că am rămas dovedește că sunt cu adevărat dinamovist. Am luptat pentru a recupera adevărul și o să vedeți că adevărul va ieși în totalitate la iveală în viitorul apropiat.

Sunt niște lucruri care se vor vedea exact. Nimeni nu știe ce datorii sunt, cum s-au creat. În noiembrie 2021, instanța a stabilit insolvența lui Dinamo, cu datorii de 4,5 milioane de euro. Dacă poți să ajungi la 10 milioane de euro după un an, să îmi explice cineva cum e posibil.

Eu stau bine cu matematica! Mă ajută profesia și pasiunea pentru cifre, dar mie îmi dă cu virgulă. O să vedem cum s-au făcut aceste datorii și cine le-a făcut. Să știți că acești oameni au făcut lucruri deosebite, le doresc succes și pentru Dinamo sper să fie un viitor foarte frumos”, a spus Șerdean la Digi Sport.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus fiul în vacanță, după o perioadă tumultoasă
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Orașul mare din România unde găsești cele mai ieftine apartamente și garsoniere. Prețurile sunt la jumate aici față de Cluj sau Brașov
Capital.ro
NU mai cresc pensiile! Ministrul Finanțelor a anunțat în fața României, la TV
Playtech.ro
Grigore Leșe, dus de urgență la spital. Artistul a fost luat cu...
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Oligarhul Abramovici l-a tratat pe Adrian Mutu ca îl filmele cu mafioți: Mă ducea la el acasă
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Care este legătura între mers și memorie. Ce au descoperit cercetătorii
Spynews
Regula importantă pe care o aplică în relație Barbara Isasi de la Mandinga și iubitul. Nu se abat niciodată de la ea: ”Mi se pare o pierdere de timp”
Evz.ro
Crochete de pui. Nu se prăjesc în ulei și pot fi savurate fără grija cântarului
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Pensionarii, afectați de înghețarea pensiilor. Unii români vor pierde chiar și 540 de lei din pensie, în 2025
Cancan.ro
Singura categorie de pensionari din România ale căror pensii vor crește începând cu 1 martie 2025
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Final pentru Călin Georgescu! Va fi interzis la prezidenţiale: Este un pericol extraordinar!
StirileBZI
Cât costă rovinieta în 2025, în funcție de tipul mașinii. Acestea sunt tarifele din acest an
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
O tânără a născut noaptea trecută în Parcul Tei din Capitală, la minus 5 grade Celsius. Ce s-a întâmplat cu bebelușul
substantial.ro
Șapte morți în urma atacurilor israeliene înainte de încetarea focului în Gaza
MediaFlux
DISPAR CARDURILE bancare. Cu ce vom PLĂTI în MAGAZINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lamborghini Huracan, scos la licitație la jumătate de preț. De ce este atât de ieftin bolidul de lux