Rinat Ahmetov, patronul Șahtior Donetk și cel mai bogat ucrainean, a realizat o investiție importantă în România în energia verde prin construirea unui nou parc fotovoltaic.
Parcul Glodeni II din județul Mureș, dezvoltat de grupul ucrainean DTEK prin subsidiara sa DRI, cu sediul la Amsterdam, Olanda, așteaptă aprobarea finală de la Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Proiectul este programat să devină operațional în 2025, potrivit Economica.net.
Noul proiect, denumit Glodeni II, are o capacitate de 60 MWp și este amplasat lângă parcul fotovoltaic Glodeni I, de 53 MW, deja operațional în aceeași zonă.
Fostul patron al lui Mircea Lucescu investeşte în energie verde. Rinat Ahmetov împânzeşte România cu parcuri fotovoltaice
Ambele parcuri aparțin DRI, divizia de energie regenerabilă a grupului ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina și patronul echipei de fotbal Șahtior Donețk.
Glodeni II va fi funcțional în vara lui 2025 și va genera aproximativ 86,4 GWh de electricitate anual, suficient pentru a alimenta circa 22.400 de locuințe, contribuind totodată la reducerea emisiilor de carbon cu 21.800 de tone pe an, conform estimărilor companiei.
Proiectul a fost adus la stadiul de „ready-to-build” de compania locală Finas Group, fiind ulterior preluat de DRI.
Pe lângă aceste parcuri, portofoliul din România al companiei controlate de Rinat Ahmetov include și un parc eolian de 60 MW în Ruginoasa, județul Iași (primul construit în ultimul deceniu), precum și un parc fotovoltaic de 126 MW achiziționat recent în Văcărești, județul Dâmbovița, a cărui construcție va începe până la sfârșitul anului.
„Cele două proiecte combinate vor forma unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din ţară”, au declarat cei de la DRI.
Rinat Ahmetov susține că nu este un oligarh și că nu va fi niciodată, chiar dacă are o avere uriașă. El este fondatorul și președintele la System Capital Management.Potrivit americanului Forbes, în aprilie 2023, Ahmetov se afla pe locul 445 în clasamentul celor mai bogați oameni din lume, cu un capital de 5,7 miliarde de dolari.
România ar putea deveni un hub în sectorul energiei regenerabile
John Stuart, CEO DRI, a spus că România are toate instrumentele pentru a deveni un hub în sectorul energiei regenerabile și că acest lucru îl încurajează să continue investițiile și să contribuie la dezvoltarea potențialului țării în energia eoliană și solară.
„Achiziția parcului fotovoltaic de la Văcărești ilustrează ambiția DRI de a deveni un jucător important pe piața din România. Credem că România are toate instrumentele pentru a deveni un hub în sectorul energiei regenerabile, iar noua schemă a Contractelor pentru Diferență (CfD) încurajează companii ca DRI să continue investițiile și să contribuie la dezvoltarea potențialului României în energia eoliană și solară“, a spus John Stuart, CEO DRI, potrivit Profit.