Fostul prefect de Buzău Paul Beganu şi judecătorul Neculae Toader, urmăriţi penal

Procurorii DNA Ploieşti au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de fostul prefect de Buzău Paul Beganu, judecătorul Neculae Toader şi alte trei persoane în dosarul privind retrocedări ilegale de păduri, cu un prejudiciu de 21,7 milioane euro în dauna statului.
Filip Stan
19 nov. 2014, 19:23
Fostul prefect de Buzău Paul Beganu şi judecătorul Neculae Toader, urmăriţi penal

Potrivit unui comunicat al DNA postat miercuri seară pe site-ul instituţiei, Paul Beganu, prefect în perioada 2009-2012, este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual şi instigare la fals intelectual şi la dare de mită, iar judecătorul Neculae Toader, din cadrul Judecătoriei Pătârlagele, de luare de mită şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal Gheorghe Ceteraş, pentru constituire de grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă şi trei infracţiuni de dare de mită, Mihail Cosmin Vasile, avocat, pentru constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la dare de mită, şi Ion Irimia, angajat al Regiei Naţionale a Pădurilor ROMSILVA, pentru trafic de influenţă, scrie Agerpres.

DNA precizează că procesul de reconstituire a 5.134 hectare de teren forestier (situate pe raza comunei Gura Teghii, judeţul Buzău) în favoarea SC Forestiera Ardeleana SRL a fost nelegal, obţinerea dreptului de proprietate realizându-se în mod fraudulos, cu sprijinul unor persoane care au deţinut funcţii publice, acordat persoanelor care au promovat cererile de reconstituire, urmărindu-se punerea în posesie şi valorificarea imediată a suprafeţei de teren.

„Mecanismele de protejare şi sprijin a intereselor persoanelor care au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate s-au fundamentat pe o strategie complexă, care a vizat omisiunea luării măsurilor legale de către reprezentanţii cu atribuţii decizionale, prin necontestarea în termenul legal a hotărârilor pronunţate de către instanţele de judecată, neasigurarea suportului instituţional pentru completarea probatoriului solicitanţilor, precum şi urgentarea măsurilor administrative în vederea punerii în posesie, prin presiuni exercitate asupra reprezentanţilor Romsilva”, se arată în comunicat.

Citeşte şi Un magistrat de la Judecătoria Pătârlagele, dus cu mandat la DNA Ploieşti

Procurorii susţin că modul de acţiune pentru revendicare promovată de SC Forestiera Ardeleana a fost conceput de Gheorghe Ceteraş, în calitate de cumpărător al unor drepturi litigioase de la moştenitor al unei presupuse persoane îndrituite, de Paul Beganu, în prezent comisar al Gărzii de Mediu Buzău, de avocatul Cosmin Vasile şi de un fost angajat al Direcţiei Silvice Buzău.

Procesul de revendicare s-a derulat la Judecătoria Pătârlagele, finalizându-se prin pronunţarea sentinţei nr. 706/12 aprilie 2011 de preşedintele instanţei, Neculae Toader, prin care s-a hotărât reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafeţei menţionate, fără a fi îndeplinite condiţiile prevăzute de lege.

„În cadrul procesului s-au înregistrat disfuncţii sau omisiuni în interpretarea cadrului legal şi istoric de reconstituire a dreptului de proprietate, care au avut ca efect fundamentarea eronată a sentinţei judecătoreşti şi atribuirea unor importante suprafeţe de teren fără respectarea flagrantă a legislaţiei în vigoare, concomitent cu inacţiunea reprezentanţilor statului român în luarea măsurilor legale pentru contestarea acesteia. Deşi sentinţa judecătorească putea fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, obligaţie în sarcina reprezentanţilor celor două comisii (comisia locală Gura Teghii şi a comisia judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar), actul procedural nu a fost formulat, sens în care a devenit irevocabilă prin nerecurare”, au reţinut procurorii.

DNA menţionează că, deşi Direcţia Silvică Buzău a solicitat prin adresa nr. 855/13.04.2011 Instituţiei Prefectului Judeţului Buzău, Comisiei Judeţene Buzău şi Comisiei Locale Gura Teghii promovarea unui recurs, motivat de nelegalitatea soluţiei date prin sentinţa respectivă, acesta nu a fost formulat.

„Toate persoanele menţionate cunoşteau că prin activităţile derulate se aduc importante prejudicii statului român, prin diminuarea semnificativă a patrimoniului silvic, urmărindu-se favorizarea unor persoane care nu puteau dobândi terenuri conform legilor speciale de retrocedare, deposedarea fostei societăţi (Societatea Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră) nefiind realizată în urma unui act abuziv săvârşit de către regimul comunist”, au constatat anchetatorii.

În această modalitate, arată DNA, a fost cauzat un prejudiciu de aproximativ 90 milioane lei, echivalentul a 21,7 milioane euro, în dauna statului.

„Gheorghe Ceteraş i-a remis suma de 1 milion euro, în două tranşe, suspectului Irimia, angajat Romsilva care avea influenţă asupra prefectului Beganu şi altor funcţionari din cadrul regiei, pentru a-i determina să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, toate referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului de 5.132,29 ha revendicat de SC Forestiera Ardeleana, punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate”, se spune în document.

DNA mai precizează că, în acelaşi scop, omul de afaceri i-a remis 1 milion de euro lui Paul Beganu Paul cu scopul emiterii unei adrese conţinând menţiuni nereale, nepromovării intereselor Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău în dosarele aflate pe rolul instanţelor având ca obiect suprafaţa de 5.132,29 ha pădure revendicată de SC Forestiera Ardeleana şi al urgentării punerii în posesie în condiţii de ilegalitate a lui Ceteraş cu suprafaţa respectivă şi eliberarea titlului de proprietate.

„În schimb, Beganu, în perioada ianuarie 2011, a falsificat o adresă şi a determinat o persoană să falsifice o altă adresă, astfel încât Ceteraş să fie repus în termenul legal de a contesta hotărârile emise de comisiile locale în 2006, invocând faptul că moştenitorii nu au primit răspuns la contestaţiile formulate. Aceasta, în condiţiile în care, în perioada 2006-2011, procesul de revendicare a terenurilor în cauză nu a mai suferit alte modificări, rămânând la nivelul respingerii solicitărilor. Ca urmare, în 2011, acesta din urmă a depus plângere la Judecătoria Pătârlagele”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, procurorii au reţinut că Gheorghe Ceteraş i-a remis 250.000 euro judecătorului Toader pentru a pronunţa o soluţie favorabilă acestuia.

„Magistratul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 5.132,29 ha pădure (din care suprafaţa de 2.830,65 ha se afla la momentul pronunţării hotărârii judecătoreşti în proprietatea statului) în favoarea lui Ceteraş, cumpărător al drepturilor litigioase de la SC Ardeleana. Aceasta, în condiţiile în care această societate nu deţinea în mod legal calitatea de titular al dreptului de reconstituire şi nici nu s-a făcut dovada că este continuatoarea sau succesoarea în drepturi a Societăţii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră. Judecătorul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru întreaga suprafaţă avută în proprietate de Societatea Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră, chiar dacă nu toţi acţionarii au înţeles să se constituie în aşa zisa noua formă asociativă, cauzând statului, în această modalitate, un prejudiciu a 21,7 milioane euro”, mai subliniază DNA.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Citeşte şi Un nou scandal legat de retrocedările ilegale. Tun de 21 de milioane de euro dat de un fost prefect

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Bzi.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail
Fanatik.ro
Ei sunt bugetarii care primesc 15% în plus la salariu. Banii intră direct pe card începând din februarie
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Decizia CCR, „ o lovitură de stat strigătoare la cer”
Playtech.ro
Ce este bine să faci cu apa sfințită de Bobotează imediat ce ajungi acasă. Sfatul preoților pentru credincioși
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Ce este metapneumovirusul, boala care a speriat China. Epidemiolog român: „E posibil să fi ajuns și la noi, dar nu știm nimic oficial”
wowbiz.ro
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
Spynews
Horoscop duminică, 5 ianuarie 2025: Vărsătorii fac cumpărături pentru casă
Spynews
Natalia Mateuț, mai sexy ca niciodată în vacanța din Marrakech! Cum s-a lăsat fotografiată prezentatoarea TV / FOTO
Evz.ro
Duminică. Zodii care își dau demisia anul acesta. Nu se mai simt apreciate la locul de muncă
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
Data se modifică. Când vor intra pe card pensiile din luna ianuarie 2025. Anunțul făcut de autorități
Cancan.ro
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la alegerile prezidențiale?! Decizia care aruncă în aer toată România
StirileBZI
Cu cât vor crește facturile la curent și gaze în 2025. Ce anunț a făcut Ministerul Energiei
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
substantial.ro
Medicii de familie dezvăluie motivele pentru care românii refuză vaccinul antigripal
O nouă LOVITURĂ pentru pensionari. PENSII înghețate și ÎNTÂRZIATE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cultura muncii în România: între sărbători legale și „cheful de muncă”