Fostul prefect de Constanţa era să strice ancheta DNA privind ofiţerii de la BCCO

Fostul prefect de Constanţa, Claudiu Palaz, a intrat accidental pe firul anchetei DNA în cazul celor trei ofiţeri de la BCCO Constanţa, după ce a obţinut, de la denunţătorul din dosar, detalii pe care le-a furnizat mai departe şefului celor vizaţi de cercetări, dar şi altor persoane.
Iulian Tudor
18 iul. 2013, 08:46
Fostul prefect de Constanţa era să strice ancheta DNA privind ofiţerii de la BCCO

Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată, miercuri, pe cei trei poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Constanţa care au dezbrăcat un investigator sub acoperire, l-au bătut cu o bâtă şi l-au ameninţat cu arma, într-un dosar de corupţie în care sunt acuzaţi că au anunţat reprezentantul un magazin de etnobotanice despre controalele colegilor lor, potrivit Mediafax.

În rechizitoriul prin care ofiţerii au fost deferiţi justiţiei, procurorii DNA prezintă şi situaţia fostului prefect de Constanţa Claudiu Iorga Palaz. Acesta, dintr-o curiozitate personală, a intrat întâmplător pe firul anchetei şi a divulgat, fără intenţie, date ce ar fi putut afecta cercetările faţă de cei trei poliţişti suspectaţi de corupţie, susţin anchetatorii.

În esenţă, ofiţerii de la Crimă Organizată sunt acuzaţi că au furnizat informaţii prin care l-ar fi prevenit pe denunţătorul din acest caz cu privire la o serie de controale ce urmau să fie făcute la magazinul de produse etnobotanice al său de către alţi ofiţeri ai BCCO.

Astfel, se arată în rechizitoriu, după câteva tentative eşuate de verificare a magazinului, în noaptea de 28 spre 29 ianuarie 2011, la magazinul aparţinând societăţii Onasis-Maria Constanţa a avut loc, sub directa coordonare şi în prezenţa prefectului de atunci al judeţului Constanţa (Claudiu Iorga Palaz), un control la care, potrivit declaraţiei acestuia din urmă, au participat atât lucrători din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, cât şi reprezentanţi ai unor instituţii deconcentrate din judeţ.

Cu acest prilej, notează procurorii DNA, pentru că membrii echipei mixte de control au constatat mai multe nereguli în legătură cu activitatea societăţii verificate, martorul Claudiu Iorga Palaz i-a pus în vedere administratorului magazinului, potrivit propriei depoziţii, să-l închidă, solicitare căreia denunţătorul i-a dat curs pe moment.

După finalizarea acţiunii de control, arată DNA, respectiv în jurul orei 3:00, revenind în mod intempestiv la punctul de lucru al firmei administrate de către Onasis Memet, prefectul a constatat că acesta nu se conformase solicitării sale verbale, magazinul fiind în continuare deschis.

„În această situaţie, numitul Claudiu Iorga Palaz i-a solicitat explicaţii denunţătorului cu privire la conduita sa, ocazie cu care numitul Onasis Memet i-a adus la cunoştinţă prefectului faptul că are o «misiune de îndeplinit», care impune continuarea funcţionării respectivului «magazin de vise». În susţinerea acestei afirmaţii, denunţătorul i-a arătat interlocutorului său că are instalată asupra sa tehnică de înregistrare audio”, se mai arată în documentul citat.

Fiind nedumerit şi neîncrezător cu privire la realitatea susţinerilor denunţătorului şi la natura „misiunii” invocate de către acesta, prefectul Constanţei a trecut la investigaţii personale privind cele spuse de denunţătorul DNA, solicitând relaţii verbale reprezentanţilor mai multor instituţii publice, printre care şi şefului ierarhic al celor trei ofiţeri vizaţi de DNA, Cristian Victor Lipan.

„Astfel, în cuprinsul declaraţiei formulate în cursul urmăririi penale, martorul Cristian Victor Lipan a arătat că, într-adevăr, la o dată pe care nu o poate preciza cu exactitate, în timp ce se afla la sediul Prefecturii, după finalizarea uneia dintre acţiunile de control, a purtat cu prefectul judeţului Constanţa o discuţie în cursul căreia acesta din urmă i-a relatat parţial incidentul cu administratorul uneia dintre societăţile controlate în noaptea respectivă, manifestându-şi indignarea în legătură cu atitudinea acestuia şi exprimându-şi suspiciunea cu privire la onestitatea lucrătorilor de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, pe care îi suspecta de încălcarea obligaţiei de păstrare a confidenţialităţii asupra datei şi orei controalelor planificate”, notează anchetatorii DNA.

Aceleaşi aspecte au rezultat, arată DNA, şi din declaraţiile făptuitorului Cristian Dan Ene şi ale învinuiţilor Mircea Bogdan Teodorescu şi Ştefan Vlad Zaharia, care, în mod unanim, au confirmat faptul că şeful lor, Cristian Victor Lipan, le-a relatat discuţia purtată cu prefectul judeţului Constanţa şi le-a menţionat lipsa de încredere a acestuia din urmă în buna-credinţă a lucrătorilor de poliţie din cadrul BCCO Constanţa.

„Ulterior producerii acestui eveniment, respectiv la data de 10 februarie 2011, denunţătorul Onasis Memet s-a prezentat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa, unde a formulat o nouă declaraţie olografă, în cuprinsul căreia a învederat faptul că, 8 februarie 2011, în timp ce se afla la magazinul de comercializare a produselor etnobotanice, a fost contactat personal de către învinuitul Vlad Ştefan Zaharia, care i-a solicitat să-l însoţească în interiorul autovehiculului marca Mercedes Vito din dotarea BCCO Constanţa, parcat în apropiere”, se mai arată în rechizitoriul anchetatorilor DNA.

În maşină, notează procurorii, potrivit susţinerilor denunţătorului, ofiţerul Zaharia i-a reproşat acestuia atitudinea indiscretă manifestată cu ocazia discuţiei purtate cu prefectul judeţului Constanţa după ultimul control organizat de către edil la magazinele de profil din municipiul Constanţa.

Denunţătorul le-a spus procurorilor că i-au fost cerute precizări privind identitatea eventualelor persoane cu care ar mai fi discutat despre relaţia sa cu ofiţerii vizaţi de DNA şi, sub pretextul verificării bunei sale credinţe, ofiţerul Zaharia i-a cerut telefonul mobil şi a controlat în memoria acestuia fişierul cu numele lucrătorilor de poliţie cunoscuţi, ocazie cu care a şters înregistrarea propriului său nume şi a numărului de telefon.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa i-au trimis în judecată pe ofiţerii de poliţie judiciară Bogdan Mircea Teodorescu, şi Dragoş Emil Petcu, precum şi pe agentul de poliţie Vlad Ştefan Zaharia, toţi de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Constanţa – Serviciul Antidrog, pentru folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului, în 29 decembrie 2010 şi 28 ianuarie 2011, Teodorescu, Petcu şi Zaharia l-au anunţat pe reprezentantul unui magazin în care erau vândute produse etnobotanice, denunţător în cauză, că vor fi organizate „controale pentru combaterea activităţilor ilegale de comercializare a plantelor şi substanţelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope”.

Potrivit procurorilor DNA, informaţiile erau comunicate reprezentantului magazinului „în mod nemijlocit”, cei trei poliţişti de la BCCO Constanţa indicându-i exact data şi intervalul orar de desfăşurare a controalelor.

Acţiunile erau derulate de reprezentanţii mai multor instituţii publice din judeţul Constanţa şi, având în vedere că şi angajaţi de la BCCO Constanţa participau la controale, cei trei poliţişti aflau direct despre organizarea acestora, în virtutea atribuţiilor de serviciu, au precizat procurorii.

„Scopul evident al comunicării de către inculpaţi a informaţiilor menţionate a fost acela de a asigura firmei reprezentate de denunţător posibilitatea de a continua comercializarea de plante şi substanţe «etnobotanice», potenţial dăunătoare sănătăţii, fără a fi depistată de către organele de control şi fără a fi sancţionată contravenţional în mod corespunzător”, susţin procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Dosarul va fi judecat de Curtea de Apel Constanţa.

Cei trei poliţişti de la BCCO Constanţa sunt cercetaţi şi de procurorii Parchetului instanţei supreme, după ce ar fi agresat un investigator sub acoperire.

Potrivit unor surse judiciare, investigatorul sub acoperire ar fi încercat să realizeze un flagrant şi le-ar fi spus celor trei că este traficant de droguri. Pentru a fi şi mai convingător, el ar fi vrut să le dea mită, după care poliţiştii l-ar fi sechestrat şi agresat. La finalul flagrantului eşuat, investigatorul şi-ar fi dezvăluit identitatea.

Cei trei poliţişti au fost audiaţi de procurorii Parchetului instanţei supreme, care au propus arestarea preventivă a lor. În 25 mai, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea procurorilor şi a dispus arestarea lor preventivă.

Bogdan Teodorescu şi Vlad Zaharia sunt în continuare în arest, iar Dragoş Petcu a fost pus în libertate sub control judiciar, în urma unei decizii din 10 iulie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

„T. F. C. (investigatorul sub acoperire – n. r.) a fost încătuşat, fără a fi întrunite cerinţele legale pentru luarea acestei măsuri; a fost lovit în mod repetat cu pumnii în zona capului de către făptuitori, care îi cereau constant, pe un ton ridicat, să mărturisească; a fost complet dezbrăcat în parcarea menţionată (a unui club – n. r.) şi apoi lovit la nivelul membrelor inferioare cu o bâtă; a fost ameninţat cu arma, lipită de tâmplă şi apoi de abdomen, această acţiune culminând cu acţionarea de către inculpatul Zaharia Vlad Ştefan a trăgaciului pistolului Glock – arma sa de serviciu – în timp ce ţeava era în apropierea abdomenului investigatorului, fără însă a avea cartuş pe ţeava, şi apoi de încărcarea ostentativă a armei şi ameninţarea cu împuşcarea; a fost ameninţat în mod repetat, afirmaţiile fiind îndreptate inclusiv împotriva familiei acestuia, precum şi a celor care «l-au trimis» etc”, au arătat judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti în motivarea deciziei de arestare a celor trei poliţişti.

Corpul de control al ministrului Afacerilor Interne face verificări în cazul mai multor şefi din Poliţia Română, după ce numele acestora au apărut pe o listă publicată în presă, care ar fi fost întocmită de un ofiţer de la BCCO Constanţa şi ar conţine cadouri pe care aceştia ar fi trebuit să le primească.

Pe lista publicată într-un material publicat de enational.ro apar numele chestorului Florentin Robescu, adjunct al şefului Poliţiei Române, chestorului Claudiu Cucu, directorul Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate şi adjunctul acestuia, chestorul Constantin Bolboşanu, al chestorului Cătălin Dragotă, fost director al Poliţiei Capitalei, în prezent şef al Direcţiei de Ordine şi Siguranţă Publică, al chestorului Tache Bocănială, fost adjunct al Poliţiei Române, şi cel al comisarului şef Liviu Ungureanu.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus fiul în vacanță, după o perioadă tumultoasă
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Cât costă un Lamborghini Huracan cu doar 27.800 km la bord. Mașina a fost scoasă la licitație în România, iar prețul e redus la jumătate
Capital.ro
Asul din mâneca lui Călin Georgescu. Lovitura pe care o pregătește chiar mâine
Playtech.ro
Amenzi de până la 60.000 de lei pentru românii de la curte. Ce greșeală banală îi poate costa scump
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Ultima masă de „23 August” a dictatorilor și invitaților lor. „Adevărul”: „Vedeți cum acești criminali se ghiftuiau în toate ocaziile”
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Care este legătura între mers și memorie. Ce au descoperit cercetătorii
Spynews
Regula importantă pe care o aplică în relație Barbara Isasi de la Mandinga și iubitul. Nu se abat niciodată de la ea: ”Mi se pare o pierdere de timp”
Evz.ro
Documentul obligatoriu de trimis la ANAF. Se aplică de la 1 ianuarie
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Pensionarii, afectați de înghețarea pensiilor. Unii români vor pierde chiar și 540 de lei din pensie, în 2025
Cancan.ro
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la prezidențiale! Cu cine va fi înlocuit? Scenariu BOMBĂ
StirileBZI
Cât va costa încălzirea unui apartament cu 3 camere în 2025! Semnal de alarmă tras de Dumitru Chisăliţă
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
O tânără a născut noaptea trecută în Parcul Tei din Capitală, la minus 5 grade Celsius. Ce s-a întâmplat cu bebelușul
substantial.ro
Accident pe Autostrada A1 București-Pitești: Șapte mașini implicate și trei răniți
MediaFlux
BOMBA ZILEI despre ION ILIESCU! Au CONFIRMAT ACUM! Poliția, acasă la PREȘEDINTE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un consilier local trăiește pe picior mare. Deține un apartament în Insulele Canare