„Astăzi, pentru prima dată, există o probabilitate serioasă ca electoratul nostru să voteze pentru părăsirea UE”, a declarat John Major, în vârstă de 71 de ani, în faţa Fundaţiei Konrad Adenauer, apropiată Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului german, Angela Merkel.
„Consider că probabilitatea ieşirii se află sub pragul de 50%. Însă dacă negocierile (asupra reformei UE, preconizată de Londra) se desfăşoară prost, acest procent se va majora”, a adăugat fostul şef de guvern, lansând un apel „partenerilor europeni să realizeze că suntem aproape de o ruptură care nu este în interesul nimănui”.
În opinia sa, actualul premier David Cameron are dreptate să propună organizarea unui referendum privind retragerea din UE, la orizontul anului 2017, dacă partidul său conservator va câştiga alegerile parlamentare din mai 2015. Mai întâi, pentru că „nu putem ignora opinia publică”. Apoi, pentru că „este vremea să reglăm viitoarea noastră relaţie o dată pentru totdeauna. Acest lucru poate fi făcut numai dacă apartenenţa noastră este susţinută de electoratul actual”, a mai afirmat John Major.
Citeşte şi Germania vrea ca Marea Britanie să rămână în UE, dar nu va negocia pe tema imigraţiei
În discursul său, el a subliniat că preocupările Marii Britanii în ce priveşte imigraţia trebuie ascultate. „Nu căutăm să punem capăt libertăţii de mişcare, departe de aşa ceva, dar presiunea (migratorie) fiind fără frână, căutăm să o reglementăm”, a făcut el cunoscut, în contextul în care dorinţa exprimată de David Cameron de a limita imigraţia provenind din alte ţări ale UE a provocat furia partenerilor săi, în primul rând a cancelarului german, Angela Merkel.
El însuşi proeuropean, John Major şi-a văzut mandatul din Downing Street, din perioada 1990-1997, subminat serios de euroscepticii din rândul partidului conservator.