„Camera vă consideră nevinovat de toate capetele din actul de acuzare„, a declarat judecătorul Bakone Justice Moloto în cadrul unei şedinţe publice, la Haga, unde se află sediul TPI.
Verdictul a fost primit cu zgomot de către public, la TPI, unde se aflau susţinători şi membri ai familiei lui Ramush Haradinaj, în vârstă de 44 de ani, fostul conducător al Armatei pentru Eliberarea Kosovo (UCK), considerat un erou în ţara sa. „Camera nu este convinsă că martorul se afla în centrul (Jablaniţei)”, a declarat judecătorul Moloto în legătură cu un „martor care ar fi putut să repete ceea ce a auzit de la alte persoane”.
Celelalte două persoane acuzate alături de Haradinaj, şi anume Idriz Balaj, în vârstă de 41 de ani, comandantul unităţii speciale „Vulturi negri” din cadrul UCK, şi Lahi Brahimaj, în vârstă de 42 de ani, alt fost comandant în cadrul UCK, au fost, de asemenea, achitate de acuzaţii de crimă şi aplicarea torturii, fapte comise în principal împotriva unor sârbi şi care le-au fost reproşate în acest al doilea proces în primă instanţă.
Haradinaj şi Balaj au fost achitaţi în 2008 de 37 de capete de acuzare de crime împotriva umanităţii şi crime de război, pe când Brahimaj a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru aplicarea torturii, dar a fost achitat de alte acuzaţii formulate împotriva sa.
Premieră în istoria TPI
În urma unui apel al procurorului, pentru prima dată în istoria TPI, Tribunalul a dispus în iulie 2010 ca cei trei bărbaţi să fie rejudecaţi parţial în primă instanţă, deoarece unii martori au constituit obiectul unor „intimidări grave”.
Haradinaj şi Balaj au fost rejudecaţi fiecare pentru câte şase capete de acuzare, iar Brahimaj pentru patru capete de acuzare – fiind achitat, toate cu privire la presupuse crime comise într-un centru de detenţie improvizat la Jablaniţa. Acuzarea a cerut cel puţin 20 de ani de închisoare împotriva celor trei.
Sute de kosovari albanezi reuniţi în piaţa centrală din Priştina au primit cu strigăte de bucurie şi zgomot de explozii de petarde achitarea de către TPI a „eroului” lor Ramush Haradinaj, inculpat pentru crime comise împotriva sârbilor în timpul Războiului din Kosovo (1998-1999).
„Justiţia s-a impus, Kosovo a câştigat. Sunt convinsă că totul va merge bine de-acum, pentru că putem avansa împreună cu el”, a declarat plângând Jahja Lluka, o colaboratoare apropiată a lui Haradinaj, care a fost premier în perioada 2004-2005, înainte să se predea TPI.
„Kosovo aştepta o asemenea decizie. Kosovo are atât de multă nevoie de el„, a declarat Maria Haradinaj, o economistă, în vârstă de aproximativ 50 de ani, care a precizat că nu are nicio legătură de rudenie cu „eroul” kosovar.