Fostul premier grec Costas Simitis, care a introdus țara în zona euro în 2001, a murit duminică la vârsta de 88 de ani, la casa sa de vară din Peloponez, a informat presa elenă. „Cu tristețe și respect, îmi iau rămas bun de la Costas Simitis, un oponent politic demn și nobil, dar și de la prim-ministrul care a însoțit Grecia în marii ei pași naționali”, a declarat într-un comunicat premierul grec Kyriakos Mitsotakis.
Costas Simitis a fost membru fondator al PASOK și a fost numit ministru al Agriculturii în primul guvern al lui Andreas Papandreou, funcție pe care a deținut-o până în 1985. A fost numit ministru al Economiei naționale în 1985, când risipa PASOK a necesitat impunerea unei noi „stabilități” financiare sub forma unui program de ajustare economică, ceea ce a marcat reputația ulterioară a lui Simitis.
Karl Nehammer, coşmarul României, şi-a anunţat demisia din funcţia de cancelar al Austriei
Odată cu obținerea stabilității și cu scăderea popularității partidului, Andreas s-a distanțat de politicile lui Simitis, iar acesta a demisionat. Simitis a dobândit o experiență ministerială suplimentară în 1989-1990, în calitate de ministru al educației în guvernul Zolotas, format din toate partidele (și, ulterior, în calitate de ministru al industriei, energiei, tehnologiei și comerțului între 1993 și 1995).
Performanța economiei grecești sub conducerea lui Simitis a pecetluit trecerea Greciei la moneda euro și încheierea călătoriei de aliniere a Greciei la Occident, care a început cu Eleftherios Venizelos și a continuat cu Constantin Karamanlis. Simitis a reușit, de asemenea, aderarea Ciprului la UE, o prioritate diplomatică pentru Grecia.
VIDEO: Carambol cu aproape 100 de maşini după o furtună de zăpadă, sunt multe victime
Finalizarea cu succes a Jocurilor Olimpice de vară de la Atena din 2004 a consolidat, de asemenea, imaginea pozitivă a Greciei ca stat modern capabil să îndeplinească sarcini sofisticate. În plus, au fost finalizate o serie de proiecte de infrastructură la scară largă, precum noul aeroport Eleftherios Venizelos, șoseaua de centură a Atenei, metroul din Atena și podul Rio-Antirrio. De asemenea, au fost introduse noi instituții, precum Ombudsmanul grec și o serie de organisme de reglementare pentru a supraveghea liberalizarea pieței.
După izbucnirea crizei datoriilor în Grecia în 2009, moștenirea lui Simitis va fi reinterpretată de critici ca fiind insuficientă sau înșelătoare. Cu toate acestea, sub conducerea lui Simitis, instituțiile guvernamentale s-au dezvoltat și și-au consolidat capacitatea de reformă, părând mai „moderne” și mai „europene, potrivit Wikipedia.