‘În doar câteva luni, după 30 noiembrie (data ultimelor alegeri parlamentare), am reușit să distrugem toată încrederea care a fost clădită cu greu timp de cinci ani în străinătate, în mod special în capitalele europene (…) Pe zi ce trece tot mai multe dovezi oferim celor care aveau o anumită reticență față de Republica Moldova, celor care spun că Republica Moldova e departe de a se comporta ca un stat european’, a afirmat Iurie Leancă, aducând critici severe actualului guvern pentru tergiversarea reformelor, în special a reformei teritorial-administrative, potrivit Agerpres.
‘Cu fiecare zi pierdută se complică lucrurile, se agravează problemele, scade încrederea populației și a partenerilor din străinătate’, a atras atenția fostul premier, subliniind că UE așteaptă de la Chișinău rezultate concrete în aplicarea reformelor și nu declarații.
Referitor la posibilele represalii din partea Rusiei ca urmare a opțiunii europene a Republicii Moldova, Iurie Leancă a declarat:’ Contează să știm ce vrem. Și în momentul în care am decis, să transpunem în viață această voință a noastră, ce vor alții îi privește. Cred că avem suficiente argumente pentru a demonstra și Kremlinului, dar și altora că integrarea europeană înseamnă transformarea Republicii Moldova într-o țară previzibilă, stabilă, care generează doar elemente pozitive și nu probleme, probleme pentru Est și pentru Vest’.
În aceeași ordine de idei, fostul premier a spus că nu este corect ca ‘Moscova să fie învinuită de toate problemele noastre’. ‘Corupția nu e generată de Moscova. Corupția e problema noastră. Lipsa de reforme e lipsă de voință a Chișinăului și nu ține de Moscova’, a spus Leancă, admițând că există ‘probleme cu Moscova și dificultăți în relațiile’ cu aceasta.
Fostul premier, al cărui bloc electoral ‘Platforma Populară Europeană din Moldova — Iurie Leancă’ a fost înregistrat de Comisia electorală la 21 aprilie în vederea alegerilor locale din 14 iunie, a admis că există un decalaj între susținătorii integrării europene și cei ai Uniunii Vamale (Rusia, Kazahstan, Belarus), însă a indicat că acesta nu este chiar atât de mare.
Ultimul Barometru de Opinie Publică arată că numărul celor care sprijină apropierea de spațiul economic dominat de Federația Rusă îl depășește cu aproape 20% pe cel al susținătorilor integrării europene, potrivit postului de radio citat.