Sharif (67 de ani) a sosit la tribunal alături de fiica sa Maryam, care la rândul său trebuie să răspundă în fața justiției în mai multe dosare de corupție.
Curtea Supremă a Pakistanului a pus capăt în luna iulie, înainte de termen, celui de-al treilea mandat al lui Nawaz Sharif, după dezvăluiri privind bunurile imobiliare de lux deținute de familia sa prin holding-uri off-shore.
Scandalul a fost declanșat de publicarea unor documente provenite de la un cabinet de avocatură panamez și care dezvăluiau aranjamentelor financiare ale clienților săi, printre care și familia Sharif (așa-numitele documente ‘Panama Papers’). Decizia, controversată, l-a obligat pe Sharif să renunțe la posturile sale de premier și de deputat de Lahore. El a denunțat public această sentință într-o serie de discursuri din această vară.
Niciunul dintre cei 15 prim-miniștri care au condus Pakistanul în cursul celor 70 de ani de istorie agitată nu a reușit să își ducă la capăt mandatul de cinci ani.
O anchetă realizată de către circa o sută de publicații din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea, în aprilie 2016, a unor conturi în paradisuri fiscale aparținând unui număr de 140 de responsabili politici sau personalități. Documentele, regrupate sub denumirea de ‘Panama Papers’, au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, cu sediul în Panama.
Potrivit Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ), ce a reunit pentru această activitate 370 de jurnaliști din peste 70 de țări, mai mult de 214.000 de entități offshore au fost implicate în operațiuni financiare în peste 200 de țări și teritorii din întreaga lume.