Fostul preşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI) Werner Hoyer este cercetat pentru corupţie şi abuz de influenţă, precum şi pentru deturnare de fonduri ale UE, acuzaţii despre care bărbatul de 72 de ani a spus că sunt absurde, transmite Reuters.
Parchetul European (EPPO), care se ocupă de cazurile de abuz de finanţare din partea UE şi este condus de Laura Codruţa Kovesi, a anunţat, luni ancheta, declarând că BEI, componenta de creditare a UE, a acceptat cererea de ridicare a imunităţii a doi dintre foştii săi angajaţi şi de percheziţionare a birourilor.
Numele lui Hoyer, care a condus banca între 2012 şi 2023, nu a fost menţionat de parchet, dar acesta a făcut o declaraţie prin avocaţii săi că ar fi unul dintre subiecţii anchetei.
El a spus că este o investigaţie privind banii de compensare plătiţi unui alt angajat al BEI pe care i-a aprobat în timpul mandatului său, în urma ”unei recomandări din partea departamentului responsabil şi a secretarului general al BEI”.
”Acuzaţiile împotriva mea sunt de-a dreptul absurde şi nefondate”, a spus Hoyer, adăugând că cooperează pe deplin cu ancheta EPPO şi a cerut BEI să facă acelaşi lucru.
Un purtător de cuvânt al BEI a declarat: ”Vom coopera pe deplin cu Parchetul European în această chestiune, după cum va fi necesar”, dar el a spus că nu poate comenta cu privire la investigaţiile externe aflate în desfăşurare.
„Așteptăm cu calm investigațiile”, a declarat Nikolaos Gazeas, avocatul lui Hoyer. „Ele vor dovedi că acuzațiile penale împotriva clientului meu sunt nefondate și de-a dreptul absurde. Acesta este și motivul pentru care clientul meu a solicitat în mod expres ridicarea imunității sale (…), astfel încât această acuzație să poată fi clarificată.”
POLITICO a contactat cea de-a doua persoană implicată în anchetă pentru comentarii, dar nu a primit încă un răspuns.
Un purtător de cuvânt al BEI a declarat că banca „nu poate comenta investigațiile externe în curs, cum ar fi aceasta. Conform practicii obișnuite a băncii, vom coopera pe deplin cu Parchetul European în această chestiune, după cum este necesar”.
Ancheta a început după ce OLAF, agenția antifraudă a UE, a semnalat cazul EPPO, care are competențe de investigare a cazurilor transfrontaliere, de aducere în instanță a potențialilor vinovați și de a solicita despăgubiri pentru interesele UE.
Un purtător de cuvânt al EPPO a declarat că nu va comenta o anchetă în curs. BEI, cu sediul la Luxemburg, funcționează ca organism de creditare al UE și contribuie la stimularea dezvoltării și integrării în cadrul blocului comunitar prin acordarea de împrumuturi, garanții și investiții în sectoarele public și privat.
BEI, înființată în 1958, a jucat un rol important în sprijinirea economiei europene în urma pandemiei Covid-19 și sprijină politicile UE în peste 160 de țări.