Potrivit unui comunicat al DNA, Ioan Hămbăşan are o cotă de 19,46% din acţiunile ATCOM – Societate Cooperatistă Meşteşugărească, societate care deţine în patrimoniu mai multe spaţii comerciale în municipiul Sibiu. Unul dintre aceste spaţii a fost închiriat, în anul 2007, unei societăţi comerciale pentru o chirie de 4.000 euro pe lună, scrie Agerpres.
Deşi au desfăşurat activitate, în special organizarea de evenimente festive – nunţi şi botezuri, societatea chiriaşă nu a achitat cu regularitate chiria, înregistrând restanţe importante, însă, cu toate acestea, contractul nu a fost reziliat.
În perioada 2009 – 2011, pentru a nu rezilia contractul şi pentru a amâna plata chiriei, Ioan Hămbăşan, administrator al ATCOM, a solicitat şi primit de la persoanele (denunţători în dosar) care deţin acea societate, timp de aproximativ 2 ani, cu titlu de mită, bunuri, respectiv mese zilnice (aproximativ 100 de porţii) pentru membrii echipei de fotbal CSU Voinţa Sibiu, club pe care îl deţinea.
Deşi în evidenţele contabile ale societăţii comerciale au fost evidenţiate facturi şi chitanţe de plată, în realitate CSU Voinţa Sibiu nu a achitat contravaloarea acestora.
Citeşte şi MITĂ LA ARR Cluj. Şpagă negociată de pe 15 cartele telefonice
Abia după ce societatea comercială nu a mai livrat mâncare pentru echipa de fotbal (care în final a şi fost desfiinţată), Ioan Hămbăşan a recurs la acţiunea în justiţie pentru recuperarea chiriei restante şi ulterior pentru evacuare, acţiuni promovate în anul 2013.
Ulterior, în cursul anului 2013, Ioan Hămbăşan a solicitat suma de 200.000 euro, pentru a vinde respectivul imobil în care funcţionează un restaurant, proprietatea ATCOM, către denunţători, fără licitaţie şi la un preţ sub valoarea de piaţă, folosind o evaluare a spaţiului de dinainte de amenajare.
Banii au fost pretinşi de la denunţători pentru a le vinde spaţiul la preţul de 300.000 euro.
În schimbul celor 200.000 euro, Ioan Hămbăşan a promis că va convoca Adunarea generală la ATCOM, va vota şi îi va convinge pe restul asociaţilor să voteze vânzarea imobilului în cauză către societatea denunţătorilor, la acest preţ.
După realizarea înţelegerii cu denunţătoarea, Ioan Hămbăşan a şi întreprins acte materiale în vederea primirii mitei cerute, respectiv a convocat adunarea Generală a Asociaţilor ATCOM, unde vânzarea a fost aprobată la cererea şi la preţul stabilit de Hămbăşan, iar apoi acesta a solicitat unui notar public să redacteze contractul de vânzare-cumpărare a respectivului spaţiu şi să întreprindă demersurile necesare la Oficiul de Cadastru pentru perfectarea vânzării.
Demersurile lui Ioan Hămbăşan au fost însă întrerupte ca urmare a intervenţiei organelor judiciare.