Academicianul Bogdan Alexandru, acuzat de trafic de influenţă. Firmele lui Dan Voiculescu, printre beneficiari

Procurorii anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale față de fostul președinte al Fundației Patrimoniu, Bogdan Alexandru, sub acuzaţia de folosire a influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Printre beneficiarii contractelor semnate de Alexandru s-au numărat Grupul Industrial Voiculescu şi Grivco.
Ionela Marcu
16 iul. 2014, 10:37
Academicianul Bogdan Alexandru, acuzat de trafic de influenţă. Firmele lui Dan Voiculescu, printre beneficiari

Potrivit unui comunciat al DNA, procurorii au dispus începerea urmăririi penale față de Bogdan Alexandru, președinte al Fundației Patrimoniu, la data comiterii faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire a influenței ori autorității de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

In perioada 2006-2010, suspectul Bogdan Alexandru și-a exercitat atribuțiile de președinte al fundației în scopul de a favoriza colaboratorii Fundației Patrimoniu, care și-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esență, în neplata unor obligații contractuale. Prin aceste acțiuni, desfășurate cu ocazia administrării patrimoniului silvic și funciar al Academiei Române, a fost prejudiciat atât patrimoniul privat cât și bugetul acestei instituții.

Astfel, au fost favorizate mai multe persoane juridice, prin aceea că marea majoritate a contractelor au fost încheiate fără să fie respectate prevederile Statutului Fundației „Patrimoniu” și fără să fie respectată procedura de avizare a actelor juridice încheiate de către Fundație, conform unei decizii a Președintelui Academiei Române„, se arată în comunicatul DNA.

DNA i-a adus la cunoştinţă lui Bogdan Alexandru calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Grupul Industrial Voiculescu şi Grivco, beneficiarii contractelor semnate de academician

Acţiunile ilicite săvârşite de fostul preşedinte al Fundaţiei ‘Patrimoniu’, Alexandru Bogdan, au dus la prejudicierea gravă, cu peste 10 milioane euro, a patrimoniului privat şi a bugetului Academiei Române cu ocazia administrării patrimoniului silvic şi funciar al acesteia, susţin surse judiciare, citate de Agerpres.

Conform actelor aflate la dosarul întocmit de DNA, ancheta procurorilor anticorupţie vizează, printre altele, contractele de arendă şi actele adiţionale semnate în anul 2006 de Alexandru Bogdan cu SC Grupul Industrial Voiculescu şi Grivco SA.

Anchetatorii susţin că, în exercitarea atribuţiilor de administrare şi gestionare a bunurilor imobile (în principal terenuri agricole şi silvice) ale Academiei Române, fostul preşedinte al Fundaţiei ‘Patrimoniu’, Alexandru Bogdan, a angajat raporturi juridice (vânzări şi arendări de terenuri) cu diverse persoane fizice şi societăţi comerciale care au prejudiciat bugetul acesteia.

Fundaţia ‘Patrimoniu’ avea sarcina corectei administrări a patrimoniului Academiei Române, aşa cum rezultă din statutul fundaţiei, ‘să efectueze în mod direct, prin personalul propriu, în colaborare cu structuri şi persoane din aparatul central al Academiei Române (care au atribuţii de serviciu referitoare la patrimoniul public şi privat al Academiei Române), precum şi pe baza contractelor încheiate cu terţe persoane, conform legii, toate demersurile oficiale necesare, în conformitate cu legislaţia în vigoare, astfel încât activităţile de identificare, evaluare, recuperare, conservare, dezvoltare, administrare, gestiune şi valorificare să se desfăşoare în mod eficient şi performant sub aspect economico-social’.

Procurorii arată că, în perioada 2006-2010, Alexandru Bogdan şi-a exercitat atribuţiile de preşedinte al fundaţiei în scopul de a favoriza colaboratorii Fundaţiei ‘Patrimoniu’, care şi-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esenţă, în neplata unor obligaţii contractuale şi astfel au păgubit Academia Română.

Astfel, a fost favorizată printre altele Convenţia de cooperare tehnico-ştiinţifică nr. 3860 din 14.08.2006, încheiată între Fundaţia ‘Patrimoniu’ şi SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania Grivco SA.

Referitor la cele 5 Acte adiţionale încheiate în acest caz, procurorii arată că Fundaţia ‘Patrimoniu’ nu avea dreptul să încheie/semneze aceste acte adiţionale şi nu au fost prezentate actele privind autorizarea şi aprobarea încheierii/semnării Actelor adiţionale de către Alexandru Bogdan, nefiind respectate prevederile art. 11 alin. (4) din Statutul Fundaţiei ‘Patrimoniu’.

În baza Convenţiei 3860 din 14.08.2006, completată prin cele 5 Acte adiţionale, au fost încheiate 5 contracte de arendare, Contractele nr. 491 din 21 august 2007 şi 4335 din 21 august 2008 fiind încheiate fără respectarea procedurii de avizare a actelor juridice încheiate de către Fundaţia ‘Patrimoniu’, procedură prevăzută în Decizia nr. 30 din 6.03.2008 a preşedintelui Academiei Române.

În legătură cu cele 5 contracte de arendare, DNA a descoperit că Fundaţia ‘Patrimoniu’ era obligată să indice temeiul legal al încheierii contractelor, respectiv Protocolul prin care aceste suprafeţe de teren i-au fost date în administrare.

De asemenea, nu au fost prezentate actele privind autorizarea şi aprobarea încheierii/semnării contractelor de către preşedintele executiv, Alexandru Bogdan, nefiind respectate prevederile art. 11 alin. (4) din Statutul Fundaţiei ‘Patrimoniu’.

În plus, contractele nu conţin prevederea de la art. 9 alin. (2) a Regulamentului din 10 martie 2006, respectiv faptul că arendaşul are obligaţia întocmirii bugetului de venituri şi cheltuieli, care va fi supus spre aprobare Fundaţiei ‘Patrimoniu’.

Pentru perioada 2007-2009, la suprafaţa de teren de 1.484,31 hectare şi pentru perioada 2008-2009, la suprafaţa de 641,51 hectare, Fundaţia ‘Patrimoniu’ nu a calculat valoarea arendei şi nici nu a comunicat arendaşului obligaţia de plată.

Pe de altă parte, Fundaţia ‘Patrimoniu’ nu a solicitat şi nici nu a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al arendaşului, nefiind respectate prevederile art. 9 alin. (2) ale Regulamentului din 10 martie 2006.

Anchetatorii mai susţin că, fără a exista aprobarea Consiliului Director, Fundaţia ‘Patrimoniu’ a fost de acord şi a acceptat plata anumitor sume, considerate drept avans arendă, sume care nu au fost recalculate şi regularizate conform prevederilor din actele adiţionale şi în raport cu arenda datorată.

La data de 31 decembrie 2009, arendaşul figurează cu o arendă restantă în valoare de 94.109,04 lei.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București