‘Nu vă fie frică. Armata este de partea noastră’, le-a spus el susținătorilor săi care l-au scăpat din mâinile poliției și au început să ridice baricade în jurul locuinței sale, unde poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții veniți să-l sprijine.
Serviciul de Securitate ucrainean (SBU) a anunțat în cursul zilei inculparea lui Saakașvili pentru tentativă de înlăturare a guvernului. Autoritățile ucrainene au anunțat, de asemenea, că vor fi deferiți justiției mai mulți deputați implicați în acțiunea prin care el s-a sustras arestării, manifestanții blocând duba poliției la domiciliul lui Mihail Saakașvili, iar în urma ciocnirilor cu forțele de ordine au fost reținute nouă persoane.
După anunțarea inculpării sale, mii de manifestanți s-au adunat pe străzile din jurul sediului Radei Supreme (parlamentul), unde s-au reluat protestele împotriva președintelui Poroșenko inițiate chiar de Saakașvili în luna octombrie.
Citeşte şi Petro Poroşenko organizează un referendum rapid pentru aderarea Ucrainei la NATO şi UE
Procurorul general al Ucrainei, Iuri Luțenko, a anunțat marți seară că fostul președinte georgian Mihail Saakașvili are la dispoziție 24 de ore pentru a se prezenta în fața anchetatorilor ucraineni și a susținut că acesta din urmă este finanțat de persoane ‘apropiate Kremlinului’ pentru a-l înlătura de la putere pe Poroșenko. Georgia i-a cerut Ucrainei arestarea și extrădarea lui Saakașvili, acuzat de justiția de la Tbilisi pentru ”abuz de putere”, acuzație despre care el afirmă că este motivată politic.
Mihail Saakașvili, un reformator carismatic ajuns la putere în 2003, a condus Georgia timp de un deceniu, fiind criticat pentru stilul său autoritar și mai ales pentru războiul dezastruos cu Rusia din 2008. După ce și-a părăsit țara, unde a căzut în dizgrație, Saakașvili (49 de ani) a mers în Ucraina, unde a obținut cetățenia și unde a fost numit în mai 2015 guvernator al regiunii Odesa (sud). El a demisionat din acest post în noiembrie 2016, acuzându-l pe președintele ucrainean, Petro Poroșenko, că îi ‘jefuiește’ pe ucraineni. Poroșenko i-a retras în iulie 2017 cetățenia ucraineană, făcându-l apatrid, deoarece Saakașvili își pierduse deja și cetățenia georgiană. Tot cu ajutorul susținătorilor săi, el a reușit în luna septembrie să intre în Ucraina dinspre Polonia, autoritățile de la Kiev nereușind să-l oprească la graniță.