Tribunalul Penal din Cairo, care a stabilit sentinţa, l-a condamnat pe Morsi pentru că a defăimat sistemul judiciar într-un discurs public pe care l-a susţinut în urmă cu peste patru ani „cu scopul de a răspândi teroare”, conform televiziunii de stat.
În 2013, când era la putere, Morsi a acuzat într-un discurs televizat un judecător că a permis comiterea de fraude la alegerile anterioare.
Tribunalul a dispus sâmbătă ca Morsi să plătească judecătorului daune de un milion de lire egiptene (peste 56.000 de dolari).
Instanţa a condamnat de asemenea alte 18 persoane inculpate în acelaşi caz la trei ani de închisoare fiecare.
Alte cinci persoane acuzate, inclusiv cunoscutul activist prodemocraţie Alaa Abdel-Fatah, au fost condamnate la plata unei amenzi de 30.000 de lire egiptene fiecare.
Printre cei inculpaţi se numără islamişti, activişti seculari, avocaţi şi jurnalişti, care au fost condamnaţi pentru defăimarea sistemul judiciar prin diferite comentarii în media.
Toate sentinţele pot fi contestate în apel.
Morsi, primul preşedinte ales în mod democratic în Egipt, a fost înlăturat de la putere de armată la mijlocul lui 2013 în urma unor proteste masive împotriva conducerii sale.
El a fost judecat în mai multe cazuri după înlăturarea de la putere.
Morsi ispăşeşte o sentinţă finală de 20 de ani de închisoare într-un caz separat privind incitarea la atacuri sângeroase asupra protestatarilor anti-islamişti în 2012.
În septembrie, Curtea Supremă de Apel din Egipt a confirmat o altă sentinţă de 25 de ani de închisoare pentru Morsi, acuzat că a afectat securitatea naţională prin faptul că a oferit documente de stat secrete Qatarului, ţară aliată, în perioada cât a fost preşedinte.