Nicolas Sarkozy este suspectat că ar fi încercat să obţină la începutul lui 2014, prin intermediul avocatului său Thierry Herzog, informaţii secrete de la Gilbert Azibert, pe atunci înalt magistrat, într-o procedură care îl viza, în schimbul unui mic ajutor pentru un post în principatul Monaco.
Procesul fostului şef de stat, care a fost la cârma Franţei în perioada 2007-2012, pentru „corupţie” şi „trafic de influenţă” se va derula între 5 şi 22 octombrie după o audiere intermediară fixată pentru 17 iunie.
Acest proces al unui preşedinte francez pentru corupţie este inedit, chiar dacă şi predecesorul lui Sarkozy, Jacques Chirac, a avut probleme cu justiţia. Acesta din urmă a devenit în 2011 primul şef de stat francez condamnat pentru „deturnare de fonduri publice” şi „abuz de încredere” într-o afacere de angajări fictive la Primăria din Paris în anii 1990, când era primar al capitalei, scrie Agerpres.
Citeşte şi: Fostul preşedinte, inculpat pentru fapte de corupţie. Interceptările telefonice l-au dat de gol
Curtea de casaţie a respins în iunie ultimele recursuri formulate de Nicolas Sarkozy, avocatul şi prietenul său Thierry Herzog şi fostul înalt magistrat al Curţii de casaţie Gilbert Azibert, care încercau să evite un proces. Avocaţii lor nu au dorit să facă niciun comentariu în acest caz miercuri, potrivit France Presse.
Nicolas Sarkozy, care s-a retras din viaţa politică după înfrângerea din alegerile primare ale dreptei de la sfârşitul lui 2016, urmează să fie judecat în următoarele luni şi pentru „finanţarea ilegală” a campaniei sale din 2012. Datele celui de al doilea proces nu sunt încă cunoscute.
Într-un rechizitoriu sever din octombrie 2017, parchetul naţional financiar a comparat metodele lui Nicolas Sarkozy cu cele ale unui „delincvent experimentat” şi a criticat numeroasele recursuri intentate de avocaţii săi care au „paralizat” judecarea cazului.
Dosarul îşi are originea în interceptările conversaţiilor telefonice ale fostului şef de stat cu avocatul său, cerute în cadrul anchetei privind acuzaţiile referitoare la o finanţare libiană a campaniei sale din 2007.
Poliţiştii au descoperit că Nicolas Sarkozy folosea un mobil secret cu o cartelă prepay achiziţionată sub numele „Paul Bismuth” pentru a comunica cu un sigur interlocutor, avocatul său.
Ascultările poliţiei, pe care se bazează acuzarea, au fost validate de Curtea de casaţie în martie 2016. Ele ar putea însă provoca o aprigă luptă juridică după începerea procesului.