Viorica Oniga este acuzată de luare de mită în formă continuată (21 acte materiale), abuz în serviciu în formă continuată, complicitate la înşelăciune în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, potrivit unui comunicat al DNA.
În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Ioana Borca, membră a aceleiaşi comisii la data faptelor, precum şi cei care au intermediat mita: Georgeta Oprea, Sorin Octavian Gabor, Mariana Pascu, Georgeta Neacşu, Gheorghe Mihalcea, Aluna Lia Dumitrescu, Alexandrina Dumitru, Lucian Manea, Claudia Manea, Georgiana Irimia.
În speţă au fost efectuate cercetări în legătură cu modalitatea în care, în schimbul unor sume de bani şi în baza unor acte medicale falsificate, mai multe persoane au obţinut, fără drept, încadrarea în grad de handicap şi eliberarea certificatelor care atestă acest fapt de către membrii Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova.
Certificatele au fost ulterior folosite de beneficiari pentru obţinerea unor sume importante de bani de la bugetul de public cu titlu de indemnizaţii de handicap, bugete complementare, indemnizaţii de însoţitor şi alte facilităţi prevăzute de lege pentru această categorie de persoane.
DNA afirmă că faptele reţinute constituie acte materiale ale infracţiunilor săvârşite în formă continuată deduse deja judecăţii prin rechizitoriul DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti din 2013, dosar care se află pe rolul Tribunalului Buzău, instanţă ce a fost desemnată să soluţioneze cauza ca urmare admiterii unei cereri de strămutare formulată de Viorica Oniga.
Procurorii susţin că Viorica Oniga, preşedintele comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap şi Ioana Borcan, membră a comisiei, în schimbul unor sume de bani sau foloase materiale, au stabilit încadrarea în grad de handicap a solicitanţilor şi eliberarea certificatelor de încadrare în grad de handicap, deşi aceştia nu sufereau de afecţiunile care să le confere acest drept.
Pentru a se stabili dacă solicitanţii suferă de afecţiunile pentru care au fost încadraţi în grad de handicap, s-a dispus efectuarea unor expertize medico – legale la nivelul Serviciului de Medicină Legală Prahova, fiind infirmate diagnosticele care au stat la baza încadrării şi eliberării certificatelor.
Anchetatorii mai declară că au existat şi unele situaţii în care beneficiarii au declarat că nu suferă de nici o afecţiune care să le confere dreptul de a fi încadraţi în grad de handicap şi au refuzat efectuarea expertizelor, arătând şi recunoscând modul fraudulos de obţinere a certificatului (în general prin remiterea unei copii de pe actul de identitate şi a unei sume de bani către o persoană care intermedia obţinerea actului constatator al existenţei handicapului, fără să se fi prezentat vreodată la comisie pentru evaluarea cerută obligatoriu de lege).
De asemenea, în cauză au fost efectuate expertize grafoscopice, stabilindu-se care sunt actele medicale falsificate şi depuse la dosarele întocmite pentru încadrarea în grad de handicap, modalitatea de realizare a falsului şi persoanele care au falsificat documentele, după caz.
Au fost audiaţi medicii în numele cărora au fost întocmite actele medicale falsificate, aceştia arătând că documentele nu au fost eliberate de ei.
Pe parcursul urmăririi penale, majoritatea persoanelor cercetate a recunoscut faptele săvârşite, din probele administrate rezultând, în plus alte aspecte faţă de cele reţinute în dosarul trimis în instanţă în anul 2013.
Astfel, Viorica Oniga, în calitate de preşedinte al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, în perioada 2007 – 2013, a primit în mod repetat, de la Georgeta Oprea, Sorin Octavian Gabor, Mariana Pascu, Georgeta Neacşu, Gheorghe Mihalcea, Aluna Lia Dumitrescu, sume de bani şi bunuri în cuantum total de 20.400 lei, în scopul încadrării în grad de handicap şi al eliberării de certificate medicale care să ateste acest fapt pentru 18 persoane, fără ca acestea să sufere de afecţiuni care să le permită încadrarea în gradul de handicap stabilit.
Faptele au reprezentat un ajutor acordat beneficiarilor care, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, au obţinut pe nedrept, indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor în cuantum total de 481.793 lei.
De asemenea, în perioada decembrie 2009 – decembrie 2011, Viorica Oniga a mai primit în trei tranşe şi suma totală de 3.000 lei, de la Mariana Pascu şi Georgeta Oprea, în scopul eliberării a trei certificate de încadrare în grad de handicap pentru o persoană cu privire la care raportul medico-legal întocmit în acest caz a concluzionat că suferă de afecţiunile oftalmologice menţionate în referatele medicale pe baza cărora aceasta a fost încadrată în grad de handicap.
Ioana Borcan, în calitate de membru al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, în perioada 2011 – 2012, în mod repetat, a primit de la Georgeta Neacşu sume de bani în cuantum total de 600 lei, în scopul încadrării în grad de handicap şi eliberării a două certificate care să ateste acest fapt pentru o persoană, în condiţiile în care aceasta nu suferea de bolile menţionate în cuprinsul lor, nu putea fi încadrată în gradul de handicap stabilit.
Georgeta Oprea, Sorin Octavian Gabor, Mariana Pascu, Georgeta Neacşu, Gheorghe Mihalcea, Aluna Lia Dumitrescu, Alexandrina Dumitru, Lucian Manea, Claudia Manea şi Georgiana Irimia sunt acuzaţi că au intermediat remiterea unor sume de bani şi bunuri, cu titlul de mită către Viorica Oniga şi Ioana Borcan, pentru a obţine în schimb certificate de încadrare în grad de handicap pentru mai multe persoane.
Dosarul se va judeca la Tribunalul Prahova.
CITEŞTE ŞI: Au scăpat de UMILIRE. Persoanele cu HANDICAP PERMANENT nu vor mai fi evaluate periodic